субота, 13 квітня 2024 01:03

Через брак якого гормону виникає безсоння

Через брак якого гормону виникає безсоння
Відсутність гормону щастя спричиняє безсоння. Фото: pixabay

Часто людина протягом дня може відчувати втому і бути сонною, а ввечері не може заснути.

Ще присутні постійні стреси, хтось забуває поїсти і просто перекушує, потім наїдаючись ввечері, пише "Наша мама".

Така поведінка і є причиною того, що потім складно заснути. Шлунок шокований такою кількістю їжі, яка не дає йому розслабитися. Разом з цим присутнє ще й постійне відчуття тривоги. Дивлячись на це, можна зробити висновок, що організму не вистачає важливого гормону - серотоніну, який ще називають гормоном щастя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які корисні звички допоможуть краще спати

За його вироблення відповідає амінокислота триптофан, яка ще й виробляє меланін або гормон спокою. При її нестачі немає ні щастя, ні спокою.

Щоб заповнити дефіцит триптофану, потрібно кожен день починати з каш і фруктів. А протягом дня балувати себе горіхами і насінням соняшника. В обід слід з'їсти овочевий салат, приправлений оливковою олією, і не відмовляти собі в жирних сортах риби - лососеві, форелі і сардинах. Найбільше триптофану міститься в тунці.

При цьому не обов'язково постійно сидіти на рибі, але влаштовувати собі рибний день раз на тиждень, як колись в радянських їдальнях, дуже корисно. Загалом є 4 важливих гормони: адреналін, холін, серотонін, тироксин.

Невелика відсутність цього гормону не надто помітна для організму. Але варто виникнути стресовій ситуації, як нестача дає про себе знати.

Іноді вдень буває багато справ і люди не встигають висипатись. Це може спричинити поганий вигляд шкіри та відчуття загалом. Аби запобігти цьому, варто знаходити місця і можливості для додаткового сну. Одним з таких місць є гамак. Але, на практиці він може здатися не дуже зручним. Також для нього має бути гарна погода.

Зараз ви читаєте новину «Через брак якого гормону виникає безсоння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі