четвер, 07 серпня 2008 18:21

Олександр Кононенко заробив на навчання

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  20-річний студент Полтавської аграрної академії Олександр Кононенко (попереду) працює помічником комбайнера на комбайні ”Дон-1500”. Хлопець жнивує третій рік. За ним іде помічник комбайнера, студент Іркліївського ліцею Іван Буза
20-річний студент Полтавської аграрної академії Олександр Кононенко (попереду) працює помічником комбайнера на комбайні ”Дон-1500”. Хлопець жнивує третій рік. За ним іде помічник комбайнера, студент Іркліївського ліцею Іван Буза

У вівторок по обіді в товаристві "Канівці" Чорнобаївського району завершують жнива. 57-річний Олександр Каплуненко із 32-річним сином Олександром вже обмолотили понад 1,5 тис. т зерна. Щодня чоловіки збирали по 80–100 т збіжжя при нормі 45 т. Для обох це вже двадцяті жнива.

— Цього року погода помогла, жодного дня без роботи не стояли. Зібрали все, що тільки можна було, — розповідає Олександр-батько.

Нині Каплуненки збирають урожай на людських городах. Працюють на комбайні "Дон-1500", 1987 року випуску. Перед жнивами його відремонтували.

— Він хоч і старенький, без зручностей, зате жодного разу нас у роботі не підвів, усі жнива відпахав, — каже Каплуненко.

На полі поблизу села пшеницю збирають три комбайни. Із одного нам назустріч зіскакує 20-річний помічник комбайнера Олександр Кононенко. Цього року хлопець вступив до Полтавської державної аграрної академії. Розповідає, що на жнивах заробляє на навчання. Два роки під час навчання в Іркліївському аграрному ліцеї він працював із батьком, цього року — з братом Миколою Собком.

— Змазую механізми, продуваю фільтри, приєдную та від"єдную причіпи, в які сиплеться зерно. У кінці дня очищую комбайн від хлібної маси, — розповідає про свої обов"язки Олександр Кононенко.

Разом з іншими комбайнерами він починає роботу о 6.00, а закінчує ближче до півночі. Робить перерви тільки на обід і полудень.

На полі помічниками комбайнерів працюють двоє студентів Іркліївського ліцею — Микола Сорокун та Іван Буза. Хлопці вирішили одночасно пройти практику та підзаробити.

Врожайність озимої пшениці в районі — 59 центнерів з гектара

— Спочатку було трохи важко, але вже звик, — зізнається 17-річний Микола Сорокун.

Цього року в товаристві "Канівці" засіяли майже 4 тис. га, із них 3 тис. га — під зерновими. Окрім пшениці, тут вирощують ячмінь, овес, просо, горох, гречку, сорго та кукурудзу. Урожай очікують ушестеро більший, ніж був минулого року. Уже здали 1 тис. т ріпаку. Заробітки обіцяють високі. За одну намолочену тонну тут платять від 3,4 до 5,34 грн. Ціна залежить від марки комбайна та кваліфікації комбайнера.

— Якщо команда намолочує більше норми, за кожну тонну зверху отримує подвійний оклад, — розповідає головний економіст господарства Зінаїда Кононенко, 43 роки. — Окрім грошей, даємо й зерно. Кращих під час обжинків нагородимо грошовими преміями.

Для комбайнів "Дон-1500" з накопичувачем соломи норма 45 т у день, для таких самих із подрібнювачем — 39 т. Робота на іноземних комбайнах "Джон Дір" та "Кейс" оцінюється в гектарах.

Помічник комбайнера отримує 80% від заробітку комбайнера, закріплений за ними водій — 70%. Олександр Каплуненко-молодший на зароблені гроші планує побудувати гараж.

У Чорнобаївському районі вже віджнивувало більшість господарств. Остаточно завершити збирання врожаю планують до 15 серпня — на цей день призначили районні обжинки. Середня врожайність озимої пшениці в районі — 59 ц/га — найбільша за останні роки.

— Хоч жнива і важкі були, бо все дозріло одночасно, та господарства спрацювали оперативно. Тож обійшлося майже без утрат, хоча трохи пшениці положило, є й така, що проросла. Нам допомогло те, що ми нікуди своїх комбайнів не відправили, як це було в минулі роки, — розповідає Михайло Забара з районного управління агропромислового розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Кононенко заробив на навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі