понеділок, 13 серпня 2012 07:45

Фермерів змушують списувати площі посівів

Сільгоспвиробників Черкащини змушують продавати зерно пшениці у регіональні фонди за фіксованими цінами й на визначені хлібоприймальні господарства.

— Прийшов лист із сільгоспуправління з вимогою продати зерно пшениці третього класу по 1500 гривень за тонну, — розповідає 51-річний Віктор, керівник одного із сільгосппідприємств області. — Собівартість пшениці — 1,5 тисячі гривень. Виходить, я рік марно працював. Здавати туди не буду, бо немає що. Усе зерно давно віддав на Тальнівський комбінат хлібопродуктів по 1800 гривень. Частніки їздять, беруть пшеницю по 1700 гривень без документів. В Одеському порту за неї платять 2 тисячі.

Аграрії кажуть, що уряд обіцяв ціну 1,7 тис. грн, а дають на 200 грн менше. Крім того, торік за здане у регіональний фонд зерно сільгоспвиробники чекали грошей від шести до восьми місяців.

— Наступного року ніхто пшеницю не сіятиме. Краще ячмінь. Ніхто за нього голову не довбе, — додає Віктор.

У понеділок губернатор Черкащини Сергій Тулуб повідомив, що область зібрала більший урожай ранніх зернових, ніж торік — 1,372 млн т. Пшениця дала понад 44 ц з 1 га.

— Це брехня, — коментує Віктор. — Врожайність вища, а вал — менший. Насправді була серйозна засуха. Елітні поля давали 40-45 центнерів, а решта

25-30. Я давав правдиві дані. Спочатку був у передовиках, а потім різко став відстаючим, бо у решти вийшло по 50 центнерів. Річ у тім, що влада заставляла аграріїв списувати площі посівів, щоб збільшувати врожайність. Усі списали й стали передовиками, а я не втрапив.

Колишній голова обласної ради, керівник фракції Черкаської облради партії ВО "Батьківщина" Володимир Гресь, 50 років, показує акти деяких господарств на списання площ та договори, де чітко вказано, куди і по якій ціні сільгоспвиробники мають здавати зерно.

— Ще за часів Союзу існувала така негативна практика — аби підвищити цифри врожайності, деякі господарства списували площі. Я сам бачив акти деяких господарств на списання площ. Усе у паперах, як годиться — із підписами директора, головного агронома, бухгалтера. І, скажімо, 128 гектарів посівів уже не будуть псувати цифру врожаю. Вказівки спускаються з районного управління агропромислового комплексу. Ордена так хтось хоче отримати чи на Дошку пошани свого портрета помістити? Стосовно того, що вказують, куди і за скільки здавати, то це пряме втручання держави в роботу приватних господарств, — каже Володимир Анатолійович.

Зараз ви читаєте новину «Фермерів змушують списувати площі посівів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі