пʼятниця, 07 червня 2024 15:18

Знову винна Угорщина - у ЄС не змогли домовитися про переговори з Україною

Знову винна Угорщина - у ЄС не змогли домовитися про переговори з Україною
Угорщина виступила проти переговорів. Фото: Pexels

7 червня постійні представники країн-членів Євросоюзу не змогли ухвалити рішення щодо початку переговорів про вступ України до ЄС, які рекомендувала Єврокомісія.

Свої претензії висунула Угорщини, повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на високопоставленого європейського дипломата.

Переговори продовжиться наступного тижня.

"Обговорення завершилося. Усі знають, що Комісія вважає, що Молдова й Україна завершили виконувати свої умови, і що ми маємо провести міжурядову конференцію. На засіданні це було дуже ясно. Багато країн сказали, що згодні з цим, але Угорщина знову заявила, що у них є умови, які ще необхідно виконати, інакше вони не зможуть прийняти оцінку Комісії", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія рекомендуватиме розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС - FТ

Інший дипломат зазначив, що Угорщина "виступила з такими самими просторікуваннями, як і минулого разу, про недостатній прогрес, зроблений Україною щодо національних меншин".

"Угорщина знову згадала 11 питань, зачитала дві поправки до переговорних рамок про добросусідські відносини та національні меншини, згадавши, що нам також потрібно просуватися вперед із Сербією та Албанією. Решта з нас, які беруть участь у дебатах, - усі, крім Угорщини, голосно і ясно підтримують оцінку Комісії і відкинули внесення нових вимог. Ми всі виступаємо за те, щоб провести міжурядову конференцію вже 25 червня", - додав він.

Наступного тижня Будапешт може піти на компроміс і дати "зелене світло" Україні та Молдові заради прогресу для країн Західних Балкан.

У грудні минулого року рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем'єра Віктора Орбана.

Це дозволило уникнути вето. Орбан свідомо залишив зустріч на час голосування за рішення стосовно України. Таким чином, Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою та про надання Грузії статусу кандидата.

Зараз ви читаєте новину «Знову винна Угорщина - у ЄС не змогли домовитися про переговори з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі