субота, 28 жовтня 2023 17:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"За помилки українських та ізраїльських політиків громадяни заплатили дуже великою кров'ю" - близькосхідний експерт

"За помилки українських та ізраїльських політиків громадяни заплатили дуже великою кров'ю" - близькосхідний експерт
Ізраїль бомбардує Сектор Газу, 27 жовтня 2023 року / East News

Головний висновок, який мав би зробити для себе Ізраїль із атаки ХАМАС 7 жовтня, і чого можемо ми навчитися з цього трагічного досвіду, це те, що стратегічне планування має бути на вищому рівні. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

"Один із висновків для обох – стратегічне планування має бути значно кращим. У Єрусалимі вважали, що ХАМАС не піде на збройну конфронтацію, бо "йому не вигідно". Тим паче такого масштабу. Вважали, що підкупили "хамасівців", що маніпулюють квотами на робочі місця палестинців із Гази на території Ізраїлю, Єрусалим щойно підписав великий чек для Гази на $250 млн. Тому ізраїльська влада вважала, що все йде добре. Наша влада так само напередодні 24 лютого 2022 року розповідала про "шашлики в травні" та інспектувала, наскільки зручні переходи на межі з Кримом", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можемо отримати "чорну діру" на Близькому сході" - Сергій Данилов

Другий висновок для обох: коли безпека стає похідною від політики, чекай біди, каже Сергій Данилов.

"У нас не було достатньої підготовки країни напередодні масштабного вторгнення. Пам'ятаємо внутрішньополітичну ситуацію в країні в 2018-2019 роках, коли країна розділилася на два табори і сварилася, замість об'єднатися заради спільної безпеки. Були політичні призначення на посади в секторі безпеки замість фахових. Те саме в Ізраїлі – прем'єр через зміни в судовій системі розігнав ситуацію в країні практично до стану холодної громадянської війни. У цих помилках ми дуже близькі. Вони в обидвох країнах призвели до катастроф. За них потім громадяни заплатили дуже великою кров'ю", - каже експерт.

Вже понад двадцять діб триває протистояння між Ізраїлем та терористичним угрупованням ХАМАС у Секторі Газа. Через це є ризик поширення війни на сусідні регіони – Сирію, Ліван, інші країни Близького Сходу. Вже були інциденти з обстрілу Ізраїлю з боку Ємену та Сирії.

Зараз ви читаєте новину «"За помилки українських та ізраїльських політиків громадяни заплатили дуже великою кров'ю" - близькосхідний експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі