четвер, 06 серпня 2009 18:32

Найбільше охочих учитися на юристів і екологів

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Абітурієнти лінгвістичного факультету Черкаського державного технологічного університету готували  документи в коридорі перед приймальною комісією. Для оперативності їм допомагали студенти
Абітурієнти лінгвістичного факультету Черкаського державного технологічного університету готували документи в коридорі перед приймальною комісією. Для оперативності їм допомагали студенти

У Черкаському університеті ім. Богдана Хмельницького найпрестижнішою серед абітурієнтів цьогоріч стала спеціальність "Правознавство". На 50 ліцензованих місць — 554 абітурієнти.

Навіть максимальна кількість балів не гарантує можливості опановувати науку за державний кошт. На 15 бюджетних місць стаціонару претендують стільки ж пільговиків. Загалом бажання навчатися безкоштовно виявили 296 абітурієнтів. Відповідно до закону на студентську лаву насамперед сядуть ті, хто має пільги. Кількість балів за результатами зовнішнього тестування не має значення. Навчання на контрактній основі коштує 10 тис. 990 грн. На 50 місць заочної форми — 38 осіб.

Престижним виявилося вступити до Інституту іноземних мов цього університету. За державний кошт тут гарантовано навчатимуться студенти, що набрали під час тестування 367 і більше балів. Серед претендентів на бюджетні місця пільговиків менше. На одне контрактне місце припадає 10 охочих. Рік навчання обійдеться в 9 тис. грн.

— У школах завжди найбільше користувалися попитом вчителі іноземних мов, — розповідає Наталія Білошапка, 18 років. — Подала документи до Інституту іноземних мов Черкаського університету. Можливо, спробую знайти роботу за кордоном.

Учитися на журналіста схотіли 306 абітурієнтів. Ліцензованих місць 60, із них 15 — бюджетні.

У середньому навчання в університеті коштує від 9 тис. до 10 тис. грн на рік. Найдешевше — на фахівця з російської філології, 8220 грн. На 50 ліцензованих місць претендують 38 абітурієнтів. Заочно за контрактом навчатиметься один абітурієнт.

— Більшість подали документи на кілька спеціальностей чи до кількох вузів, — розказує заступник голови приймальної комісії Юрій Тимошенко, 38 років. — Тому ми ще не можемо щось підсумовувати. Реальну картину матимемо тоді, коли вступники напишуть заяви. Термін збігає 6 серпня.

471 абітурієнт хоче навчатися в Черкаському державному технологічному університеті за фахом "Фінанси і кредит". Загалом місць 175, із них 20 бюджетних. Вартість навчання 8200 грн.

— Цю спеціальність у нас традиційно вважають найпрестижнішою, — говорить відповідальний секретар приймальної комісії Євген Ланських, 32 роки.— Але прізвища цих абітурієнтів можна знайти й серед претендентів на інші спеціальності, зокрема "Облік і аудит", "Економіка підприємства". Тому реальний конкурс буде менший.

Із-поміж технічних спеціальностей найбільше претендентів на "Машинобудування" — 227 осіб на 75 місць, 30 із яких бюджетні. Вартість навчання за контрактом 6200 грн.

Близько 3 тис. абітурієнтів подали документи до Уманського педагогічного університету ім. Павла Тичини.

Переважно це випускники з Черкащини, Вінниччини та Кіровоградщини. Були з Одеської, Миколаївської, Київської та Івано-Франківської областей. Дехто пробував вступити на дві-три спеціальності. Були й такі, що на дев"ять.

17-річний Руслан Швайдак із Вінниччини подавав документи на факультет фізичного виховання.

— Я тільки сюди вступаю, більше нікуди. Сподіваюся, що пройду. Спорт люблю з дитинства, особливо футбол.

Найпопулярнішою цього року є спеціальність "Історія" зі спеціалізацією "Правознавство". Документи подали 210 абітурієнтів. Із них лише 75 стануть студентами.

На 15 бюджетних місць стаціонару претендують стільки ж пільговиків

— За тестами набрав 350 балів. Подавав документи на дві спеціальності — "Географія" та "Історія" зі спеціалізацією "Правознавство". Пройшов на контракт. Навчання коштуватиме 6100 гривень, — каже 17-річний Павло Гнатюк із села Берестівець Уманщини.

Олена Вусик із Бершадського району Вінниччини пробує вступати до чотирьох вузів: Уманських педагогічного та аграрного університетів та до Вінницьких політехнічного і педагогічного. Результатів іще не знає:

— Педагогічний мені ближче до душі. Але про всяк випадок подала документи й у інші вузи.

Великий попит серед молоді на спеціальність "Туризм". Навчатися тут хочуть 82 абітурієнти.

— Наш вуз завжди користувався популярністю, — зазначає відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ящук. — Цьогоріч чимало охочих було вступити на географію і біологію та початкову освіту. Найменше абітурієнтів подали заяви на музичне мистецтво, чотири людини. На економіку підприємництва — 24 особи й на фінанси 56. Загалом було подано 2823 заяви. На бакалаврів та денну форму зарахуємо 1607 студентів.

До аграрного університету в Умані подали заяви 2697 абітурієнтів. Із них стануть студентами 1125. Найбільший конкурс був на екологію — на 30 місць 168 заяв. Також популярні спеціальності — "Менеджмент", "Облік і аудит", "Економіка підприємництва", "Фінанси". Небагато охочих вивчати селекцію та генетику.

— Онук захотів вступати на економічний. Здав тести на 358 балів. Він має пільги, бо батько був в Афганістані. Сюди пройшов на державне, — розповідає Катерина Стецюк про свого онука 17-річного Руслана Гончарука.

Віталій Савельєв зі Ставища подав документи на агрономічний факультет:

— Пройшов на бюджет. Подавав лише в цей вуз і лише на одну спеціальність. Тому дуже хвилювався.

Лікарям пропонують роботу в райцентрах


— Напевне, єдина професія, представники якої не мають проблем із працевлаштуванням, — це лікарі. Особливо не вистачає їх у райцентрах. Це терапевти, стоматологи, офтальмологи, — каже заступник директора обласного центру зайнятості Марина Сорокіна, 40 років. — Натомість у нас на обліку півтори тисячі бухгалтерів, 500 економістів, 220 учителів, 176 медсестер і 110 юристів.
На початок серпня до центрів зайнятості області звернулися за допомогою в працевлаштуванні 30 тис. осіб. Кожен десятий із вищою освітою, кожен п"ятий — випускник технікуму, коледжу. Серед незайнятих представників робітничих професій 1 тис. кухарів, 3 тис. продавців.
— Загалом же на обліку по області перебуває майже 30 тисяч безробітних. При цьому маємо 600 вакансій, — показує таблиці з цифрами Марина Сорокіна. — Більше половини з них припадає на представників робітничих професій. Роботодавці потребують кваліфікованих газоелектрозварювальників, трактористів, слюсарів.
У центрі зайнятості відмічають тенденцію до збільшення зарплат фахівцям робітничих професій. Трактористу, зварнику пропонують за місяць 2 тис. грн і більше. При цьому лікар, учитель заробляє на третину менше.
Через кризу і падіння промислового виробництва рівень безробіття вищий у містах.

На сто безробітних — десять юристів

— Серед безробітних черкащан, котрі перебувають у нас на обліку найбільше юристів — кожен десятий, — кажуть у черкаському агентстві з працевлаштування "Іланта". — За цією спеціальністю найрідше з"являються й вакансії. Легше знайти роботу бухгалтеру, економісту. Роботодавці замовляють спеціалістів навіть без досвіду роботи.

За останній рік утроє скоротилися вакансії для інженерів-виробничників. Підприємства зупиняються або працюють не на повну потужність. Серед виробничих спеціальностей найвищі шанси знайти роботу в конструкторів, інженерів меблевої промисловості. Практично відсутній попит на різноробочих.

Легше знайти роботу бухгалтеру, економісту

Завжди користуються попитом менеджери, управлінці у сфері торгівлі. Про це заявляють у всіх агентствах працевлаштування в Черкасах. Галузь торгівлі в усі часи була найстабільнішою.

— Третій рік у школах області фактично відсутні вакансії, — каже начальник головного управління освіти облдержадміністрації Олена Фещенко. — Як правило, на місця пенсіонерів приходять працювати молоді фахівці, котрі навчалися за цільовим направленням. Певна річ, молодим людям із так званим вільним дипломом досить складно сьогодні знайти роботу в школі.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше охочих учитися на юристів і екологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі