четвер, 02 серпня 2012 10:55

Щоб кинути палити, потрібне лише сильне особисте бажання курця

Щоб кинути палити, потрібне лише сильне особисте бажання курця

Харків'янка Тетяна Фатєєва палить 20 років. Зараз їй 39. У день викурює пачку цигарок.

"Чоловік мені забороняв, а мені ще більше хотілося палити. У нас вся родина палить: тато, його брати, сестра моя.  Я пробувала кілька разів кинути, не допомогло. Сину своєму ніколи не забороняла палити, бо знала, що заборонений плід солодкий. Казала, щоб тільки купував гарні сигарети, не шкодував грошей. Але  якось лікарі сказали, що в нього слабкі судини і краще кинути. Заради Русланчика і я зважилась. Поїхали у село Катюжанка на Київщині – там священик позбавляє різних залежностей. Сестру з собою взяли, але вона перша зірвалася , а потім і я з сином".

Тетяна  кидала палити і  з допомогою таблеток.

"Але сигарети мені снилися. Жадібними очима дивилася на всіх, хто палить. Знову нічого не вийшло. Ще боюся, що поправлюся, як кину палити. Мабуть, палитиму все життя,  не зможу відмовитися".

Київський психолог  Віталій Сухарьов розповідає, як можна допомогти таким людям як Тетяна.

-Що людям заважає кинути  палити?

"Організм можна привчити до всього.  Палити, пити алкоголь,  їсти шоколад, а можна від усього цього  всього і відучити. Головне, що заважає це зробити – психологічний фактор. Тетяна просто звикла. Сама каже, що для неї сигарета  як рекламна пауза.  Працює в магазині, клієнти голову забили, от і вискакує на вулицю перекурити.  Це дає ілюзію перепочинку.  А  чашка чаю, випита в перерву, може  дійсно заспокоїти. Але проблема і Тетяни, і інших курців у тому, що всі знайомі, рідні теж палять.  Курцеві важко вирватися з цього кола, бо постійно смикатимуть:  "Пішли покуримо" або "Ну що, не хочеться?", "Важко без сигарет?", наводитимуть аргументи  на користь тютюну, на зразок: "Жити теж шкідливо".  Встояти дуже важко".

- Але ж і організм звикає до щоденного вживання тютюну. Як бути з цим?

"Тютюн – це легкий наркотик, але  великої фізіологічної залежності не викликає. Як показують  дослідження, у 85% курців немає справжньої необхідності в тютюну. Лише 15% потребують допомоги лікарів. Сучасна медицина пропонує різні способи допомоги: це і електронні сигарети, і нікотинові пластирі, і гіпноз".

- Ну ось  курець вирішив покинути палити. З чого почати?

"Треба запитати у  себе, наскільки серйозний намір кинути палити. Якщо нема бажання, не буде ефекту. Це бажання - найголовніші ліки.  Багато курців і Тетяна теж, вважають, що палять, бо отримують стреси на роботі  чи вдома. Треба задуматися, наскільки серйозні ці  мотиви для куріння.  Чи такі вже серйозні ці ситуації, щоб хапатися за цигарку. Навряд чи. Тетяна, очевидно, до кінця так і не усвідомила для себе, навіщо їй  відмовлятися від цигарки".

- У який спосіб краще кинути палити?

"Спосіб курець вибирає сам. Можна поступово зменшувати кількість цигарок, не допалювати їх до кінця , не брати сигарети у рідні , колег та ін. Гарно допомагає  такий спосіб: виріжте картонну карточку розміром як пачка сигарет і напишіть на ній  все, чим куріння шкодить саме вам. Карточку приклейте до пачки цигарок. Кожного разу, коли захочеться палити, ви будете бачити цей напис. Можна сходити в лікарню до хворих на рак легень. Це дуже діє на вразливих натур. Способів існує багато. Але жоден не допоможе, якщо ви не зрозумієте, для чого це вам треба".

- Які небажані симптоми можуть з'явитися в цей період?

"Людина може відчувати дратівливість, тривогу, безсоння, апатію, бажання замінити сигарету їжею. Я б радив  приймати несильні заспокійливі засоби. Взагалі кращий час, щоб кинути палити – відпустка. А якщо це ще й активний відпочинок – плавання, похід в гори, то фізичні вправи в якійсь мірі компенсують звичну потребу організму в нікотині. А також допоможуть подолати стрес, якщо той виник".

- Чи дійсно люди, які кидать палити,  додають у вазі?

"Організм звикає жити без отрути, обмін речовин приходить в норму , йому треба значно менше калорій, ніж раніше, бо розтрачує менше енергії. Якщо  знизити вживання калорій на 20%, то лишніх кілограмів не наберете.  Не кидайтеся відразу в тренажерні зали і не бігайте до запаморочення.  Звісно, фізичні вправи корисні, але не хапайтеся за все відразу. Важко: кинути палити, змінити  раціон і займатися спортом. Головне, будьте активними протягом дня, рухайтеся більше".

- Людина, яка кинула палити, відчує покращення відразу?

"У перший же день ваші волосся, зуби, шкіра перестань тхнути тютюном. За 4-5 днів організм очиститься від нікотину. За тиждень відновляться нюх та смакові якості як у здорової людини. А також  відчуєте, що дихати стало легко".

Зараз ви читаєте новину «Щоб кинути палити, потрібне лише сильне особисте бажання курця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі