середа, 31 січня 2024 17:40

Дружина Гринкевича придумала схему, як уникнути арешту чотирьох люксових квартир - ЗМІ

Дружина Гринкевича придумала схему, як уникнути арешту чотирьох люксових квартир - ЗМІ
Світлана Гринкевич працювала заступницею завідувача кафедри маркетингу і логістики з наукової роботи Львівської політехніки. Фото: hromadske.ua

Світлана Гринкевич, дружина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, передала під заставу за кредитними угодами чотири люксові квартири у Києві та Львові.

Майно стало недоступним для арештів і конфіскацій. Про це повідомили Hromadske.

У травні 2023-го року Світлана Гринкевич придбала дві квартири у Новопечерських липках у Києві на 50 та 123 кв. м по сусідству. На той час подібні апартаменти коштували 20 млн грн, повідомили журналісти.

Через день після арешту чоловіка, 31 грудня минулого року, Світлана Гринкевич узяла кредит на п'ять мільйонів гривень в Олександра Лапшина.

А вже 2 січня вона наклала через цей кредит обтяження на обидві квартири у нотаріуса. У реєстрі це значиться як договір іпотеки.

"Якщо людина боїться, що в неї можуть щось забрати, вони йдуть до нотаріуса й кажуть: "От у нас є розписка на мільйон, ми хочемо під цю розписку укласти договір іпотеки". Закон про іпотеку вказує, що іпотекотримач є пріоритетним стягувачем. Тобто, майно забезпечене іпотекою, не можуть забрати", - розповів адвокат Ярослав Бутирін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матері Труханова подарували 11 мільйонів. Він позичив у неї $200 тисяч - опублікували декларацію мера Одеси

Іпотекотримачем обох квартир значиться саме Олександр Лапшин. Відповідно, поки борг не буде повернуто, - квартира недоступна для арештів і конфіскацій, повідомило ЗМІ.

Ще два об'єкти нерухомості дружина Гринкевича взяла під заставу вже сама надавши позику матері Ірині Федак.

Та придбала квартиру у клубному будинку A Nova House у Києві вартістю два мільйони гривень 8 грудня 2023 року.

А вже 15 грудня обидві оформили у нотаріуса договір іпотеки: донька начебто позичила мамі $135 тис. (майже п'ять мільйонів гривень), але ще в листопаді.

Того самого дня Світлана Гринкевич та Ірина Федак оформили у нотаріуса ще один договір позики, тепер уже на люксові апартаменти у Львові під 130 квадратів. Вони були придбані у листопаді 2023 року. Така нерухомість коштувала щонайменше сім мільйонів гривень.

"Договори про кредит і договір про іпотеку укладають в один день у нормальних умовах. Це робиться в одному місці в один час. Коли розписка або позика - сьогодні, а іпотека - через три дні, виглядає тупо, але цілком законно. З'ясувати, коли там реально була написана розписка - неможливо", - сказав адвокат Бутирін.

"Так, Світлана Гринкевич напередодні арешту чоловіка та після нього, віддала під заставу за кредитами всі чотири квартири загальною вартістю у 29 мільйонів гривень", - пише Hromadske.

Цього місяця стало відомо, що Світлана Гринкевич звільнилася із Національного університету "Львівська політехніка". Вона працювала заступницею завідувача кафедри маркетингу і логістики.

У грудні Державне бюро розслідувань повідомило про затримання Ігоря Гринкевича. За словами правоохоронців, той пропонував співробітнику бюро $500 тис. Хабар нібито мав посприяти поверненню майна, вилученого у підконтрольних бізнесмену компаній в ході розслідування раніше відкритого провадження.

Печерський районний суд обрав Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю 429 млн 440 тис. грн застави.

Бюро повідомило, що майно родини і компаній львівського бізнесмена арештували. Злочинна організація завдала державному бюджету збитків на майже мільярд гривень, розповіли правоохоронці.

Міністерство оборони розірвало всі договори з компаніями, пов'язаними з Гринкевичем.

22 січня суд відправив у СІЗО сина Гринкевича - Романа. Він - п'ятий підозрюваний у справі про постачання неякісного одягу для Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Дружина Гринкевича придумала схему, як уникнути арешту чотирьох люксових квартир - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі