четвер, 11 червня 2009 20:12

Лоташівська гідроелектростанція вироблятиме мільйон кіловат на рік

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Майстер Лоташівської ГЕС Юрій Волков біля дамби. Каже, що її підняли на 30–40 сантиметрів
Майстер Лоташівської ГЕС Юрій Волков біля дамби. Каже, що її підняли на 30–40 сантиметрів

Минулої середи на річці Гірський Тікич у селі Лоташеве Тальнівського району відкрили гідроелектростанцію. На її відновлення витратили понад 750 тис. грн. Споруда належить асоціації "Новосвіт".

Лоташівську ГЕС запустили 1953 року з потужністю 300 кВт. Пропрацювала вона 15 років. Далі її розкомплектували й частково зруйнували. Відновлювальні роботи розпочали восени 2007-го.

— Тут як після боїв у Сталінграді було: все розвалене, територія поросла бур"яном, — згадує черговий електромонтер Віктор Моключенко, 38 років. — Як відбудовували, то 10 чоловік із села мали роботу. І я працював тут бригадиром. А минулого року спеціально закінчив курси електрика й опанував спеціальність електромонтера з устаткування гідроконструкцій у Стеблівському училищі. Тепер працюю тут із напарником.

Майстер гідроелектростанції 55-річний Юрій Волков каже, що до реконструкції гребля була в аварійному стані:

— Зробили нову арматуру та залили бетоном. Підняли загату на 30–40 сантиметрів. Тепер більше плесо і більше води.

Гребля утворює водосховище, забезпечуючи постійний тиск води. Вона через захисну сітку й регульований затвор сталевим трубопроводом тече до турбіни, над якою встановлено генератор. Він виробляє електрику.

— Щоб запустити в камеру воду, треба підняти щити. Вони перекривають воду між верхнім б"єфом річки (плесо вище загати. — "ГПУ") і турбіною, — пояснюють працівники. — Тут стоять три генератори. Два потужністю 130 кіловат і третій — 160. При 750 оборотах один генератор виробляє 80 кіловат на годину. Якщо працюють усі турбіни, то рівень води в нижній частині б"єфа піднімається на 80 сантиметрів. Під час нересту для дотримання водного режиму запускаємо станцію лише в години пік — уранці та ввечері з 8.00 до 11.00. А коли рівень води достатній, то з восьмої ранку до 23-ї вечора. Управління технологічними процесами здійснюється з центру керування, розташованого на Гордашівській гідроелектростанції за 20 кілометрів від Лоташевого. Контроль за рівнем води у верхньому б"єфі автоматизований. Перепад води між верхнім та нижнім б"єфами 6,5  метра.

За рік ГЕС вироблятиме приблизно 1 млн кВт. Цього вистачить на село в 300–400 дворів.

— Важкі місяці в нас літні, тоді період засухи й менше води, — кажуть на станції. — А сильна вода йде десь починаючи з лютого. Коли дамба не працювала, то деякі сільські городи в березні-квітні затоплювало. 1980-го, 1996-го та 2003-го були такі сильні води, що залило острів на Тікичі.

Кілька років тому в Тальнівському районі на Гірському Тікичі відбудували Гордашівську ГЕС.

— Ця річка колись живила Кривоколінську ГЕС потужністю 324 кіловат. На черзі відновлення цієї гідроелектростанції, — зазначає Волков. — Решти вже не відбудують, бо не лишилося ані гребель, ані приміщень.

Зараз ви читаєте новину «Лоташівська гідроелектростанція вироблятиме мільйон кіловат на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі