понеділок, 13 лютого 2012 05:30

Грантові гроші дають на школи і лікарні

Автор: фото: Юрій Стригун
  Фельдшер Наталія Криворучко кладе документи до шафи у фельдшерсько-акушерському пункті в селі Вершаці Чигиринського району. Його відремонтували за грантові кошти
Фельдшер Наталія Криворучко кладе документи до шафи у фельдшерсько-акушерському пункті в селі Вершаці Чигиринського району. Його відремонтували за грантові кошти

5 млн 960 тис. грн виділять цього року у рамках проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" селам Черкащини.

У селі Вершаці Чигиринського району за цим проектом відремонтували водогін та фельдшерсько-акушерський пункт.

— Про цей проект дізналася 2008 року на семінарі. Загорілася ідеєю зробити щось для села, — розповідає сільський голова 52-річна Ніна Чубин. — У нас кілька років функціонує громадський фонд "Відродження". Туди ввійшли понад 40 осіб. Вони й взялися за реалізацію. Зупинилися на ремонті водогону — потрібно було 94 тисячі гривень.

За умовами проекту 5% необхідної суми мають зібрати селяни, 45% — виділити з бюджету, а решту надасть фонд.

— Ходили попід хати. Люди погоджувалися охоче, бо знали, що в школу і на ФАП воду возили трактором з бочкою. Загалом зібрали 4708 гривень, у нас 885 жителів, — каже Ніна Чубин. — Потім звернулися до районної та обласної рад. 35 тисяч дала сільгоспкорпорація "Нібулон". Маючи ці гроші, звернулися до програми ООН. Нам виділили другу половину суми. За кілька місяців ремонт водогону завершили.

— За рік взялися ремонтувати фельдшерсько-акушерський пункт. Там нічого не ремонтувалося з часу побудови — 1910 року. У ФАПі були старі скособочені стелі, вікна, двері, допотопне обладнання. Загальна вартість кошторису склала 134 тисячі.

Ідемо до сільського ФАПу. На стіні біля входу висить табличка з написом, що приміщення відремонтували за гроші проекту ООН.

— Перший внесок збирали у селах Вершацької сільради — Тарасо-Григорівка, Вершаці і селищі Кудашеве. Як назбирали, поставили пластикові вікна, установили електробойлер для теплої води, купили нові ваги для немовлят, пеленальний столик з електроопаленням, нові сухожарові шафи, — продовжує Ніна Чубин.

Гукає фельдшера Наталію Криворучко. Та приймає відвідувачів. За хвилину заходить з 1,5-річним хлопчиком.

— Ось бачите старі ваги для немовлят стоять. Лишили їх як пам'ять. На гроші проекту купили нові, електронні. Для теплої води маємо електробойлер. Всюди замінили меблі, — каже фельдшер.

Найближчими роками реалізують 58 проектів у 13 районах області — встановлять склопакети у школах та садках, зроблять вуличне освітлення, закуплять медичне обладнання для фельдшерсько-акушерських пунктів. Триватиме проект до 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Грантові гроші дають на школи і лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі