понеділок, 11 грудня 2023 10:34

Зеленський говоритиме із Байденом та сенаторами: деталі візиту президента до США

Зеленський говоритиме із Байденом та сенаторами: деталі візиту президента до США
Президент Володимир Зеленський зустрінеться із американським лідером Джо Байденом. Фото: pravda.com.ua

Президент Володимир Зеленський здійснить уже третій з початку війни візит до США.

Джо Байден прийматиме українського лідера в Білому домі, оскільки обговорення угоди про допомогу Україні в Конгресі залишаються в глухому куті. Про це повідомляє CNN.

"Візит Зеленського припадає на критичний момент переговорів Конгресу щодо екстреної допомоги Україні. Конгрес, здається, не наблизився до угоди, яка пов'язує зміни в імміграційній та прикордонній політиці з пакетом екстреної допомоги, який забезпечить фінансування Україні та Ізраїлю до того, як законодавці покинуть місто на свята", - йдеться у публікації.

Видання зазначає, що президента України також запросили виступити на зустрічі всіх сенаторів у вівторок вранці. Спікер Палати представників Майк Джонсон також зустрінеться з Зеленським, йдеться в повідомленні його офісу.

Прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр наголосила, що зустріч в адміністрації американського президента має на меті "підкреслити непохитну відданість Сполучених Штатів підтримці народу України, який захищає себе від жорстокого вторгнення Росії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закликав єднатися - Зеленський зустрівся із українською громадою в Аргентині

"Поки Росія нарощує свої ракетні та безпілотні удари по Україні, лідери обговорять нагальні потреби України та життєво важливе значення подальшої підтримки Сполучених Штатів у цей критичний момент", - сказала Жан-П'єр.

У США також обговорять "подальшу співпрацю в галузі оборони" під час серії зустрічей у вівторок, йдеться в повідомленні офісу президента України.

Зокрема, Зеленський зосередиться на "забезпеченні єдності між США, Європою та рештою світу" щодо їхньої підтримки захисту України від Росії та "зміцнення міжнародного порядку, заснованого на правилах і повазі до суверенітету націй".

Зеленський і Байден також обговорять оборонну співпрацю на наступний рік, зокрема спільні проекти з виробництва зброї та систем ППО.

"Якщо Конгрес покине місто на свята, не досягнувши угоди, Білому дому доведеться зробити важкий вибір щодо постачання союзникам, таким як Україна, потенційно коштом військової готовності США", - пише видання.

Посадовці адміністрації Байдена тижнями били на сполох про виснаження фінансування для України та можливі наслідки. Запропонований адміністрацією пакет допомоги на суму $106 млрд включає близько $60 млрд допомоги на оборону України від Росії, а решта піде на війну Ізраїлю з ХАМАС, безпеку на Тайвані та фінансування операцій на кордоні США та Мексики.

Однак, високопоставлені республіканці, побоюючись додавати більше до $111 мільярдів, які вже надіслали Україні, попросили, щоб будь-яке подальше фінансування було пов'язане з великими змінами стосовно міграційної політики.

"Історія суворо судитиме тих, хто відвернеться від справи свободи. Ми не можемо дозволити Путіну перемогти", - сказав Байден цього місяця.

Він заявив, що готовий піти на "значні компроміси щодо кордону", визнавши, що імміграційна система країни "зламана". Але додав, що потреби України надто критичні, щоб чекати. Він також наголосив, що республіканці "граються з національною безпекою".

Тим часом новина про поїздку Зеленського до Вашингтона викликала негативну реакцію з боку деяких республіканців у Конгресі, зокрема сенатора Дж. Д. Венса з Огайо. Він написав у Twitter: "У розпал історичної прикордонної кризи Зеленський приїде до Вашингтона і вимагатиме від Конгресу більше піклуватися про його кордон, ніж наші власні".

11 грудня президент України Володимир Зеленський прибуде з робочим візитом до Сполучених Штатів Америки. Зеленський збирається зустрітися з президентом США Джозефом Байденом, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Серед ключових тем на переговорах у Вашингтоні буде продовження оборонної співпраці України та США.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський говоритиме із Байденом та сенаторами: деталі візиту президента до США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі