четвер, 03 грудня 2009 18:03

Афганців примушують платити за проїзд

Автотранспортні підприємства області відмовилися безплатно перевозити пільговиків на маршрутах внутрішньообласного та міжміського сполучення.

— Зайшов в автобус, що на Черкаси, сів. А водій каже, щоб купляв білет, — розповідає 42-річний Валентин Мельниченко з Тального, учасник бойових дій в Афганістані. — А я йому говорю: "Визивай міліцію. Я не чув, щоб закон скасували". Потім таки погодився везти. А от маму минулої п"ятниці змусили брати білєт до Черкас. Вона в санаторій їхала.

Валентин Мельниченко в 1986–1988 роках охороняв аеропорт у Кабулі. Його мати Мирослава Мельниченко три роки працювала офіціанткою в кабульському госпіталі. За законом обоє мають право на безплатний проїзд.

— До нас звернулися з заявами керівники автотранспортних підприємств  Монастирища, Умані, Черкас, Корсуня, Городища, Канева, Кам"янки з відмовою перевозити учасників бойових дій, ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції, пільговиків інших категорій, — каже 43-річна Лариса Вишинська з обласного підприємства автобусних станцій. — Готові возити безплатно лише інвалідів першої групи та осіб, що їх супроводжують, Героїв Радянського Союзу, України. Інші  автотранспортні підприємства поки що не надсилали таких заяв.

Із 2005 року держава не відшкодовує перевезення пільговиків на згаданих маршрутах. Автоперевізники за власний кошт покривали збитки.

— Афганці й чорнобильці не повинні забувати, що можуть отримати в управліннях соцзахисту талони на пільговий проїзд по Україні. Вони державою відшкодовуються, — стверджує Вишинська.

За таким талоном пільговик раз на рік може поїхати автобусом, поїздом в один бік безкоштовно чи двічі зі знижкою 50%.

Зараз ви читаєте новину «Афганців примушують платити за проїзд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі