четвер, 29 липня 2010 17:21

На трасі Київ—Одеса стали купувать менше фруктів

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Базар на автотрасі міжнародного значення Київ–Одеса поблизу села Собківка неподалік Умані працює понад 20 років. Водії зупиняються тут, аби випити кави, купити у місцевих фруктів і овочів. Продавці кажуть, що хочуть узаконити свій базар
Базар на автотрасі міжнародного значення Київ–Одеса поблизу села Собківка неподалік Умані працює понад 20 років. Водії зупиняються тут, аби випити кави, купити у місцевих фруктів і овочів. Продавці кажуть, що хочуть узаконити свій базар

"Якось син був ще маленький, писав у школі твір про батьків. Так і написав "мама працює на трасі", — сміється Таміла. — Смішно, але правда. Я тут вже більше як 15 років.

Вона працює на базарі біля села Собківка, що на трасі Київ — Одеса. Робочий день починається о дев"ятій ранку, завершується о 21.30, коли зовсім сутеніє. За день продавці вторговують від 50 грн до кількох сотень. Кажуть, дехто за сезон має по 5 тис. грн і більше. Ринок за 20 км від Умані. Торговий ряд із 50 м завдовжки. Усі — місцеві селяни із Собківки і Полянецького. Доки жінки продають, чоловіки й діти працюють вдома, товар підвозять за дзвінком. Він майже в усіх однаковий — вирощені на городах овочі й фрукти, домашня олія, гриби, горіхи, віники для лазні. Покупці — курортники, які повертаються додому з Криму та Одеси.

У суботу зранку базар пахне розпеченим асфальтом і вихлопними газами.

Більшість опитаних "ГПУ" торговців нарікають, що цього року білоруси беруть набагато менше фруктів та овочів, ніж торік.

— Раніше сябри купували багато. Брали абрикоси, персики, яблука. Зараз менше. Пояснюють, їхня таможня не дає ввозити багато, — розповідає 30-річна Олена, продавщиця із Собківки.

— Покупаем то, что у нас дороже или вообще нет. Вот купили шесть ведерок абрикос и ведро персика, — показує придбане Олеся, 31 рік, із Вітебської області, що в Білорусі.

Тяжко ще буде в серпні. Тоді аж асфальт плавиться

Вона каже, що сім"єю подорожують до Криму щороку. 2009-го на базарі біля Собківки взяли сушені гриби й фундук.

— А картошка у вас дороже, — ділиться враженнями Олеся, розпитуючи місцевих про ціни.

— Тяжко ще буде в серпні. Тоді багато людей на море їде. Спека і потік машин не припиняється цілодобово. Аж асфальт плавиться. Найбільше тут заважають шум і спека. Ми вже настільки звикли до шуму траси, що говоримо голосніше, — розповідає "ГПУ" продавщиця Ганна.



Ціни на базарі біля Собківки


Банні віники    10–20 грн

Абрикоси    4–6 грн/кг (маленькі), 12 грн/кг (великі)

Сливи    15 грн/кг

Груші    до 10 грн/кг

Часник    20 грн за вінок

Картопля    4–6 грн/кг

Зараз ви читаєте новину «На трасі Київ—Одеса стали купувать менше фруктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі