четвер, 03 грудня 2009 18:05

"Отримуємо на харчування хворого дві гривні на добу"

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Кухар Кам’янської райлікарні Дарина Пилявська на обід готує вареники з картоплею. На 40 хворих  ліпить 200 вареників
Кухар Кам’янської райлікарні Дарина Пилявська на обід готує вареники з картоплею. На 40 хворих ліпить 200 вареників

"Рано був суп вівсяний. В обід буде перловий та каша ячмінна. На вечерю каша пшенична, а для діабетиків — пшоняна, — каже дієтсестра уманської міської лікарні Ксенія Білоус, 65 років. — Круп маємо достатньо, окрім рису. Є буряк, картопля і морква. Була капуста, але тиждень як скінчилася".

На харчування пацієнтів лікарні виділяють у середньому 2,13 грн на день. У жовтні було на 27 коп. більше.

— Раніше були рибні, молочні дні, — зазначає Білоус. — Тепер готуємо страви з тих продуктів, що є. Ні молока, ні яєць, ні м"яса немає. Хліб беремо з місцевого хлібозаводу. На людину порційно виходить по 200 грамів на добу.

Щоб приготувати різноманітніше меню, на одного мають виділяти в день близько 10 грн.

На території уманської лікарні є кілька буфетів. Також — приватна їдальня, ходять туди і хворі, й медперсонал. Головний лікар Дмитро Пустовіт говорить, що спонсори допомагають, але рідко:

— Фермер із села Аполянка Володимир Мальченко зі свого поля привіз помідорів та огірків. Ми їх заквасили на зиму.

17-річна Катерина Шинкар прийшла провідати подругу, яка лікує ангіну. Принесла їй йогурт та сир.

— Іра не їсть лікарняної їжі. Знаю, що батьки їй приносять щодня продукти.

Уманчанин Василь Якович, 85 років, ходить до їдальні. Каже, не перебірливий у харчах.

— Продукти й родичі приносять. Але в радянські часи годували краще. Щодня давали рибу, молоко, м"ясо.

У Макіївці Смілянського району для районної лікарні зібрали 36 мішків картоплі, по кілька відер цибулі, моркви й буряків.

На вулицях села заздалегідь розвісили оголошення, коли приїде машина по овочі.

Раніше були рибні, молочні дні

— У нашому селі 650 дворів. Овочі збирали вісім працівників сільської ради, дитячого садка й амбулаторії, — розповідає сільський голова 56-річний Леонід Параскевич. — Таких, щоб відмовляли давати картоплю, немає. Люди здають по відру чи півтора з двору. Раніше техніку давали сільські підприємці, хто вантажівку, хто підводу. Цього року місцеве товариство "Агро-Рось" виділило трактора з причепом.

Для Смілянської центральної районної лікарні зібрали по селах понад 15 т картоплі.

— Із бюджету отримуємо на харчування хворого дві гривні на добу, — каже Костянтин Тамко, 47 років, головний лікар Кам"янської райлікарні. — Цього вистачає на хліб і молоко.

Кожен медик щороку здає по відру картоплі, за це отримує відгул. У селах району сільради організовують збір овочів серед населенням. Просять від оселі по відру.

— Восени люди здали 12 тонн картоплі, 10 вистачить на рік, — додає головлікар. — 2 тонни поміняли в підприємців на цибулю і капусту. Сільгосппідприємства дають нам зерно, насіння соняшнику. Домовляємося, щоб змололи на борошно, крупу, насіння переробили на олію.

Дільничній лікарні села Васютинці Чорнобаївського району місцева сільськогосподарська компанія "Дніпро" дала безкоштовно 2 т картоплі. Цього має вистачити до нового врожаю. Моркву, цибулю, макарони, цукор, олію лікарня купила в них за півціни. За потреби господарство відпускає їй удвічі дешевше молоко та м"ясо.

— У нас п"ять ліжок, але зазвичай лікуються більше людей: Сім-вісім, зараз ось 10. А на харчування виділяють гривень 500 на місяць, — розповідає сестра-господарка Ольга Іванова, 68 років.

Місцеві підприємці дають миючі засоби та рушники.

Цьогоріч на харчування хворих передбачено 1,5–2% із 800 млн грн бюджетних коштів для медичних закладів області. Це приблизно 4–5 грн на ліжко-день.

— Зрозуміло, що на повноцінне харчування недостатньо, — зазначає Микола Клімов, 56 років, заступник начальника обласного управління охорони здоров"я. — Тому лікарні звертаються по допомогу до місцевих жителів та сільськогосподарських товариств. Базові продукти закуповують на рік, решту докуповують по можливості. Всі стараються, щоб було триразове харчування. Краще годують дітей, інвалідів та учасників війни. На їхнє харчування передбачено 35 гривень на день. Щоправда, поки що до цієї суми наближаються лише в кількох районах, зокрема Золотоніському та Жашківському.

Зараз ви читаєте новину «"Отримуємо на харчування хворого дві гривні на добу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі