пʼятниця, 25 листопада 2011 11:23

Джоан Роулінг на суді звинуватила папараці в переслідуванні її сім'ї

Джоан Роулінг на суді звинуватила папараці в переслідуванні її сім'ї

Знаменита британська письменниця Джоан Роулінг, автор книг про Гаррі Поттера, заявила в суді, що в результаті дій папараці вона та її діти весь час відчувають себе заручниками у своєму власному домі, і за ними організоване справжнє стеження. Роулінг навіть доводилося кутати своїх дітей в покривала, щоб ховати від папараці. Крім того, письменниця знаходила у шкільних портфелях своїх дітей листи від журналістів, передає The Telegraph.

Роулінг виступила напередодні в якості свідка в рамках публічного розслідування скандалу з прослуховуванням телефонів британськими журналістами. Група експертів і юристів, котра засідає в лондонському Високому суді, має встановити, наскільки ефективний існуючий порядок саморегулювання ЗМІ.

Роулінг - одна з багатьох зірок шоу-бізнесу та спорту, які розповідають у суді про своє ставлення до дій журналістів. У четвер автор "Гаррі Поттера" заявила на процесі, що найважчим для неї стало не стільки увага преси до неї самої, скільки досить агресивні спроби отримати інформацію про її дітей і через них.

Зокрема, вона розповіла, як один раз знайшла в шкільному рюкзаку своєї 8-річної дочки лист від журналіста, яке було адресовано їй.

"Я була налякана і розлючена. Це означало, що твоя дитина не знаходиться в безпеці навіть у школі", - розповіла вона.

Коли у письменниці народився син, вона тиждень не могла вийти з дому, побоюючись фотографів. Через сім днів вона все ж таки зважилася вийти на прогулянку, думаючи, що папараці пішли, однак тут же побачила величезний об'єктив, в результаті чого була змушена рятуватися втечею разом з візочком.

Роулінг навела також і приклад, коли вона виграла справу проти фотографа, який сфотографував її маленьку доньку в купальнику на пляжі. Комісія зі скарг на ЗМІ постановила, що публікація фото в журналі була неприпустима, але тим не менше шкода від дій журналістів уже була заподіяна.

"Адже ця фотографія вже з'явилася, значить, вона десь і збереглася", - додала Роулінг.

"Діти, ким би не були їхні родичі, мають право на закрите, приватне життя", - говорить автор.

Роулінг давала свідчення близько двох годин, проте не звинуватила якесь видання в прослуховуванні її телефону - саме ці методи роботи послужили причиною скандалу.

На початку липня з'ясувалося, що таблоїд News of the World отримував незаконний доступ до голосової пошти телефонів тисяч британців - не тільки знаменитостей, але, зокрема, і жертв злочинів і терактів, - а його співробітники також наймали приватних детективів і підкуповували співробітників поліції заради отримання сенсаційної інформації.

У результаті News of the World була закрита. Відбулася низка гучних відставок, а прем'єр-міністр Девід Кемерон оголосив про початок двох розслідувань - етичного і кримінального.

Зараз ви читаєте новину «Джоан Роулінг на суді звинуватила папараці в переслідуванні її сім'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі