четвер, 11 березня 2010 19:00

На електроопалення переходять власники великих будинків

Автор: фото: Сергій РАДЧЕНКО
  Житель села Кобринове Тальнівського району Микола Данильченко показує на стіні свого будинку два електролічильники. Один із них —  двотарифний. Обліковує спожиту опалювальним електрокотлом енергію
Житель села Кобринове Тальнівського району Микола Данильченко показує на стіні свого будинку два електролічильники. Один із них — двотарифний. Обліковує спожиту опалювальним електрокотлом енергію

Скільки буду жити, топитиму електрикою, — каже житель села Кобринове Тальнівського району Микола Данильченко, 59 років. Він три роки тому встановив удома електроопалення. — Газ може Росія перекрити. А електрика ж буде, бо вона в Україні виробляється.

Кобринове не газифіковане. Електрокотли встановили 65 із 717 жителів. До цього топили дровами і вугіллям.

— Тисяч з 20 треба, щоб підвести до хати газ, — говорить Данильченко. — А електрику я зробив за 7,5 тисячі. У мене й вода гаряча, й у комнатах тепло. І платю набагато менше, як платив би за газ. У великі морози набігало десь до 400 гривень у місяць. А за малих 200–250.

Він отримує 800 грн пенсії, його дружина — 670. Цьогорічної зими опалення електрокотлом їхній родині обійшлося у 1000. На будинку окремо встановлено два лічильники. Для опалення — двотарифний. Найчастіше обігрівають оселю вночі — з 23.00 до 7.00. Електроенергія в цей час коштує 8 коп./кВт.

Коли жителі почали встановлювати електроопалення, за державні кошти реконструювали лінії електропередач. Старі не витримали б навантаження.

— Нас влаштовує все, — запевняє сільський голова Юрій Книш, 47 років. Він один із перших поставив електрокотел. — На газ ми вже й не надіємося. Вирішили з дров переходити на електрику. Як це діло затіяли, повністю поміняли електричні лінії. Раніше тільки якась негода — в нас зразу пропадає світло.

Окрім Кобринового у Тальнівському районі електричними котлами користуються в Лісовому, Поташі, Кобриновій Греблі.

— Зі здорожчанням газу кількість охочих перейти на електроопалення збільшуватиметься, — каже директор Тальнівського РЕМу 45-річний Володимир Остапенко.— У селі Майданець плануємо наступного року збудувати нову електропідстанцію. Це дасть додаткові потужності енергопостачанню в Уманському, Тальнівському, Христинівському й Звенигородському районах.

Вартість електроенергії для фізичних осіб у сільській місцевості 22,5 коп., у містах — 24,36.

— Крім звичайних лічильників для обліку електроенергії є ще так звані двотарифні і тритарифні,— пояснює 49-річний Анатолій Чемерис із Черкаського територіального представництва Національної комісії регулювання електроенергетики України. — Ці лічильники фіксують не лише кількість спожитої електроенергії, а й в який час її споживали. Найдешевша електроенергія з 23.00 до 7.00. В інший час — повний тариф.

Найчастіше обігрівають оселю вночі — з 23.00 до 7.00. Електроенергія в цей час коштує 8 копійок за кіловат

У "Черкасиобленерго" говорять, що споживачі почали масово переходити на електроопалення з 2008 року. Найбільше заявок до районних електромереж надходить з негазифікованих сіл.

— Найперше переходять з газу на електрику власники великих будинків, котрі споживають багато газу, — говорить Олег Кисленко, 40 років, начальник інформаційно-консультативного центру "Черкасиобленерго". — Ціна на газ диференційована. Чим більше споживаєш, тим дорожче платиш за кожен кубометр. З кожним роком газ дорожчатиме, тому й електроопалення ставатиме дедалі масовішим.


Заміна газового котла обійдеться у вісім тисяч гривень


— Якщо ви хочете перейти з газового опалення на електричне, то тут слід враховувати два чинники, — каже продавець магазину електротоварів із Кам"янки Юрій Власенко, 39 років. — Є водяна система, то поміняйте лише котел. Немає водяного, то не треба й котла. У цьому разі найкраще встановити електроконвектори.
Найдешевші електрокотли вітчизняних виробників коштують від 2 тис. грн, імпортні — від 6 тис. Електроконвектори — від 500 грн, залежно від потужності.
— Вигода обраховується разами, — переконує. — Візьмемо по мінімуму. Двотарифний однофазний лічильник — 550 гривень, котел — 2000, техумови РЕМу — 600 гривень. Плюс робота фірми з проектом і заміною електрообладнання — 5 тисяч. І все це вийде десь 8 тисяч гривень.
— Для встановлення електроопалення необхідно звернутися до нас за техумовами, — каже Валентин Головченко, директор Кам"янських районних електромереж. — Наші спеціалісти визначать, чи є можливість збільшити навантаження на електромережі. Є дозвіл — ліцензовані фірми вам зроблять проект і встановлять опалення. Такими послугами займаються приватні фірми.

Микола Нечипоренко радить утеплювати стіни

— Дурна держава й бідні люди, — каже Микола Нечипоренко, 67 років, колишній вчитель фізики з Черкас. — Це ж треба додуматься, що опалювати електроенергією вигідніше за газ. На електростанціях спалюють газ, отримане тепло з відповідними втратами переводять в електроенергію. Потім її транспортують до людей. Останні цю електроенергію трансформують знову в тепло, і кричать "вигідно". Може, десь в європейських країнах це й вигідно, бо за безцінь беруть електроенергію в України. Але ж це не може бути державною політикою.

Чоловік запевняє, що єдиною альтернативою є енергоощадні технології, утеплення житла.

— Присадять бідних людей на електроопалення, а потім зроблять електроенергію, як для промисловості, по 70 копійок кіловат. На ті 8 тисяч, що треба заплатити за електроопалення, купіть краще пінопласту й утепліть стіни.

Зараз ви читаєте новину «На електроопалення переходять власники великих будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі