понеділок, 28 вересня 2020 21:18

З'явилися нові дані про катастрофу порому 1994 року

З'явилися нові дані про катастрофу порому 1994 року
Експерти спростували теорію про те, що діра в поромові могла виникнути в результаті вибуху. Фото: Reuters

Естонія, Швеція та Фінляндія вивчать нові свідоцтва катастрофи порома "Естонія", який затонув 26 років тому, в результаті чого загинуло 852 людини.

Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства закордонних справ Естонії.

Відповідну заяву зробили у зв'язку з виходом документального фільму Discovery Network про катастрофу теплохода "Естонія" в 1994 році, в якому показані нові підводні відеозображення з місця аварії, які показують пошкодження з правого боку затонулого судна.

"У разі появи нової суттєвої інформації про катастрофу теплохода "Естонія", про яку раніше не повідомлялося, Естонія, Фінляндія і Швеція будуть спільно оцінювати нову інформацію", - сказано в заяві.

Повідомляється, що шведський режисер Хенрік Евертссон занурився з підводним роботом до затонулого порома і виявив пошкодження корпусу судна, про які раніше не згадувалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертельний рейс Ан-26: для ідентифікації тіл прибули 17 родин загиблих

Так, на опублікованих кадрах документального фільму "Естонія", на бічній частині порома є велика вм'ятина і діра висотою в 4 м і шириною в 1,2 м. З опублікованого матеріалу неясно, коли утворилися ушкодження: до або після катастрофи.

Щоб встановити, як і коли був пошкоджений корпус, документалісти залучили низку експертів, які спростували теорію про те, що діра могла виникнути в результаті вибуху. Більшість експертів вважають, що пошкодження сталося під впливом зовнішньої сили, дуже великого об'єкта, який вдарився об паром, пробив корпус і пошкодив сталеві балки.

Згідно з офіційною версією, паром "Естонія" затонув через те, що під час шторму відійшов носовий візор і через автомобільну палубу всередину потрапила величезна кількість води, що призвело до перекидання і затоплення судна.

Аварія порома "Естонія" сталася вночі 28 вересня 1994 року, коли судно прямувало з Таллінна до Стокгольму. На його борту було 989 осіб, з них загинули 852 людини, врятовано 138 осіб, з них один помер пізніше у лікарні. Були знайдені лише 94 тіла загиблих. Більшість жертв, 501 загиблий, були шведами.

Це - найбільша в Європі корабельна трагедія в мирний час. Глибина на місці затоплення порома становить 83 метри. Незабаром після аварії шведська влада виступила проти підняття судна і позначила цей район морською могилою, заборонивши будь-які дослідження уламків.

Зараз ви читаєте новину «З'явилися нові дані про катастрофу порому 1994 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі