четвер, 29 квітня 2010 18:33

Мер одягне форму старшого сержанта

Автор: фото з архіву Ніни Пухи
  9 травня 1945 року в Берліні за спільним столом перемогу святкує 302-й гвардійський зенітно-артилерійський полк імені Богдана Хмельницького й Олександра Невського. На столах було вино, хліб, каша, борщ, картопля в ”мундирах” і американська консерва
9 травня 1945 року в Берліні за спільним столом перемогу святкує 302-й гвардійський зенітно-артилерійський полк імені Богдана Хмельницького й Олександра Невського. На столах було вино, хліб, каша, борщ, картопля в ”мундирах” і американська консерва

Мер Черкас 42-річний Сергій Одарич закликає городян прийти на святкування Дня Перемоги 9 Травня зачесаними і вбраними за модою 1940-х.

Міський голова буде у формі старшого сержанта Червоної армії:

— Шила дружина мого охоронця Ірина Гонза з фотографії 1945 року. Форма темно-зелена. Штани-галіфе й гімнастерка. Чоботи довелося шити на замовлення, бо знайшов лише кирзові, та й то 40-го розміру. Взуття з чорної шкіри, без застібок та хлястиків замовив у підприємця Володимира Нечипоренка. Чоботи обійшлися у 450 гривень.

85-річний Василь Озеран згадує 9 травня 1945 року:

— Тоді відчуття перемоги було в усіх, бо перенесли на своїх плечах. У кожному дворі сталося якесь лихо. Тому люди дуже раділи, що перемога. У Черкасах тоді був мітинг із парадом. Одягали, в кого що було. Несли живі квіти. Потім було гуляння, всі виїжджали у Сосновку. Пізніше щороку кооперація організовувала там буфети. Столів не було, сиділи на землі, на полянах. Підприємства вивозили працівників. Тоді ж було все організовано. Зачіски у чоловіків — бокс і полубокс. Жінки вдягали на голову хто платочок, хто беретку. Співали "Катюшу".

— Ідея міського голови хороша, — каже 85-річна Ніна Пуха. Вона  пройшла війну санінструктором. — Якби у мене була гімнастерка, я б теж одягла. 1945-го волосся зачісувала нагору. Косу відрізала на вокзалі, як їхала на фронт. Бо була дуже довга. Боялася, що воші заведуться. Коли відправляли наш ешелон, на ходу кинула її матері.

Якби у мене була гімнастерка, я б теж одягла

У Черкасах жіночий одяг у стилі 1940-х продають у магазині "Надточій" на вул. Шевченка. Ательє 34-річної Олени Надточій пошило плаття і блузки з натуральних тканин — бавовни, шовку, шифону. Розміри  від 42-го до 54-го. Коштують від 150 до 380 грн.

— Викройки робила сама, знайшла в Інтернеті. У нас уже купили одяг з організаційного відділу міськвиконкому, — розповідає Олена Володимирівна.

На Черкаському шовковому комбінаті шиють на замовлення понад 500 гімнастерок із камуфльованої тканини для школярів обласного центру. Одна коштує 65 грн. Пілоток виготовляють понад 300. Вартість кожної — 5,40 грн.

— Замовлення на гімнастерки приймаємо від усіх бажаючих. Але поки що звернулися лише школи, — каже начальниця цеху 37-річна Олена Тараненко.

У магазині "Військторг" на вул. Ільїна гімнастерка коштує від 25 до 150 грн. Краватка — 13–16 грн. У продажі було шість портупей по 120 гривень, усі вже розібрали. Одну купив Сергій Одарич.

Зачіски робитимуть зі знижкою

7, 8 та 9 травня у 19 перукарнях Черкас робитимуть зачіски у стилі 1940-х за зниженими цінами: чоловіча стрижка — 20 грн, жіноча з укладкою — 30. Для учасників війни послуга безкоштовна.

На афішах цих перукарень висітиме оголошення про час, коли майстри закладу прийматимуть замовлення, про вартість послуг, а також зразки зачісок. Для тих, хто захоче більше дізнатися про ретро-зачіски і подивитися, як їх роблять, 9 травня влаштують майстер-класи.

Зараз ви читаєте новину «Мер одягне форму старшого сержанта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі