вівторок, 18 липня 2023 12:37

Зернова угода: Кулеба назвав найкращий спосіб вирішити проблему

Зернова угода: Кулеба назвав найкращий спосіб вирішити проблему
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував припинення дії зернової угоди. Фото: pravda.com.ua

Росія уникає чітких заяв щодо того, вийшла вона повністю із зернової угоди чи призупинила у ній участь.

У деяких випадках представники РФ кажуть, що припинили угоду, в інших – що вийшли з неї. Про це у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє Укрінформ.

За його словами, це безвідповідальний крок, який ставить під загрозу глобальну продовольчу безпеку.

Міністр провів низку переговорів на цю тему. Зокрема, говорив із Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО відреагували на зрив РФ зернової угоди

"Говорили про те, як діяти далі, тому що функціонування коридорів, морських та сухопутних для експорту українського зерна на світовий ринок має продовжуватися", ‒ сказав Кулеба.

На його думку, якщо буде політична воля, вихід буде знайдено. Кулеба також повідомив, що найближчими днями буде проведено "дуже інтенсивні консультації на всіх рівнях", щоб знайти рішення.

"Але загалом ми повинні розуміти одну просту річ: поки Росія перебуватиме в Криму, доти вона сподіватиметься, що зможе шантажувати світ і нав'язувати свою волю будь-кому. Якщо ми вирішимо цю проблему, через місяць-два вони придумають іншу", ‒ сказав Кулеба.

За його словами, найкращий спосіб вирішити проблему ‒ перемогти Росію і змусити її піти з України.

Міністр також наголосив, що Україна ніколи не вела переговори з РФ щодо зернової угоди. Торік підписано два окремих документи: меморандуми між Україною, Туреччиною та ООН й інший – між ООН, Туреччиною та Росією.

17 липня в Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію "зернової угоди". Росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і генсеку ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Європейський Союз закликав Російську Федерацію переглянути рішення щодо зернової угоди та негайно відновити виконання Чорноморської ініціативи.

Зараз ви читаєте новину «Зернова угода: Кулеба назвав найкращий спосіб вирішити проблему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі