пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Ганну Момот розстріляли після фотографування

Цій фотокартці 71 рік. Зроблена вона 2 вересня 1937-го в містечку Теплик на Вінниччині. На фото учні 3-Д класу Теплицької середньої школи. 12 дівчаток та 11 хлопців із першою вчителькою Ганною Момот. Того ж року її розстріляли як ворога народу.

— Перед першим вересня Ганна Олексіївна попередила, що фотографуватимемося. Просила батьків, щоб ті купили новий одяг та взуття дітям, — згадує 81-річний Василь Білоус з міста Умані. — Я тоді вперше вдяг костюма та чоботи. До того ходив босим на уроки. Аж до перших заморозків. Тоді всі так ходили.

Знімав школярів місцевий фотограф.

— Дівчат із косою жодної немає, усі стриглися під комсомолок, а хлопці коротко — так тоді наказували, — каже чоловік.

Через кілька днів після того, як Момот роздала дітям знімки, її з нареченим — учителем фізики та математики — арештували.

Учні були без галстуків та значків піонерів. І портрет Сталіна не повісили

— Розстріляли напередодні весілля як ворога народу. Сказали, що учні були без галстуків та значків піонерів. І портрет Сталіна не повісили. Окрім того, діти партпрацівників стояли із краю, а не біля вчительки. Наприклад, у першому ряду, крайній праворуч сидить на долівці Гліб Косєнков — син начальника Теплицького райвідділу НКВС. У другому ряду другий праворуч у незручній позі — Володя Мельничук — син першого секретаря районного комітету ВКП(б). Гліб із сім"єю виїхав за Волгу під час евакуації, його доля невідома. А Вася Мельничук помер від білокрів"я. Він був військовим лікарем. Мав звання майора.

Білоус розповідає, що арештовували вчительку демонстративно. Розстріляли вночі у вінницькій обласній тюрмі. Закопали таємно в місцевому парку відпочинку. Тіла пересипали вапном. Перепоховали 1942 року, коли німці розкопали могилу.

Шкільне фото Василь Білоус навесні віддав до Уманського краєзнавчого музею.

Зараз ви читаєте новину «Ганну Момот розстріляли після фотографування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі