четвер, 07 березня 2024 08:11

"З усією любов'ю знищив би все, що називається "рускім" - Фагот про артистів в окопах, "колег" із РФ і націоналізм
5

Чому в Україні зараз є тільки один фронт - військовий, що робити з запитом українців на російський музичний продукт, чому реп-виконавці з ворожої країни не засуджують політику Путіна, чи місце українським артистам в окопах та що таке - націоналізм. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Олег "Фагот" Михайлюта, один з фронтменів українського хіп-хоп гурту "ТНМК".

Артисти зараз завершують благодійний тур Європою, який організували в партнерстві з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та українськими благодійними фондами. Остання країна - Польща. З Фаготом говоримо пізно увечері після концерту у Вроцлаві. Тут був 35-й виступ гурту.

Які потреби закриваєте завдяки благодійному туру Європою?ʼ

Збираємо кошти на необхідні потреби для Головного управління розвідки. Наприклад, зараз отримали від них запит на евакуаційні човни, щоб могли маневрувати по Дніпру на Херсонщині. Також допомагаємо з технікою, медичними аптечками та іншими речами. Підрахунок коштів та усі звітності підіб'ємо по прибуттю додому.

Маємо й іншу мету - "зшивати" українців, де б вони не були: тих, кого розкидала по світу війна. Русня ціленаправлено до цього йшла, адже роз'єднаними українцями легше керувати, щоб потім над ними панувати. В різних країнах ми знаходимо тих, кого треба в черговий раз зібрати в одному місці, тобто, українську діаспору. Люди на кожному концерті кажуть, що ми привозимо їм частинку України й віру, що все буде добре. Також на виступи почали приходити й місцеві європейці, ми ще з минулого туру помітили. А це означає наявну підтримку та допомогу з їх боку.

Автор: надане Олегом МИХАЙЛЮТОЮ
  Олег «Фагот» Михайлюта народився 27 березня 1974-го у Харкові. Має вищу музичну освіту – закінчив Харківську державну консерваторію за класому фагота. У гурті «Танок на майдані Конго» виступає з листопада 1996 року. До цього грав в інших командах.   Фагот також відомий, як актор дубляжу. Зокрема, він озвучував капітана Джека Горобця у відомій серії фільмів «Пірати Карибського моря».   Із початком повномасштабної війни музикант записався до добровольчого батальйону «Реванш». Він неодноразово закликав усіх українців долучитися до війни та захистити Батьківщину від російської агресії
Олег «Фагот» Михайлюта народився 27 березня 1974-го у Харкові. Має вищу музичну освіту – закінчив Харківську державну консерваторію за класому фагота. У гурті «Танок на майдані Конго» виступає з листопада 1996 року. До цього грав в інших командах. Фагот також відомий, як актор дубляжу. Зокрема, він озвучував капітана Джека Горобця у відомій серії фільмів «Пірати Карибського моря». Із початком повномасштабної війни музикант записався до добровольчого батальйону «Реванш». Він неодноразово закликав усіх українців долучитися до війни та захистити Батьківщину від російської агресії

Як змінився культурний фронт України зі ці 2 роки війни?

Військові дуже не люблять, коли щось інше називають фронтом. Я спочатку з ними сперечався, а потім зрозумів, що в нашому сьогоденні вони - головні, і якщо так говорять - значить то і є суть.

Як тоді назвати діяльність українських артистів, спрямовану на допомогу ЗСУ?

Роботою. Так само як вклад економічної, політичної, суспільної чи волонтерської сфер. Всі дотичні до цих напрямів люди просто виконують свої задачі як громадяни воюючої країни. А там, де працюють військові, - то єдине місце в країні, яке треба називати фронтом. Бо саме там бійці ризикують життям і намагаються вбити якомога більше ворогів, котрі прийшли нас знищити.

Але не варто ділити роботу на важливу і не важливу. Бо ті, кого захищають, і ті, хто захищає - це одне ціле. Якби, наприклад, не було української культури чи мови, то не було б чого боронити. Все взаємопов'язано. Тут згадую Вінстона Черчилля (британських політик, прем'єр-міністр Великої Британії 1940-1945 рр., 1951-1955 рр. - ред). Під час Другої світової війни Велика Британія збиралась виділити кошти з бюджету на розвиток культури. Черчиллю принесли на розгляд документ, він, погортавши, запитав: "А де ж витрати на культуру?". "Так війна ж іде! Яка культура?", йому дорікнули. "Якщо немає культури, навіщо ми тоді воюємо?!", - відповів він.

Ми б'ємось за Україну на своєму музичному напрямку. Вже віддавна

Автор: Анна ЛАКИЗА
  Гурт ТНМК проводить благодійні концерти у Європі. Гроші збирають на потреби Головного управління розвідки Міноборони України
Гурт ТНМК проводить благодійні концерти у Європі. Гроші збирають на потреби Головного управління розвідки Міноборони України

В своєму професійному доробку ви не маєте жодної російськомовної пісні.

Так. За час діяльності "ТНМК" нас намагались переманити на інший бік, тобто, продукувати російськомовні пісні. Не раз пропонували контракти, але у відповідь завжди чули категоричне "ні".

Так ми б'ємось за Україну на своєму музичному напрямку. Вже віддавна. Як і ще багато наших колег, таких як "Kozak System", "Без обмежень", "Друга ріка" та інші. За час незалежності більшість українських діячів наскільки вклалась в самобутність, що росії нічого іншого не залишилось, як увімкнути танки й ракети. Ворог відчув, що не здатний пробити цю стіну, і вдався до крайніх методів - спустився до застосування сили зі зброєю. А це вже по суті слабкість. Тому їх не стане, а ми залишимось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фагот вперше розповів, як розійшовся з вагітною дівчиною

Щодо російських артистів. Ви мали з кимось контакти до і під час війни?

До війни - так. Але не хочу навіть згадувати імена, бо це чєрті. Колись здавались нормальними, а після повномасштабного вторгнення просто перестали для мене існувати.

В Україні теж вистачає замаскованих артистів, які ні нашим ні вашим. Нещодавно мені розповіли про один харківський гурт, який я добре знаю. Він дав концерт в Амстердамі. Мало того, що виконали російськомовні пісні, так ще й зі сцени не сказали жодного слова ні про війну, ні про підтримку України. Для мене ці "колеги" в одну мить стали мізерними й мерзенними. Бо що значить їхнє мовчання про війну? Що вони - вороги української культури, етносу і всього, що пов'язане з нашою державою. Це вже не українці, а істоти, які просто добре грають роль.

Зараз йде війна двох культур, де російська хоче вбити українську

Багато артистів мають в своїх альбомах російськомовні пісні. Однак після повномасштабного вторгнення почали перекладати їх на українську. Це має право на життя?

Зараз йде війна двох культур, де російська хоче вбити українську. Тому я - "за", коли російського стає менше. Будь-яка творча одиниця, яка свідомо вкладається своєю енергетикою в українську культуру, це завжди плюс. Здавалось би мала, але насправді важлива деталь, вкладена в боротьбу за своє. Від кожного по кроку - і буде менше російського в плейлистах людей. Це нам і треба. А далі час покаже - хто був трушний (правдивий. - ред), а хто просто підлаштувався під ситуацію.

Автор: надане Олегом МИХАЙЛЮТОЮ
  В усіх містах Європи ТНМК зустрічали сотні прихильників
В усіх містах Європи ТНМК зустрічали сотні прихильників

Відомо, що в росії працює пропаганда. Тамтешні артисти теж нею засліплені? Чому вони відверто підтримують путіна і його злочини? Чи це страх втратити заробітки й сцену?

У них рабська культура в прямому сенсі. Це суспільство лицемірів, ненависників і циніків, які лижуть одне місце своєму царю. Це єдине, що в них виходить робити найкраще.

Артисти - не виняток. Взяти тамтешню реп-сцену - суцільний фейк. Бо реп завжди був культурою протесту, як борець за суть і правду. Але ми побачили, як себе показали російські виконавці, наприклад, "Баста". Насправді вони слимаки, без твердого характеру й сміливості. Їхня злість, агресивність, бунтарство, яке притаманне репу, виявилось ілюзією, що перетворилась в лайно.

З усіх тих, які типу "за нас", все рівно лізуть пиха й царські замашки. Я це тонко відчуваю, тому зараз не маю контактів з російськими "колегами". Наприклад, розчарувався у Вірі Полозковій (російська поетеса, акторка. - Gazeta.ua). Колись ми з нею навіть товаришували. Вона ніби підтримувала Україну, однак "ніби" - тут ключове слово. Бо коли кілька років тому приїхала в Київ і дозволила собі жарти про окупований Крим, я зрозумів, що це також продукт "вєлікадєржавнава расійскава шовінізма".

Вони слимаки, без твердого характеру й сміливості

Частина українського суспільства досі має запит на російський продукт, маю на увазі, музику, серіали. Навіть попри війну. Що з цим робити?

Треба, щоб час з усім розібрався. Однак хочу зауважити, що позиція держави тут займає важливе місце. Можна давати дотації в бізнес, але й про культуру не треба забувати, створюючи державні програми підтримки всіх "творчиків" (творчих людей. - Gazeta.ua), які продукують українське.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли дійде оплата, зачервоніє вата" – Сирський запостив трек українських реперів

Автор: надане Олегом МИХАЙЛЮТОЮ
  У доробку ТНМК немає жодної російськомовної пісні
У доробку ТНМК немає жодної російськомовної пісні

Війна надихає на творчість?

В перші місяці війни я забув про музику, не те що писати, а й слухати не міг. Мозок був заточений тільки на те, щоб вижити. Пішов у студію вже після звільнення Київщини.

Війна не надихає, вона - впливає. Коли з тобою щось відбувається особливо емоційне - ти це трансформуєш і видаєш у формі музики й текстів. Так з'явились наші пісні "Вдома", "Знайди мене", "Моя зброя", "Дивись, куди ідеш".

Ви з перших днів війни взяли в руки зброю, приєднавшись до добровольчого батальйону "Реванш". Як туди потрапили і які виконували задачі?

Евакуювавши рідних з Києва, я почав шукати зброю, з товаришами кілька разів пробували записатись в тероборону, однак там були величезні черги. Через кілька днів, завдяки знайомим, потрапив до "Реваншу". Розумів, що нічого не шарю у військовій справі, тому багато вчився і тренувався.

Звільняли села Мощун та Лук'янівку на Київщині, потім виконував задачі в тилу на східному напрямку. На нулі я не був. Поки що.

Звільняли села Мощун та Лук'янівку на Київщині

Ви бачили смерть?

Ніколи не забуду перші втрати в батальйоні. На Лук'янівці наші пацани зайняли позиції, але ворог почав вибивати. Ми приїхали на місце, в закривавлений окоп. Той момент сильно вразив, адже з загиблим я ще зранку разом снідав, а ввечері його вже не стало. І це вбивство відбувається в Києві, в центрі Європи, у сучасному цивілізованому світі.

Тому мене обурює, коли деякі країни ставлять свої інтереси вище за життя сусідів. Наприклад, поляки, які зараз своїми протестами перекривають Україні кисень. Направду я тут себе сильно стримую, щоб не набажати їм того, що переживають українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віталій Козловський одружився: фото

Не всі артисти готові воювати. Олег Скрипка, наприклад, недавно сказав, що він баяніст, а не фронтовик.

Так ніхто не фронтовик! То що - нам просто віддати країну в руки ворогу?

Ясно, що є люди більш дотичні до військової справи і мають до того хист. Однак треба розуміти, що зараз кожен чоловік в Україні повинен вміти захищати себе, своїх близьких, рідне село чи місто. Ніхто з нас не обирав шлях стати вбивцею, але коли йдуть вбивати тебе - треба брати в руки зброю. Це стосується абсолютно всіх, і артисти не є винятком. Не вмієш поводитись зі зброєю чи керувати дроном - йди вчись.

Доки ми їх не знищимо - бійня буде тривати

Ви спілкуєтесь з багатьма військовими. Як вони оцінюють ситуацію на фронті, враховуючи послаблення Заходом постачання зброї?

А мені хлопці говорять, що зброя наче і є, але людей бракує.

Однак, на мою думку, найбільше українській армії не вистачає якісної дальньої авіації й далекобійних ракет. Тут ми дійсно залежимо від союзників і партнерів.

На якому етапі зараз війна?

Вона продовжується вже кілька сотень років. Доки ми їх не знищимо - бійня буде тривати, переходити з року в рік, від покоління до покоління.

Автор: надане Олегом МИХАЙЛЮТОЮ
  Фагот переконаний, що артисти мають бути готовими до мобілізації на рівні з усіма іншими українцями
Фагот переконаний, що артисти мають бути готовими до мобілізації на рівні з усіма іншими українцями

А що буде перемогою України?

Розчленування рашки на шматки. Коли вона стане московією з купою незалежних республік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На гроші повелася" - дружина Павліка відповіла на закиди, що вийшла заміж через вигоду

Ви вважаєте себе націоналістом?

Мій батько був успішним інженером в авіаційній та космічній сферах, викладав у Харківському авіаційному інституті. Така собі міська промислова інтелігенція. Згадую, як на застіллях, в колі рідних і друзів, він часто підіймав келих й говорив: "За вільну Україну!". Вочевидь, я ще відтоді став націоналістом.

Націоналізм для мене - це непохитна віра в українську ідентичність, культуру й державу. В те, що ми - не хтось, а ми - це ми. Бо ті під..и розказують, що в нас немає ні мови, ні історії. Хоча наша мова років на 600 старша за російську.

Це вони переписують історію, силою продавлючи свої варіанти: щоб було так, як їм хочеться. Саме тому підмінюють поняття, називаючи, наприклад, націоналізм нацизмом. Хоча всьому світу давно ясно, хто є хто. Недарма хтось сказав, що наступний фашиський режим після гітлерівського буде прикриватися й махати прапором антифашизму. Якраз те, що зараз робить Росія.

Став жорсткішим. До ворога

Як ви особисто змінились за час війни?

Став жорсткішим. До ворога.

Раніше з моєї любові, яку акумулював у собі, можна було черпати позитив. А зараз розумію, що з усією любов'ю й задоволенням знищив би все, що називається "рускім". Виключно з "любові" до них.

Зараз ви читаєте новину «"З усією любов'ю знищив би все, що називається "рускім" - Фагот про артистів в окопах, "колег" із РФ і націоналізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі