четвер, 30 жовтня 2008 19:54

Кліщі перетирають пір"я в подушках на пил

Кліщі перетирають пір"я в подушках на пил

"Подушки та перину нам із дружиною подарували на весілля. За 24 роки тільки  просушували та вибивали. Останніми роками повністю вибити пил не вдавалося. Подушки стали наче кам"яні", — розповідає 45-річний Андрій Гаркуша з Черкас.

Викидати старі подушки чоловіку було шкода. Через довідку він дізнався телефон спеціалізованої хімчистки. Приніс п"ять подушок. У приймальні їх зважили. Від отриманої ваги відняли на відходи. Порадили вибрати матерію на напірники або принести свої. За чистку 1 кг пір"я взяли 9 грн. За все потрібно було заплатити 180.

— Залишив сотню, а решту через тиждень, коли забирав оновлені подушки. Із п"яти  вийшло чотири, решта — відходи.

Керівник хімчистки "Доніні" Надія Савчук розповідає, що в одній подушці живе до мільйона кліщів. Вони стають причиною алергії та астми:

— Кліщ відкладає до 300 яєць. Цим щоночі дихають люди. Не дивно, що після сну в багатьох болять голови або закладає ніс. Комп"ютер у нашій машині відмітає поламане та стерте пір"я, різноманітні предмети. Чого тільки не знаходимо: голки, клубки ниток, курячі лапи, копійки, цвяхи. Пір"я чистимо протягом 40 хвилин при температурі 140 градусів, дезінфікуємо та кварцуємо.

Знаходимо голки, клубки ниток, курячі лапи, копійки, цвяхи

Апаратник пухо-перової машини 57-річна Ольга Савченко веде в залу, де стоять дві машини для чистки пір"я. Поблизу них складені й окремо упаковані подушки з ярликами. На стільці наготовлені нові напірники для чистого пір"я.

— У першій камері пір"я чистить, як пилососом. По боках стоять сітки, через одну просівається пух, через іншу — перо. У другій камері відчищене пір"я піднімається вгору і пропарюється високою температурою. Чистимо з антистатиком. Він антимольний і бактерицидний. А ще знімає електричний заряд, щоб пір"я не прилипало до машини. Після пропарювання воно просушується. Розпушене пір"я вивантажуємо в нові напірники, — доки машина чистила, жінка пошила кілька напірників швейною машинкою біля вікна.

Щільність напірників можна перевірити самому.

— Якщо тканину прикласти до рота й подути, у щільній повітря не проходить, — Ольга Андріївна зашиває заповнений рожевий напірник із ярликом. — За бажанням клієнта подушки можемо чистити в його присутності у визначений час. Сьогодні в мене була зранку жінка на пів дев"ятого, інша прийде на половину другого. Людям цікаво дивитися, як це робиться, — сміється.

За місяць Ольга Савченко перечищає в середньому по 2 т. Каже, за останні три роки пір"я з подушок чистять на 35% більше. У хімчистці рекомендують робити це раз на два-три роки. Особливо, якщо хтось перехворів на інфекційне захворювання.

Зараз ви читаєте новину «Кліщі перетирають пір"я в подушках на пил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі