четвер, 05 серпня 2010 17:31

На Чернечу гору щодня їздить обласне начальство

Автор: фото: Наталія ПИСАРЕВА
  Біля могили Тараса Шевченка будівельники демонтують старі гранітні плити. Музей реконструюють за проектами архітектора Лариси Скорик. Вона є близькою подругою заступниці глави адміністрації президента Ганни Герман
Біля могили Тараса Шевченка будівельники демонтують старі гранітні плити. Музей реконструюють за проектами архітектора Лариси Скорик. Вона є близькою подругою заступниці глави адміністрації президента Ганни Герман

Два тижні залишилося до завершення реконструкції Музею Тараса Шевченка та всієї території навколо Чернечої гори в Каневі. Мають устигнути до Дня незалежності, 24 серпня.

Музей дотепер у риштуванні. Прохід до пам"ятника Шевченку перегороджений. З усіх доріжок знятий асфальт, алеї всипані щебенем. Туристи можуть піднятися на Тарасову гору, підійти до фонтана з питною водою, бесідки з лавками, зайти в туалет. Музей і решта об"єктів закриті.

— Уже півтора місяця через ремонт на Чернечу гору ходять зовсім мало людей, — розказує "ГПУ" 40-річний Микола, торговець сувенірами під Тарасовою горою. — Чув, нас теж приберуть звідси. Під горою покладуть красіву плитку. А нам місце для торгівлі виділять біля Дніпра. Там люди взагалі не ходять.

Ремонт ледь не щодня контролює обласне керівництво. 16 липня кореспондент "ГПУ" став свідком, як на Чернечу гору приїжджав Сергій Рябцев, 52 роки, перший заступник губернатора Черкащини. Будівництво оглядав із міським головою Канева Василем Коломійцем, керівниками обласних і районних управлінь. Того дня весь заїзд на Чернечу гору був заставлений дорогими автівками. За чутками, реставрацію музею та території навколо Чернечої гори особисто контролює президент Віктор Янукович. В інтернет-виданнях пишуть, губернатор Черкащини Сергій Тулуб часто доповідає керівнику країни про хід ремонту.

Ремонт ледь не щодня контролює обласне керівництво

Робітники кажуть, що більшість будівельників місцеві, із Канева. Окрім того, привезли працівників із Криму, Одеси та Західної України. Частину з них поселили в готелі "Тарасова гора". Доба проживання в ньому коштує від 50 до 200 грн.



Схили викладуть плитами з граніту


— Ремонт на Тарасовій горі розпочали не тому, щоб марафет навести. Виникла надзвичайна ситуація з укріпленнями берегів. Роботи пов"язані з протизсувними заходами, — пояснює "ГПУ" 54-річний Борис Євмина, начальник головного управління капітального будівництва облдержадміністрації. — Прокладаються спеціальні лотки для водовідведення. Вони спрямують воду схилами в Дніпро. Зверху лежатимуть гранітні плити.

Зі слів Бориса Євмини, граніт кластимуть український. Укладаючи плитку з нього, використовують спеціальні суміші. Завдяки ним по плитці можна ходити вже на другий день. Будівельники зняли дошку зі словами Тараса Шевченка "Свою Україну любіть, Любіть її во время люте". Слова висічуть на кам"яній стелі темнішого відтінку. Її підсвітять, аби напис було видно вночі, встановивши два невеликі ліхтарі.

Жодного дерева при ремонті Музею Тараса Шевченка на Чернечій горі не знесли.

Канів оновлюють за гроші спонсорів

Окрім реконструкції будівлі Музею Тараса Шевченка, проводять ремонти і в місті, каже "ГПУ" Микола Москалець, 55 років, перший заступник мера Канева. За гроші спонсорів встановили нові автобусні зупинки на маршруті N2, що веде до Тарасової гори. Плиткою вимостили вхід до пагорба Слави, поштукатурили Будинок школярів і юнацтва. Гроші на це виділили фірми "Наша Ряба", "Верес", "Нібулон", місцевий маслосирзавод та управління з експлуатації газового господарства.

У місті кладуть тротуарну плитку між пл. Соборною та Комсомолу, реставрують підпірні стіни. Вимощування плитки біля Успенського собору оплатив місцевий підприємець Сергій Мороз.

Реконструюють павільйон на причалі "Тарасова гора", там щодня працюють 60 робітників. Його збільшать, відкриють усередині виставковий зал і кафе. За приблизними підрахунками, ці роботи коштуватимуть 3 млн грн. Гроші виділила "Наша Ряба".

Зі слів начальника управління капітального будівництва ОДА Бориса Євмини, Канів за якийсь час може стати культурним і туристичним центром в області.

Зараз ви читаєте новину «На Чернечу гору щодня їздить обласне начальство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі