четвер, 18 грудня 2008 18:56

Найважливіше з життя Черкащини

Найважливіше з життя Черкащини

Черкаська редакція "Газети по-українськи" протягом 2008 року намагалася уважно слідкувати за життям області та максимально об"єктивно інформувати читачів. На основі публікацій "ГПУ" та інших видань ми спробували відібрати найрезонансніші події, що викликали найбільший інтерес преси. Події розподілили за п"ятьма номінаціями: успіх, розчарування, скандал, несподіванка і злочин.



Успіх року


1. Олександр Гладун зібрав на лікування сестри 150 тисяч гривень

Студент Черкаського національного університету Олександр Гладун, 19 років, узяв участь у танцювальному благодійному проекті телеканалу "1+1" "Танцюю для тебе". Чоловік хотів втілити мрію зведеної сестри 10-річної Аліни — зібрати гроші на лікування. Шість років тому під час пожежі дівчинка отримала опіки 50% тіла й потребує термінових операцій.

Зі своєю партнеркою телеведучою та співачкою Ольгою Горбачовою черкащанин посів у конкурсі четверте місце.

— Гроші Саша вже отримав. Від каналу "1+1" йому дали 22 тисячі 500 гривень, також гроші дали і Оля Горбачова, і Дмитро Дікусар (чоловік співачки Ірини Білик. — "ГПУ"), — каже голова Черкаського дитячого фонду Алла Бучковська. — Вони домовилися з київськими медиками про лікування Аліни.

За Олександра вболівали тисячі черкащан. Його виступ люди обговорювали на вулицях, у громадському транспорті. Студенти Черкаського Східно-Європейського університету почали збирати для Аліни гроші. Кошти почали здавати дрібні підприємці.

— Кожну суботу до півночі не спала, вболівала за Сашу, він такий класний, — говорить 16-річна Олена Кузнєцова. — Я за нього і дзвонила пару раз. Хотіла б познайомитися.

Аліну оглянув особистий лікар президента Віктора Ющенка, кандидат медичних наук Ростислав Валіхновський. Свого часу він із главою держави літав до швейцарської клініки. Дівчинку мають вилікувати за 1,5 року.

Операцію Аліні мають зробити найближчим часом.

2. Аграрії області отримали рекордний урожай


2008-го черкаські аграрії зібрали рекордний урожай за часи незалежності — майже 3 млн т зерна. Найкращі показники у хліборобів Корсунь-Шевченківського, Монастирищенського та Чорнобаївського районів.

— Цього року наші хлібороби спрацювали на "відмінно", — каже директор приватного сільгосппідприємства "Плешкані" Дмитро Лисун, 53 роки. Це господарство другий рік поспіль стало найкращим в Україні.


3. У Водяниках відкрили найпотужніший у Європі завод із замороження фруктів

Завод із глибокого замороження фруктів та ягід ТОВ  "Сиріус-Агро" розпочав роботу в червні в селі Водяники Звенигородського району. Виробнича потужність підприємства — 5,5 тис. т продукції на рік. На ньому працюють майже 2 тис. людей.

У відкритті заводу взяв участь президент України Віктор Ющенко.

— Це буде найпотужніше у Європі підприємство, побудоване за сучасними технологіями, — зазначає він.



Розчарування року


1. Футбольний клуб "Дніпро" вилетів у другу лігу


Черкаський футбольний клуб "Дніпро" зайняв 16-ту позицію в турнірній таблиці першої ліги й вибув у другу. Цю подію спортивний оглядач Юрій Зіменков, 46 років, вважає однією з найбільших невдач 2008 року:

— Цілий рік цей клуб переслідують невдачі. Спочатку програли все, що могли. Тепер криза — спортсмени вже два місяці не отримують зарплату.

Невдачі клубу передували кілька скандалів. Бюро Професійної футбольної ліги звинуватило черкащан у боргах за трансфери. В свою чергу генеральний менеджер "Дніпра" В"ячеслав Заховайло звинуватив дніпродзержинську "Сталь" у спробі домовитися про позитивний результат гри.

Я очолив команду у складний час, від нас пішли кваліфіковані футболісти

У липні тренером черкаського клубу став 39-річний Анатолій Безсмертний.

— Я очолив команду у складний час, від нас пішли кваліфіковані футболісти, — зауважує Анатолій Петрович. — Але, незважаючи на це, команда гідно провела літньо-осінній сезон.

Почесним президентом ФК "Дніпро" цього року обрали голову Черкаської облдержадміністрації Олександра Черевка.


2. Святкування Дня міста перенесли

Одним із найбільших розчарувань року для жителів Черкас стало перенесення святкування Дня міста з 20 вересня на 4–5 жовтня. Причиною стали нібито несприятливі погодні умови та штормове попередження. Насправді того дня було тепло й сонячно.

Увечері містом блукали тисячі невдоволених людей, які "шукали", де відбуваються урочисті заходи. 20 вересня черкащанка Леся Олефіренко, 29 років, поверталася з маленькою донькою з лікарні.

— Маршрутки були забиті. Я спочатку не поняла, що таке, — згадує. — А в центрі люди ходять, питають, де сцена. Я в Інтернеті прочитала, що Дня міста не буде, а людям же ніхто не сказав. Було багато недовольних.

Кажуть, ніби міський голова Черкас Сергій Одарич переніс День міста через заплановані акції протесту опозиційних політиків.


3. Завод "Черкаське пиво" закрився

Із 1 травня завод "Черкаське пиво" повністю зупинив виробництво через нерентабельність виробництва. Усіх працівників звільнили.

Торік завод виробляв 5 сортів пива та 7 видів безалкогольних напоїв.



Скандал року


1. Петра Григоренка затримали за хабар

Голова Уманської РДА Петро Григоренко, 53 роки, навесні попався на отриманні хабара $50 тис. Гроші давали за користування земельною ділянкою. Григоренка підозрюють у причетності до отримання ще кількох хабарів на загальну суму 98 тис. грн.

Справу Григоренка розглядає Генеральна прокуратура України. Він перебуває під вартою. Ані затриманий, ані його адвокат коментарів не дають.

У червні за хабарництво затримали ректора Уманського аграрного університету 69-річного Петра Копитка. Потім ще двох міліціонерів. А в жовтні за підозрою в отриманні хабара заарештували голову Уманської районної ради 47-річного Сергія Усика. Кажуть, він мав отримати від підприємця 1 млн грн за продаж нежитлового приміщення, розташованого поблизу траси Тернопіль–Кіровоград. Обіцяли невдовзі відвести під будівлю земельну ділянку 2,6 га.

Справу Григоренка розглядає Генеральна прокуратура України

Сергія Усика знають як мецената і беручкого господарника. Московський патріархат відзначив чоловіка орденом Святого Володимира ІІ ступеня. Дружина Усика керує ресторанним комплексом під Уманню.

2. Городяни воювали з міською владою проти забудови Театрального скверу

Черкащанка Вікторія Рожинська, 27 років, любила гуляти зі своїми двома дітьми у Театральному сквері.

— Те, що сквер віддали під застройку, це не просто скандал, це позор і для Черкас, і для нашого мера, — каже Вікторія. — Я бачила, як люди кидалися під машини, одна женщина мені свої руки показувала, вони були всі сині — так її тягали.

Боротьба за Театральний сквер тривала кілька місяців. Міська рада передала це місце в оренду приватному підприємству "Бізнес-Гранд". Жителі прилеглих будинків, актори Черкаського драмтеатру та представники кількох політичних партій і громадських організацій виступили проти. Проводили громадські слухання. Актори театру та активісти Партії зелених ночували біля скверу, перегороджували дорогу будівельній техніці, лягали під плити. Кілька людей поранені.

— Головний торговельно-розважальний комплекс у Черкасах — це міська рада, яка торгує своїми рішеннями, — зазначає голова Черкаської обласної організації Української народної партії Леонід Даценко.

Міськрада не змінила свого рішення. "Бізнес-Гранд" розпочав будівництво. Передбачали, що воно коштуватиме до $20 млн.



Несподіванка року


1. Пам"ятник Леніну зняли


Ще з літа представники правих партій вимагали негайного демонтажу пам"ятника Леніну. Проти висловилися міськрада та комуністи. Губернатор Олександр Черевко казав, що пам"ятник зніматимуть цивілізовано.

Нібито на скорботному мітингу до роковин Голодомору праві написали листа, де поскаржилися президентові. Подейкують, листа вручили особисто Романові Безсмертному. Після цього Леніна зняли за ніч.

— Я так радуюся, — говорить російською черкащанка Валентина Дейнека, 68 років. — Я всім казала: доки стоїть цей ідол, нічого доброго для нас не буде. Комуністи думали, що для них все може назад вернутися. А тепер точно назад дороги немає.

Підставою для демонтажу пам"ятника в ніч на 28 листопада стало рішення міськвиконкому. Коли знімали верхню частину монумента, вона впала й розбилася. Цілою залишилася тільки голова.

Заступник мера Черкас Андрій Дзюба, 42 роки, зазначає, що пам"ятник заново змонтують у парку Перемоги. На повторне його встановлення знайшли спонсорські кошти. Нині залишки фігури лежать у парку, загорнуті в брезент.

Упродовж 2008 року демонтували всі пам"ятники Леніну в Чигиринському районі. Сільська рада села Леськи Черкаського району здала бронзового Ілліча на брухт і отримала 27 тис. грн.

2. Андрій Жолдак поставив у Черкасах два спектаклі

Режисер Андрій Жолдак, 45 років, поставив у Черкасах два спектаклі: за п"єсою німецького драматурга Георга Бюхнера "Войцек" та "Ленін love, Сталін love" — про Голодомор.

В обох виставах задіяні актори Черкаського обласного драмтеатру.

— Для мене як для режисера-початківця це величезний досвід. Жолдак — абсолютно нове для нашого театру, — каже актор Юрій Прокопчук, 48 років.

Останнім часом Жолдак працював за кордоном.

— Це була моя принципова позиція — ставити спектаклі з місцевими акторами. Така моя амбіція, — пояснює режисер.

Обидві вистави шокують глядача. У "Войцеку" сценою бігають міліціонери й луплять усіх кийками, а повія танцює з жовто-блакитним прапором.


3. 12 заступників мера позбулися посад за один день

До сесії Черкаської міськради 29 липня міського голови Сергія Одарича було 12 заступників — 10 обраних і 2 поновлених на посаді через суд. Усіх їх, а також виконком міської ради, відправили у відставку одночасно.

Питання про зміну виконкому вніс до порядку денного Арій Матвєєв, депутат від Блоку Булатецького. Перед цією сесією депутати тривалий час не могли зібратися. Тепер у Сергія Одарича п"ять заступників. Чотири з них працювали на цих посадах і раніше.


Злочин року


1. Сім картин Уманського краєзнавчого музею зникли


Після виставки картин у приміщенні Уманського райвідділу міліції зникли сім полотен. Загальна вартість украденого — понад мільйон гривень. Серед зниклих — полотна Шишка, Яблонської, Глущенка.

Працівники музею помітили, що після виставки картини пахли лаком, на них були яскраві фарби.

Досі не знайшли роботи Матвія Донцова й Тетяни Яблонської

— Зазвичай полотна пахнуть пилом або вологою, адже в музеї сиро, — розказує 56-річна Неля Нагорна, завідувачка відділу фондів. — Дивними видались і авторські підписи. Із часом вони вицвітають, а тут ніби щойно поставлені.

Справу взяв під особистий контроль виконувач обов"язків голови СБУ Валентин Наливайченко. 1 жовтня правоохоронці повернули до музею п"ять картин. Досі не знайшли роботи Матвія Донцова й Тетяни Яблонської.


2. Директора ринку "Сєдова" Юрія Нечипоренка застрелили


Увечері 26 серпня в Черкасах двоє невідомих на моторолері під"їхали до автомобіля, в якому сидів директор ринку "Сєдова" 46-річний Юрій Нечипоренко. Підприємця розстріляли з пістолета ТТ.

Нечипоренка поранили в серце й голову. Він помер на місці. Правоохоронці знайшли на місці злочину чотири гільзи.

Раніше Юрій Нечипоренко був бійцем спецпідрозділу "Альфа" й мав звання прапорщика.

За однією з версій, причиною вбивства став перерозподіл сфер впливу на ринках обласного центру. Також подейкують, що убитий боровся із продажем наркотиків на ринку.

— Ти знаєш, які гроші там крутилися, — говорить працівник обладміністрації, який відмовився назватися. — Та тобі ніде, навіть у прокуратурі нічого не скажуть. І вбивство не розкриють, офіційно щось напишуть, і все. Великі гроші там замішані.

Зараз ви читаєте новину «Найважливіше з життя Черкащини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі