четвер, 31 грудня 2009 18:12

Ольга Меженна із сім"єю зустрічатиме Новий рік при свічках

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Ольга Меженна з Умані разом з  дітьми Михайлом та Надійкою (тримає на руках) прикрашають ялинку вдома.  Їх будинок не під’єднали до електромережі
Ольга Меженна з Умані разом з дітьми Михайлом та Надійкою (тримає на руках) прикрашають ялинку вдома. Їх будинок не під’єднали до електромережі

"Отак і святкуватимемо, при свічках. Ялинку прикрасимо. Правда, гірлянди не запалимо. Хоча діти люблять, коли вогники миготять", — каже 29-річна Ольга Меженна з Умані. На руках тримає 9-місячну доньку Надію. Поруч син Михайло, 4 роки, грається машинкою.

Ділянку під забудову по вул. Східна сім"я отримала 2005 року. Одразу взялися зводити будинок.

— Спочатку жили з чоловіком і дітьми у моєї матері, потім знімали квартиру, — розповідає. — Три місяці тому заселилися у власний дім. Але на нашу вулицю електролінію так і не провели. Обіцяли до кінця цього року. Але постійно відкладають. Тепер кажуть, що гроші будуть у січні і до березня буде світло. Без електрики наш будинок та чотири сусідських. Темніє рано. На вечір йде по дві свічки. Воду гріємо на газу. Маємо балон, його заправляємо. Перемо вручну. Діти малі — то прати часто доводиться. Маємо машину пральну, але без електрики нею не скористатися. Зранку ні дітей у садочок зібрати нормально не можна, ні чоловіка на роботу. Прасувати — то взагалі проблема.

Михайло скаржиться, що мусить рано лягати спати:

Маємо власний дім, а вимушені платити за чужий

— Як прийду з садочка, вже темніє. Не можна гратися, бо темно і читати казки не можна. Мультики і "Кармеліту" дивлюся в бабуні.

Сусідка Меженних Ганна Наливайко найняла з сім"єю квартиру:

— Маємо власний дім, а вимушені платити за чужий. Почалися морози, а в нас опалення електричне. Так спішили до холодів зробити ремонт. Усе готове. Провели головну лінію електропередач, а нашу гілку від неї й не починали вести. На вулиці деякі люди збудувалися, і до морозів жили в будинках. Але тепер виїхали по квартирах, бо холодно.

32-річна Світлана Козачук із Тального з донькою Оксаною, 10 років, третій рік зустрічає Новий рік без тепла в квартирі.

— 2006-го тальнівська тепломережа відрізала нас від тепла, — каже Світлана. — Більшість мешканців повстановлювали індивідуальне опалення. Тепловикам стало невигідно опалювати будинок.

Двокімнатна квартира Козачук розміщена на третьому поверсі, не кутова. У грудні найнижча температура була 14°С.

— Сусіди топлять, підлога тепла та й калорифером підтоплюю. У найлютіші морози одягнутими спати лягали. Ото й увесь холод.

Жінка працює в бюджетній організації:

— Заробляю з усіма доплатами 1400 гривень. Дитина росте, купити всього треба. Опалення обійдеться в 7 тисяч. Навряд чи наскладаю. На Новий рік посидимо з Оксанкою за столом та й спати полягаємо. Холодно точно не буде. Кажуть, буде невеличкий морозець, а ми тут і при 20-градусному морозі не дуже мерзли.

160 сімей живуть без каналізації

Комунальники Черкас цьогоріч встановили на каналізаційних системах боржників 230 заглушок. 70 сімей уже розрахувалися за комунальні послуги.

— Залишилися 160, — каже головний інженер "Черкасиводоканалу" Григорій Руденко, 60 років. — Частина з тих, що не платять, не живуть у помешканнях. Інші або пропихають заглушки, або ходять у туалет і по воду до знайомих, сусідів. Але з часом всі прийдуть до нас. Взагалі з введенням практики заглушок ми практично не маємо поточних боргів. У листопаді нарахували абонентам за воду й відведення 4 мільйони 200 тисяч, скільки і сплатили.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Меженна із сім"єю зустрічатиме Новий рік при свічках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі