четвер, 26 серпня 2010 19:18

"Без підвищення зарплат, не зовсім справедливо підвищувати тарифи на компослуги"

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
 

У Черкасах тарифи на тепло й гарячу воду в новому опалювальному сезоні можуть зрости на 40%.

— Тарифи будуть підвищуватися завжди, — каже директор департаменту економічної політики та розвитку Черкас 33-річний Павло Карась. — Зросла ціна на газ на 50 відсотків і піднялася мінімальна заробітна плата. Це — два основні чинники, що тиснуть на тарифи.

Хто зможе претендувати на субсидію?

— Ті, в кого плата за компослуги перевищує 15 відсотків сукупного доходу родини (де є працездатні особи) та 10 відсотків — якщо сім"я складається винятково з пенсіонерів. З огляду на українські реалії, вже зараз можна прогнозувати, що найбільший удар від зростання тарифів припаде на середній клас. Візьмемо для прикладу сім"ю двох учителів, які, працюючи з ранку до вечора на півтори ставки, отримують у середньому разом 4,5 тисячі гривень. Субсидії їм не дадуть. Скоріш за все, не матимуть її й ті, хто працює і має земельну ділянку десь у селі. А також ті, хто, маючи стару машину, в кредит взяли нову. Це — неповний перелік обмежень для отримання субсидії, виписаних урядовцями.

Чи відповідає якість надання послуг тим грошам, які люди сплачують за них?

— За тепло — відповідає. Коли в когось температурний режим не витримується, це не означає, що низька якість послуги. Причиною можуть бути внутрішньобудинкові мережі. "Особливо розумні" мешканці переплановують систему опалення у себе в квартирі: виносять батареї на балкон, ставлять додаткові секції тощо. І їм, по великому рахунку, байдуже, що від таких дій не доотримують тепло сусідні квартири. Звісно, є й інші чинники. Приміром, ситуація з котельнею "Фотоприладу", де маніпулюють із подачею тепла. У результаті —  багатоповерхівки по вулицях Корольова, Квіткова взимку періодично мерзнуть.

У міському бюджеті передбачені кошти на утеплення будинків? А може, альтернативою стане індивідуальне опалення в квартирах?

— Утеплювати власне житло можуть самі власники. І це буде цілком логічно. Оскільки  в Черкасах 98,8 відсотка квартир — приватизовані. Тому абсолютно не правильно, щоб це робили СУБи за державні кошти. Щодо індивідуального опалення, зауважу: якщо в будинку діє центральне опалення, то ні про яке інше мова не може йти. До того — врахуйте: зараз газ підняли на 50 відсотків, із Нового року ще на 20, а в наступному році — ще на 50%. Тобто паливо для населення й промисловості по ціні буде однакове. Звідси запитання: чи вигідно буде платити захмарні ціни за індивідуальне опалення у власній оселі.

Скільки ви особисто платите за комунальні послуги?

— Я живу один в однокімнатній квартирі. Її площа 36 квадратних метрів. За комунальні послуги плачу через Інтернет. У середньому 250 гривень.

Павло Миколайович роздруковує з комп"ютера дані про тарифи. На калькуляторі підраховує, що за тепло влітку платив 45 гривень. Узимку було 131, а тепер — 221 гривня. За "куб" гарячої води було близько 10 гривень, тепер — близько 15. Без лічильника гаряча вода коштувала 31 гривню на особу, тепер — близько 50.

— Для мене плата за комунальні послуги збільшиться десь на 200 гривень. Із зарплатою  в 5 тисяч гривень ситуація не є критичною. Хоч моя зарплата не переглядалася з 2006 року. Вважаю, без підвищення зарплат не зовсім справедливо підвищувати тарифи на компослуги. Тут повинні своє слово сказати профспілки.

Зараз ви читаєте новину «"Без підвищення зарплат, не зовсім справедливо підвищувати тарифи на компослуги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі