середа, 25 січня 2012 11:18

Коли заздрість може приносити користь

 

"Моя подруга постійно усім заздрить. Ми з нею давно дружимо, допомагаємо, якщо треба. Вона добра і чуйна, але інколи відкрито каже, що заздрить. Хтось із знайомих вийшов заміж — у неї депресія, мій брат купив машину — в подруги знову депресія. Вона й сама розуміє, що заздрити недобре, але нічого не може із собою вдіяти, - каже 27-річна Юлія Дячук із Києва."

Столичний психолог 40-річна Марина Трохименко пояснює, як позбутися заздрості.

Як і багато психологічних проблем, відчуття заздрості — родом з дитинства, - пояснює Тетяна. - Часто батьки порівнюють дитину з іншими, більш слухняними і кращими, ставлять їх дітям у приклад. Це залишається у свідомості на все життя. Далі людина так і діє, але вже із власної ініціативи: порівнює свої досягнення, таланти і зовнішні дані з оточуючими. Якщо хоч у чомусь поступається, часто заздрить тим, хто більш успішний: "Він досяг те, що важливо мені, але в мене не вийде". Далі знижується самооцінка, це штовхає на агресію і жорстокість.

"Спершу треба визнати, що ви справді заздрите. Якщо вдасться переконати себе, що це банальна і нешкідлива для близьких заздрість, шанси позбутись її дуже виростуть. Якщо звикли порівнювати себе з іншими, робіть це з користю. Наприклад, кажіть собі: "У мене цього немає, зате я зможу, у мене все вийде".

Цінуйте те, що є у вас зараз. Адже у інших і цього немає, тисячі людей живуть гірше за вас.

Зіставте список того, що досягли за останні кілька років, це допоможе проникнутися до себе повагою. Порівняйте своє минуле і теперішнє. Що дано вам від природи? Чому ви навчилися? Завжди можна себе вдосконалювати.

Займіться собою, зробіть щось корисне для себе. Знайдіть якийсь стимул бути щасливим незалежно від того, чого досягли інші.

Якщо заздрість не викликає злості і агресії, а штовхає на конкретні дії, вона може принести користь. Замість того, щоб постійно виводити себе з-під контролю, використовуйте енергію заздрості як стимул, щоб досягти чогось нового. Саме того, що хочете ви, а не ваші батьки.

Зараз ви читаєте новину «Коли заздрість може приносити користь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі