пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:07

Хворі на рак грудей стали частіше одужувати

20 жовтня — День боротьби з раком молочної залози. Хворих на цю недугу щороку більшає. Якщо 2002-го в області виявили 380 випадків на рік, то нині майже 460. Проте більшає й жінок, яких вдається вилікувати.

— Раніше більше половини хворих не жили й п"яти років. Нині цей рубіж долають більшість, — каже завідувач обласного мамологічного діагностично-лікувального центру Олег Тюрін, 43 роки. — Тобто рак лікується. Жінок, які одужали, на Черкащині побільшало за останній рік на 300 осіб. Було б ще більше, якби зверталися на перших стадіях хвороби.

Цьогоріч в обласному онкодиспансері з"явилася імуногістохімічна лабораторія, що дозволяє точніше встановлювати особливості пухлини, призначати лікування. Проте багато жінок намагаються лікуватися самотужки, звертаються до знахарок.

— Нещодавно в 32-річної жінки виявили рак молочної залози другої стадії, — продовжує Олег Тюрін. — Від операції відмовилася. Звернулася до тибетської медицини. Через вісім місяців прийшла з четвертою стадією та метастазами. Врятувати не вдалося.

У Європі 12% хворих жінок звертаються по допомогу на ІV стадії. В Україні — 30%.

Головні причини захворювання на рак грудей — спадковість, супутні захворювання, наприклад, ендокринні та гінекологічні розлади, прийом гормональних препаратів, аборти, відмова від грудного годування.

Усім жінкам слід робити самообстеження. Після 40 — раз на два роки потрібно робити мамографію. Після 50 років — щороку.

В області є чотири мамографи: в Смілі, Умані, Черкаському онкодиспансері та пересувний. Обстеження безкоштовне. Платити треба лише 35 грн за плівку.

Зараз ви читаєте новину «Хворі на рак грудей стали частіше одужувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі