четвер, 17 січня 2008 18:03

Дітей-інвалідів учать чистити зуби й пришивати ґудзики

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  У селищі Чорнобай вихователь відділення соціально-медичної реабілітації дітей-інвалідів Людмила Сербин (у шапочці) вчить 15-річну Таню Собко в’язати на спицях
У селищі Чорнобай вихователь відділення соціально-медичної реабілітації дітей-інвалідів Людмила Сербин (у шапочці) вчить 15-річну Таню Собко в’язати на спицях

У райцентрі Чорнобай п"ять років тому в приміщенні колишнього дитсадка відкрили відділення соціально-медичної реабілітації дітей-інвалідів. Тут діти проводять більшу частину дня. Викладачі допомагають їм освоїти ази самостійного життя.

Спочатку центр розміщувався у двох кімнатах. Нині — у 12. Гроші на ремонт та обладнання приміщення виділила місцева влада. Тут є ігрова, музична зали, кабінети масажу і психолога, спортзал. Обладнання надав обласний фонд інвалідів.

У навчальній кімнаті вихователька Людмила Сербин учить 12-річного Павла Бондаренка в"язати на спицях. Поруч за столом з учителькою української мови займається 15-річна Тетяна  Собко. Вона пише орфографічний диктант.

— Я люблю писати більше, ніж читати, — каже дівчина. — Уже й помилок небагато роблю. А ще мені подобаються іноземна мова і географія.

Директор центру Тетяна Шепель каже, що є діти, які тут перебувають протягом дня. Але більшість — півдня. Є дві дівчинки, які приходять після школи. Малечу мами привозять лише на процедури.

— Ми вчимо дітей, щоб могли собі щось приготувати, коли батьків немає вдома. За графіком усі миють посуд і прибирають кухню. Навчаємо одягатися, чистити зуби, умиватися чи пришивати ґудзик. Проводимо з ними сюжетно-рольові ігри, імітуємо відвідини лікарні, магазину чи бібліотеки.

Поряд відкрився інтернет-центр. Діти туди ходять двічі на тиждень.

— Нині наше відділення відвідують 16 осіб. Було б більше, але не всі батьки із сіл мають можливість привозити дитину, — каже Тетяна Шепель.

Зараз ви читаєте новину «Дітей-інвалідів учать чистити зуби й пришивати ґудзики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі