У райцентрі Христинівка 10 листопада святкували День сала. Страви з цього продукту представили місцеві підприємці, що переробляють свинину. Безкоштовно скуштувати сала прийшли близько 200 місцевих жителів. Пили горілку та закушували бочковими огірками.
— Хотіли провести свято на площі, але погода підвела. Перейшли до міського Будинку культури, — каже 40-річний Микола Наконечний, голова Христинівської міськради, яка організувала свято.
На 10 столах були завиванці, канапки, сальні рулети з чорносливом і курагою, рулети по-угорськи та "Натхнення" з сала, начиненого м"ясом та печінкою, сало варене з часником, чорним та червоним перцем, ковбаси з салом.
— Ось пригощаю "українським снікерсом", — розповідає рецепт 45-річний підприємець Сергій Поломарчук. Він вирощує й коле поросят та продає м"ясо на базарі. — Його просто готувати. Берете найсвіжіше сало, перемелюєте на м"ясорубці і приправляєте часником, перцем та зеленню. Потім намащуєте на скоринку свіжого чорного хліба.
Організували конкурси на швидкісне поїдання, найкращу частівку або вірш про сало. Наприкінці влаштували концерт.
— Влітку ми проводили свято вареника, — розповідає мер. — А це зараз — рік свині. Для українця сало — національний продукт. У нас воно таке добре, що й хліба не треба.
Коментарі