четвер, 09 липня 2009 21:02

Патріарху Філарету вистелили дорогу трояндами

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет вітає жителів Тального, які  прийшли на освячення храму Петра і Павла. Минулого року патріарх приїздив на освячення Воскресенського храму в Кривих Колінах Тальнівського району
Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет вітає жителів Тального, які прийшли на освячення храму Петра і Павла. Минулого року патріарх приїздив на освячення Воскресенського храму в Кривих Колінах Тальнівського району

Найкращим храмом Черкащини назвав губернатор Олександр Черевко новозбудовану Петропавлівську церкву в Тальному. Минулої суботи відбулося її урочисте відкриття.

На відкриття храму приїхали автобусами віряни з Черкас, Умані та всіх сіл Тальнівського району. Перед прибуттям Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, настоятеля Української православної церкви Київського патріархату, дівчата в національних костюмах роблять імпровізовану доріжку з троянд та півоній. Рівно о 10.00 через масивні ковані ворота з написом "Блажен, хто йде в ім"я Господнє" проходять Філарет із Олександром Черевком. Калатають дзвони. Кажуть, дзвонарі приїхали з Києва. Йдучи, патріарх благословляє вірян.

Губернатор називає Петропавлівську церкву найкращою на Черкащині.

— Одні ворота чого варті, — захоплено вигукує.

Філарет згадує 1930-і роки, коли з церков падали хрести й народ радів цьому:

— Вони питали, де ваш Бог, чому він вас не захищає. Потім прийшла війна, люди стали плакати і повертатися до Бога. А зараз я бачу, що стільки людей радіє збудованому храму.

— Так воно й було, — киває 88-річна Олена Гордєєва. — 1930 року в Тальному біля церкви комуністи скликали мітинг. Застелили стіл червоною скатеркою. Довго щось проголошували. Потім полізли на дзвіницю й скинули найбільший дзвін. Люди кинулися до президії. Але міліціонер вистрілив у повітря, й народ відхлинув.

Неподалік церковних дверей безкоштовно роздають патріотичну літературу. Усі книжки куплено коштом спонсора будівництва 58-річного Володимира Мовчана. Йому патріарх вручає орден Архістратига Михаїла.

— На жаль, із 26 церков Тальнівщини 15 належать Московському патріархату, — каже Володимир Петрович. — Наші люди ходять молитися до русскіх батюшок, які проклинають гетьмана Мазепу. Хіба вони допоможуть нам відбудувати Україну?

Мовчан каже, що й в українському уряді є христопродавці, які дбають про інтереси Росії. Саме тому зупинилися всі промислові підприємства в Тальному.

За 5 хв. гості йдуть на святкову літургію. За годину повертаються. Черевко улаштовує прес-конференцію. Коли журналісти розходяться, 69-річний Вадим Мицик — директор місцевого музею — просить губернатора виділити гроші. Каже, що поки має здоров"я, хоче відновити установу (експонати Музею хліба під приводом реконструкції забрали із Шуваловського палацу й звалили на купу. Палац за браком коштів не відреставрували. — "ГПУ"). Черевко сердиться:

— Ми з вашим головою райдержадміністрації заробляємо гроші, а Юлія Володимирівна їх тратить. На "Золоту підкову" уряд не виділяє нічого. Тому всі питання до неї.

Зводити церкву в Тальному почали позаторік. Будівельники використовували найдорожчі австрійські й фінські матеріали. 12 дзвонів відлили в російському Орлі.

Зараз ви читаєте новину «Патріарху Філарету вистелили дорогу трояндами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі