понеділок, 22 січня 2024 22:14

Суд виніс рішення щодо Гринкевича-молодшого
6

Роман Гринкевич у залі Печерського районного суду міста Києва
Фото: Ян Доброносов, Facebook.com/yan.dobronosov
Роман Гринкевич у залі Печерського районного суду міста Києва
Роман Гринкевич у залі Печерського районного суду міста Києва
Рішення оголосила суддя Тетяна Ільєва
Роман Гринкевич у залі Печерського районного суду міста Києва

Романа Гринкевича, який є фігурантом справи про оборудки на закупівлях Міністерства оборони, відправили під варту.

Гринкевича арештували до 17 березня з альтернативою застави у 500 млн грн. Рішення у понеділок ввечері ухвалив Печерський районний суд міста Києва.

Роман Гринкевич - син арештованого бізнесмена Ігоря Гринкевича. Він - п'ятий підозрюваний в участі у злочинному угрупованні та шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, у межах справи про постачання неякісного одягу для Збройних сил України.

Початок судового засідання був призначений на 19:30.

Обрання запобіжного заходу розглядала суддя Тетяна Ільєва, повідомили "Суспільне".

Гринкевич та його адвокат від спілкування з журналістами та коментарів до початку судового засідання відмовились.

Затриманий зазначив, що говоритиме лише після завершення засідання, оскільки його словам можуть бути використані проти нього.

Після початку засідання сторона захисту Гринкевича подала клопотання до апеляційного суду для визначення підсудності.

Прокурор Ярослав Гаврищук заявив, що вважає це затягуванням судового процесу. Він наголосив, що обвинувачення проситиме суд відправити Гринкевича під варту з альтернативою застави у понад 500 млн грн.

Ігор Гринкевич визначив співучасників та зорганізував їх. На Романа, як співорганізатора, покладались керівництво компанією, використання зв'язків і залучення на приймання товарів, сказав прокурор.

"Роман погодився на участь відведених функцій. Він увійшов до створеної Ігорем організації. У січні-лютому 2023 року Гринкевич спільно з іншими, з січня по грудень 2023 року завдали збитків на загальну суму у понад 94 мільйони гривень", - заявив Гаврищук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Романа Гринкевича не затримали відразу - у ДБР пояснили

Після початку засідання суд дозволив Гринкевичу зайняти місце поруч із адвокатом замість перебування за скляним загородженням.

Адвокат сказав, що сторона захисту вимагатиме для Гринкевича запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Гринкевич заявив, що не розуміє змісту висунутих йому звинувачень.

"З приводу якості товарів - насправді дуже смішно, оскільки я просто бачу, що слідчі і прокуратура не в курсі, як приймаються товари Міністерством оборони. Для того, щоб здати ту чи іншу одиницю товару, підприємство затверджує робочий зразок по цій одиниці, який затверджують кілька профільних департаментів і управлінь Міністерства оборони. У цьому залучені близько 15 представників як Збройних сил, так і Міністерства оборони та інших профільних структур. І все, що здається, здається по чітко затвердженому зразку", - заявив він.

Також Гринкевич заявив, що не планував і не планує залишати територію України і збирається "відстоювати свою честь і доводити правоту".

Адвокат Гринкевича назвав рішення суду про тримання під вартою "незаконним і необгрунтованим", а заставу у 500 млн грн "завідомо непомірною". Сторона захисту подаватиме апеляцію.

Сьогодні генпрокурор Андрій Костін повідомив, що Романа Гринкевича затримали в Одесі о 6:50. Він намагався виїхати за кордон, сказав Костін. Державне бюро розслідувань оголосило його у розшук минулого тижня.

У грудні ДБР повідомило про затримання Ігоря Гринкевича. За словами правоохоронців, той пропонував співробітнику бюро $500 тис. хабаря. Хабар нібито мав посприяти поверненню майна, вилученого у підконтрольних бізнесмену компаній в ході розслідування раніше відкритого провадження.

Печерський районний суд обрав Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю 429 млн 440 тис. грн застави.

Бюро повідомило, що майно родини і компаній львівського бізнесмена арештували. Злочинна організація завдала державному бюджету збитків на майже мільярд гривень, розповіли правоохоронці.

Міністерство оборони розірвало всі договори з компаніями, пов'язаними з Гринкевичем.

Зараз ви читаєте новину «Суд виніс рішення щодо Гринкевича-молодшого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі