четвер, 01 грудня 2022 21:30

Спецтема: Війна Росії проти України

За прикладом Югославії: адвокат пояснив, коли вийде притягнути Росію до відповідальності в суді

За прикладом Югославії: адвокат пояснив, коли вийде притягнути Росію до відповідальності в суді
Винні будуть покарані лише тоді, коли Москва отримає поразку, говорить Олег Березюк. Фото: Facebook

Франція оголосила, що збирається створити спецтрибунал для Росії. Розслідуватиме весь спектр воєнних злочинів під час агресії щодо України. Це варто починати вже зараз, однак притягнути до відповідальності винних вийде вже після перемоги України.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олег Березюк, адвокат, колишній десантник, голова організації "Українське юридичне товариство".

"Йде мова про створення міжнародного трибуналу. Такий був, наприклад, по колишній Югославії. Там розслідували воєнні злочини. Такий треба створити і цього разу. Але будуть певні проблеми із притягненням винних. Тому що у сучасному міжнародному праві немає інституту примусу. Якщо держава визнає рішення трибуналу, тільки тоді воно виконується. Хіба що Росія отримає поразку, і тільки тоді можна буде виконати рішення трибуналу. Саме так сталося у Югославії", – говорить Березюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії, субсидії, прожитковий мінімум: яких змін очікувати українцям з 1 грудня

Цей трибунал розслідуватиме весь спектр воєнних злочинів Росії, пояснює адвокат.

"Все, що підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду та під поняття воєнних злочинів. При чому, саме тих злочинів, які вчинила Росія в Україні. Винні будуть покарані лише тоді, коли Москва отримає поразку. Бо інакше виконати рішення суду не вийде. Однак розслідування починати варто вже зараз, бо кожен день ми втрачаємо свідків і докази", – додає Березюк.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Росію потрібно покарати за воєнні злочини проти України. Справедливість повинна бути такою ж, як це було після Другої світової війни щодо злочинів нацистів, заявив глава держави. Франція вже почала працювати з міжнародними партнерами, в тому числі з Україною, над пропозицією створити спецтрибунал для розслідування воєнних злочинів Росії.

30 листопада президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує створити спецсуд для розслідування злочинів агресії Росії проти України та виплати компенсації з арештованих активів РФ.

Зараз ви читаєте новину «За прикладом Югославії: адвокат пояснив, коли вийде притягнути Росію до відповідальності в суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі