четвер, 13 грудня 2007 18:40

Будинок у центрі Умані може завалитися

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Уманчанка Ірина Островська у власній квартирі на Радянській, 13 показує стіну, що тріснула через будівництво сусіднього будинку. Жінка повісила килим, бо через дірку гуляє протяг
Уманчанка Ірина Островська у власній квартирі на Радянській, 13 показує стіну, що тріснула через будівництво сусіднього будинку. Жінка повісила килим, бо через дірку гуляє протяг

"Ми на зиму дітей до садка віддали, щоб вдома з ними нічого не сталося. Бо ж стіни розлазяться", — розповідає 38-річна Людмила Кукоєва, мешканка будинку на вулиці Радянській, 13 в Умані. Вона та її сусіди написали листа президенту України Вікторові Ющенку з приводу їхнього відселення.

Дореволюційна 3-поверхівка на дев"ять квартир визнана ветхою спорудою. Стіни будівлі потріскалися, дерев"яні сходи перекосилися, двері просіли, вгинаються перекриття. У під"їзді запах цвілі.

— Це балки погнили, — пояснює Людмила Кукоєва.

Цього року на початку вересня впритул до споруди поставили паркан. За ним почали готувати майданчик під багатоквартирний дім. Забудовник Торговельно-промисловий дім "Земляни" почав укріплювати палями фундамент споруди на Радянській, 13. Мешканці кажуть, що після цього дім став просідати, у стінах збільшилися тріщини.

— Ми килим повісили на стіну, щоб їх закрити. Тепер під ним вітер гуляє. Зараз я з двома синами сплю в одній кімнаті, бо дуже сквозить, — розповідає 49-річна Ірина Островська з квартири на другому поверсі.

Вона все життя мешкала на Радянській. Пригадує, що капремонт у домі робили 1957 року. Газ, воду та каналізацію підвели 2001-го. Опалення досі пічне.

— Бачте, як стеля прогнулася від сусідської пічки, — Ірина киває на перекриття. — Із початком будівництва просіло ще більше, — скаржиться вона. — Як вбивають сваю, дім трусить. Двері покосилися, тріщини розповзлися. Під нами ще й катакомби. Якщо нічого не робити — дім завалиться.

Загнали під її фундамент 90 паль

Сусідка Островської Людмила Кукоєва пояснює, що будинок не хочуть визнавати аварійним, бо владі доведеться розселяти його мешканців.

— А немає куди, — каже вона. — Ми ж не маємо можливості купити нове житло. Чоловік працює на "Укртелекомі" кабельщиком. Отримує тисячу гривень.

Кукоєви — біженці з Південної Осетії. У квартирі на Радянській живуть три родини — Людмила з чоловіком, двома доньками, братова сім"я з чотирьох осіб і батьки.

Фірма "Земляни" збирається будувати на Радянській 7-поверховий дім площею 2,1 тис. кв. м і вартістю 40 млн грн. Але дозволу на будівництво не має. Їхній проект не затвердили.

— За першим проектом, що готували київські архітектори, у будинку мало бути п"ять поверхів. Він виявився нежиттєздатним. За новим, розробленим одеситами, повинно бути сім поверхів, — пояснює власник компанії 43-річний Микола Ларін. — Ведемо переговори з владою, пояснюємо, чому змінили проект.

Для укріплення споруди на Радянській, 13 забудовники загнали під її фундамент 90 паль. Спеціальна машина поступово "вкручувала" їх у ґрунт.

— І те, що дім трусить, не відповідає дійсності. Ми встановили на тріщинах п"ять маяків. Якби вони пішли на розширення, було б видно, — каже Микола Ларін. — Ми пропонували керівництву міста визнати дім аварійним. Тоді б наша фірма надала людям кошти на придбання нових квартир. Просили їх поговорити з мешканцями. Хотіли купити ділянку з будинком.

Запитую мера, чи дійсно бізнесмени запропонували надати мешканцям квартири в обмін на ділянку.

— Так, ми говорили про це. Непогана пропозиція, — каже міський голова Умані 55-річний Юрій Бодров.

Мешканці додають, що влада не визнає будинок аварійним через гроші. Ветхий, але придатний для проживання дім можна продати набагато дорожче, ніж аварійний.

— Із нами про купівлю нових квартир ніхто не говорив, — запевняє мешканка  квартири N7 Ірина Островська. — Якщо постане питання, думаю, знайдемо спільну мову.

Люди кажуть, що доки влада вирішує, будинок може завалитися.

— Так ми самі боїмося, щоб не дай Бог не рухнув, — говорить мер Юрій Бодров. — Ось, домовилися з будівельниками, щоб вони укріпили фундамент.

Зараз ви читаєте новину «Будинок у центрі Умані може завалитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі