четвер, 12 листопада 2009 18:27

Кредитна спілка не повертає Любові Фещенко 20 тисяч гривень

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Ошукані вкладники кредитних спілок пікетують обласну прокуратуру. Голова громадського об’єднання ”Досить нас дурити” Володимир Стадник (посередині в шкіряній куртці і кашкеті) стверджує, що половина спілок Черкащини не повертає людям їхніх коштів
Ошукані вкладники кредитних спілок пікетують обласну прокуратуру. Голова громадського об’єднання ”Досить нас дурити” Володимир Стадник (посередині в шкіряній куртці і кашкеті) стверджує, що половина спілок Черкащини не повертає людям їхніх коштів

"Iз понад 40 кредитних спілок половина — фінансові піраміди для викачування грошей, — переконує голова громадської організації "Досить нас дурити" Володимир Стадник. Вона об"єднує ошуканих вкладників кредитних спілок. — Більшість їхніх клієнтів — літні люди, які відкладали гроші собі на старість, а тепер не можуть їх забрати.

5 листопада біля обласної прокуратури в Черкасах збираються два десятки вкладників. Хочуть почути як просувається розслідування справ. Проте до них ніхто не виходить.

Родина 62-річної Любові Фещенко з Черкас минулого року вклала в кредитну спілку "Добрі гроші" 20 тис. грн. У червні термін вкладу закінчився. Чоловік Любові прийшов по гроші. Їх не віддали. Фещенки подали до суду, справу виграли. Кошти і досі не можуть забрати.

— Батько голови спілки Кудактін працював із моїм чоловіком на "Азоті", такий хороший чоловік. То ми ж думали, що й син такий, довірилися йому, — скаржиться Фещенко.

Черкащанка 59-річна Ніна Сізова в спілки "Благо", "Федерація" та "Добрі гроші" вклала 8 тис. грн.

— Думала, буде до пенсії прибавка, а тепер грошей забрати не можу, — обурюється.

У провадженні обласної прокуратури перебуває справа кредитної спілки "Фортеця". Проти голови правління, заступника та головного бухгалтера порушені кримінальні справи за фактом службової підробки документів і привласнення коштів у великих розмірах. Суд оголосив у розшук голову спілки Павла Бурлая.

У слідчому управлінні обласної міліції розслідують справи чотирьох кредитних спілок — "Добрі гроші", "Федерація", "Імперія" та "Експресія". Точна кількість потерпілих — 985 осіб — поки що встановлена тільки у справі "Федерації".

— Точно встановити кількість потерпілих і суми складно, бо керівники спілок переховують бухгалтерські документи. Тому ми спираємося на ті дані, які надають потерпілі, та отримані з Держфінмоніторингу, — розповідає Владислава Дмитрюк, заступник начальника слідчого управління обласної міліції.

На підписці про невиїзд перебувають голова правління "Федерації" Ганна Манова та заступник голови "Імперії" Віктор Ліпінський. Затримана голова правління кредитних спілок "Імперія" та "Експресія" Любов Тертиця нещодавно померла через загострення хронічних хвороб.

— По всіх справах призначено судові експертизи: почеркознавчі, економічні, — каже Дмитрюк.

До суду вже передали кримінальну справу проти колишнього голови управління спілки "Берегиня".

— У нас часто питають, коли ми будемо повертати гроші, але міліція цим питанням не займається. Це питання до суду, — продовжує Владислава. — Я б радила членам спілок на своїх зборах просто переобрати керівництво і працювати далі, як це зробила спілка "Берегиня".


Кредитна спілка — відповідник каси взаємодопомоги. Громадяни вкладають гроші, отримують прибутки. Водночас кожен член спілки може взяти кредит. Умови вигідніші за ті, які пропонують банки. Щоб забрати свій вклад із кредитної спілки, треба написати заяву про намір забрати депозит, термін якого закінчується.

— Якщо вклад не віддають, слід писати скарги до Держфінпослуг з одночасним позовом до суду, — радить Костянтин Стратілатов, 30 років, начальник юридичного відділу громадської організації "Актив Черкащини". — В якості забезпечення позову треба просити накласти арешт на рахунки і власність кредитної спілки. Якщо суд присудив повернути вам гроші, а спілка цього не робить, слід звернутися до прокуратури і міліції з проханням порушити кримінальну справу.

Батько голови спілки хороший чоловік. Думали, що й син такий

Якщо проти кредитної спілки справу вже порушили, треба звертатися до слідчого, який її веде, із вимогою виплатити суму вкладу після рішення суду. Одночасно варто подати до суду громадянський позов із вимогою про вилучення заборгованості щодо вкладу з посадових осіб кредитної спілки.

— З усіх спілок Черкащини тільки дві є членами стабілізаційного фонду Національної асоціації кредитних спілок України — це "Фортеця" і "Добрі гроші", та три входять до Програми захисту вкладів і страхують депозити — "Кредит-Союз", "Фенікс" і "Добробут". Тобто тільки вони можуть певною мірою гарантувати повернення вкладів, — розповідає Володимир Казарінов, член ревізійної комісії програми захисту вкладів. — За програмою захисту вкладів можна розраховувати на повернення 50 тисяч гривень у разі неплатоспроможності спілки.

— Треба дивитися, що це за спілка. Якщо вона займалася кредитуванням, а в скрутне становище потрапила через кризу, то шанси повернути гроші є. Якщо ж це від початку була кримінальна структура, то тут шансів мало, — говорить Костянтин Стратілатов. — Також треба зважати на те, куди пішли кошти. Якщо на них щось купили, то якусь частину грошей можна повернути. Якщо ж їх просто прогуляли або віддали "криші" — пиши пропало.

Сьогодні в Черкаській області діють 125 кредитних спілок та їхніх філій. Це на 22 менше, ніж було минулого року, — повідомляють у місцевому відділі Держфінмоніторингу. Частина з них збанкрутіла, закрилася через кризу. У деяких закінчилася дія ліцензії. Проти решти порушили кримінальні справи.


Кредитні спілки Черкащини, які завинили найбільше грошей

"Імперія" — 31 млн грн.

"Добрі гроші" — 30 млн грн.

"Федерація" — 25 млн грн.

"Експресія" — 20 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Кредитна спілка не повертає Любові Фещенко 20 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі