четвер, 08 жовтня 2009 17:30

Гравці "Дніпра" роз"їхалися по інших клубах

Автор: фото надане прес-службою футбольного клубу ”Таврія”
  Кращий бомбардир чемпіонату України з футболу смілянин Олександр Ковпак (ліворуч) бореться за м’яч.  У червні Ковпака запрошували до тренувального табору збірної України
Кращий бомбардир чемпіонату України з футболу смілянин Олександр Ковпак (ліворуч) бореться за м’яч. У червні Ковпака запрошували до тренувального табору збірної України

"У Тернополі, Вінниці, Чернівцях, Миколаєві були пристойні команди за часів Союзу, — каже голова Черкаської федерації футболу 59-річний Володимир Фощій. — У Полтаві, Охтирці з"явилися вже за часів незалежності. А в Черкасах — ніколи не було".

Минулої весни черкаський футбольний клуб "Дніпро" лідирував у другій лізі й претендував на вихід у першу лігу. Проте у президента клубу Альберта Залялутдінова закінчилися гроші.

— Улітку 2008 року Альберт Рафаелович попередив мене, що з 2009-го фінансувати команду не буде, — згадує Фощій. — Півроку ми активно шукали нового власника. Знайшли декількох партнерів із Києва. Вони погоджувалися фінансувати команду, але просили обласну владу про деякі преференції для їхнього бізнесу в Черкасах. Із ними зустрівся губернатор Олександр Черевко, але далі розмов справа не пішла. Згодом начальник управління молоді й спорту Віталій Коваль розіслав два десятки листів місцевим бізнесменам і грошовитим фірмам. Відгукнулися тільки три: "Нібулон", "Графія" та автозавод "Богдан". Названі підприємства просили послаблення своїх соціальних програм в області. І знову їхні зустрічі з губернатором закінчилися нічим.

На утримання футбольної команди другої ліги на рік потрібно 750–800 тис. грн. Якщо клуб проб"ється у вищу лігу, потрібно довести наявність 8 млн грн.

— Але вища ліга для нас — ніби птах у небі, — зітхає Володимир Григорович. — Декілька разів наближалися до неї, а потім усе пропадало.

Гравці черкаського "Дніпра" після розпаду команди працевлаштувалися в інших футбольних клубах.

Воротар 24-річний Євген Дейнеко нині захищає кольори криворізького "Кривбасу". Минулого року він забив гол "Єдності" із Плисок на Чернігівщині з 80 м.

Другий воротар 18-річний Роман Коростишевський виступає за футбольну команду "Харків". Цей клуб минулого сезону грав у прем"єр-лізі України, але вибув до першої ліги. До клубу "Миколаїв" перейшли 26-річний півзахисник Артем Беспалов і 23-річний нападник Юрій Скороход. У чернігівській "Десні" виступають 20-річний Євген Єлісеєв і 27-річний Денис Анеліков.

Улюбленець черкасців 31-річний Роман Поліщук цього сезону двічі відзначився голами за кіровоградську "Зірку". Романа можна зустріти в Черкасах. Тут у нього сім"я – дружина і дитина. Батько Володимир Поліщук викладає в університеті ім. Хмельницького. Він  професор, доктор філологічних наук.

На утримання команди потрібно 800 тисяч гривень

26-річний Євген Тарасенко грає за львівські "Карпати" під 33-м номером. Він дебютував у клубі ще до розпаду "Дніпра" — 12 квітня 2009 року.

Голова обласної федерації впевнений, що в регіоні для розвитку футболу є все, окрім пристойного клуба.

— Розумієте, ми — ніби піраміда без вершини. У нас у чемпіонаті області команд більше, ніж у Донецькому регіоні, де втричі більше населення. Є вища обласна ліга, перша. Є дитяча ліга. Фактично кожен райцентр має ветеранську команду. Такого ніде в Україні нема.

Юні таланти не їдуть до Черкас, бо тут не зорганізована команда майстрів:

— Їм краще поїхати відразу в Київ або Донецьк. Якщо вдасться підписати контракт, то батькам та тренеру юного футболіста клуби виплачують дуже солідні гроші. Йдеться про десятки тисяч доларів.

Володимир Фощій говорить, що найбільше підтримував футбол колишній губернатор Вадим Льошенко:

— Я йому приніс два бізнес-плани. Один передбачав утримання дуже солідної команди, яка обійдеться в пристойну суму. Інший — скромніший. З юних гравців ми створили б команду на перспективу. Він обрав другий варіант. Усі зобов"язання виконав.

Фощій упевнений, що наступного сезону в Черкасах буде команда другої ліги. Цьогоріч  забракло часу на пошук нового власника.

Олександр Ковпак не бачить перспективи

Найкращий бомбардир останнього чемпіонату України 26-річний Олександр Ковпак народився у Смілі. Декілька сезонів грав за черкаський "Дніпро". Узимку 2005-го перейшов до сімферопольської "Таврії".

— У кожному місті повинні бути люди, які люблять футбол до нестями і готові вкладати в нього гроші, — говорить Ковпак. — Іншою складовою успіху вважаю зацікавленість місцевої влади. Якщо мер і губернатор регулярно відвідують футбольні матчі, значить такий клуб матиме перспективу. Це все є у Сімферополі й абсолютно немає в Черкасах. Якщо додати слабкі результати місцевих дитячих футбольних шкіл, то все стане зрозуміло.

Олександр каже, що повернеться до Черкас лише тоді, коли побачить перспективу на кілька років уперед.

— Раніше Черкаси навіть претендували на вихід у прем"єр-лігу. Однак гроші швиденько закінчувалися й команда скочувалася на "своє" місце. Я хочу прогресувати з командою, яка ставить собі високу мету. Ось "Таврія" реально претендує на вихід у зону єврокубків. За таку команду хочеться грати.

Зараз ви читаєте новину «Гравці "Дніпра" роз"їхалися по інших клубах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі