четвер, 29 січня 2009 18:50

Олександрові Солієнку вибивали двері

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Черкащани протестують проти підвищення банками відсотків по кредитах на площі Леніна в обласному центрі
Черкащани протестують проти підвищення банками відсотків по кредитах на площі Леніна в обласному центрі

23 січня на площі Леніна у Черкасах відбулася акція "Досить!" проти підвищення банками процентних ставок за кредитами. Одним з її організаторів став директор фірми "Папірпром" 45-річний Олександр Солієнко, якого банк довів до банкрутства.

Два роки тому дружина Солієнка 39-річна Ірина взяла в банку $300 тис. кредиту на добудову адміністративного приміщення. Нещодавно її повідомили про підвищення процентної ставки з 14,5% до 20%.

— Враховуючи курс долара, ми не в змозі виплачувати навіть відсотки, не те, що тіло кредиту, — каже Олександр Борисович. — Звернулися до банку із пропозицією про відкладення виплати чи зниження відсоткової ставки. Йшли перемовини. Коли дзвонить дружина і каже, що вибивають двері квартири. Жінці почали погрожувати: відкрий, а то буде гірше. Вона викликала міліцію. Дома були ще два сини. Мені подзвонив менший — 7-річний, і спитав: папа, а нам будуть іще ламати двері? Коли міліція приїхала, їх уже не було. За описом дружини у банку міліціонери знайшли дівчину, а чоловіки повтікали. Пізніше мені дзвонив керівник колекторської компанії (ці фірми стягують борги. — "ГПУ"), яку найняв банк. Сказав, що це не вони робили, а банківські працівники. Наступного дня дзвонили з банку й говорили навпаки, що то були люди з колекторської компанії.

23 січня на центральній площі Черкас зібралося кількасот людей. Слухають організаторів акції, які говорять у мікрофон із кузова "газелі". Слово дають директору фірми "Зоря-нерухомість" Руслану Зорі.

— Ця акція — попереджувальна, — обіцяє він. — Ми намагалися згрупувати людей і сказати їм, що досить нам так жити. Створили групу юридичної підтримки. Будь ласка, звертайтеся до мене, ми готові максимально допомагати.

Кредити люди брали переважно у доларах. Чорні дні для позичальників настали, коли долар подорожчав до 8 грн. Проблеми з поверненням грошей виникли у кожного  п"ятого клієнта, кажуть фінансові аналітики. Зміна відсотків лише погіршила ситуацію.

Серед мітингувальників — учитель із Тального, 40-річний Ігор. Він узяв 53 тис. грн  кредиту на 10 років під 12% річних. Щомісяця сплачував 1 тис. Після новорічних свят отримав листа від керівництва банку. Ігорю пропонували з лютого платити 22%. Чоловік переглянув кредитний договір. Там був пункт про те, що банк має право підвищувати відсотки у разі зміни курсу долара.

У листопаді ставку підвищили до 25 відсотків

У листі банк пропонував компроміс: якщо разово сплатити до 1 лютого 20 тис. грн, ставку не змінюватимуть.

Водій черкаської маршрутки 35-річний Володимир Онопко торік у травні взяв у банку $10 тис. на купівлю житла. Кредит оформив під 17 відсотків річних.

— Я мав тисячу-дві на місяць "лівака", — згадує чоловік. — Планували мої доходи пустити на погашення кредиту, а самим затягнути пояси. Жінка заробляла тисячу гривень. Погодилися допомагати теща з тестем — вони працюють в Італії.

У жовтні Володимирову дружину звільнили з роботи. А в листопаді ставку підвищили до 25 відсотків. Онопко пішов до керівника відділення банку.

— Він мені почав розказувати про підвищення курсу долара на міжбанківських торгах. А я йому апелював, що його банк є учасником тих торгів, — розповідає водій.

Кінець кінцем Онопко пригрозив звернутися до Національного банку. Це подіяло. Було вирішено не підвищувати відсотків.

Мітингувальники йдуть до найближчого банку.

— Нехай банкіри шукають компроміс, — гукає у мегафон Олександр Солієнко. — Чого вони думають, що ми повинні компенсувати їхні витрати?

Люди перемовляються, що в Івано-Франківській області та Львові створено групи самозахисту від свавілля банкірів. Мовляв, потрібно й у Черкасах так зробити.

Лише за перші шість місяців минулого року українські банки видали кредитів населенню на 36,4 млрд грн. Відсоткові ставки нині переглядають "ВАБ банк", "Правексбанк", "Приватбанк", "Укрсоцбанк", "Фінанси та Кредит".

Зараз ви читаєте новину «Олександрові Солієнку вибивали двері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі