четвер, 07 травня 2009 19:40

Дохла риба плавала шаром у півтора метра

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Працівники Золотоніської насосної станції виловлюють підсаками загиблу рибу, щоб вона не потрапила в насос, а потім — у Кременчуцьке водосховище
Працівники Золотоніської насосної станції виловлюють підсаками загиблу рибу, щоб вона не потрапила в насос, а потім — у Кременчуцьке водосховище

2 травня в річці Золотоношка біля села Чехівка Чорнобаївського району почала масово гинути риба. На проміжку 9 км уздовж русла та в дренажному каналі спливали мертві окуні, щуки, карасі. В очереті знаходили мертвих качок та бобрів.

— Ось тут, у "котловані", біля берега плавали животами догори здоровенні коропи, щуки, линки кілограмів по два, а дрібної риби взагалі була тьма, — показує на міст через дренажний канал у дачному кооперативі "Чайка" його охоронець 50-річний Василь.Зараз уже небагато риби, бо її вітром далі віднесло, але запах все одно чути. Особливо ввечері. Дачники скаржаться.

На місце прибули представники Держекоінспекції, еменесники та представники управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації. Начальник обласної Держекоінспекції Микола Клименко каже, що загибель живності сталася через потрапляння до річки недоочищених стоків з очисних споруд золотоніського комунального підприємства "Веста". Воно обслуговує каналізаційну мережу райцентру.

— Винуватця цієї події, золотоніське підприємство "Веста", оштрафуют, — зазначає Микола Клименко. — Нині підраховують збитки.

"Веста" скидає стоки у річку Суха Згар, а звідти вони потрапляють у Золотоношку. Через останні посушливі роки Суха Згар стала майже безводною. "Веста" продовжує скидати стоки, хоча це можна робити за умови розбавляння їх чистою водою у співвідношенні 1:10.

5 травня зранку дохлу рибу виявили й біля Золотоніської насосної станції поблизу Чехівки. Уздовж водозабору скупчився 1,5-метровий шар дохлої риби. Працівники станції перестали перекачувати воду з каналу в Кременчуцьке водосховище, щоб мертва риба не потрапила в Дніпро.

— А то її ще й насос порубає, і це все попливе, — каже працівник насосної станції Валерій Гладун. — А там рибу і ловлять, і пляжний сезон скоро почнеться. Але не перекачувати воду ми не можемо, бо рівень води у каналі на 4 метри нижчий, ніж у водосховищі. Якщо ми припинимо це робити, все навколо затопить.

Таку масову загибель риби працівники станції бачать уперше. Нині вони з човна виловлюють її підсаками. Тушок у воді вже мало, вони осіли в очереті або на дні. Окрім риби, у воді плавають дохлі мушлі.

Зараз ви читаєте новину «Дохла риба плавала шаром у півтора метра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі