четвер, 12 жовтня 2023 21:54

Врятувати "рядового рубля". Як Путін намагається втримати валюту РФ

Врятувати "рядового рубля". Як Путін намагається втримати валюту РФ
У серпні російський рубль впав до 100 одиниць за долар. Фото: pixabay.com

Після підписання президентом країни-агресорки Російської Федерації Володимиром Путіним 11 жовтня указу про повернення обов'язкового продажу валютної виручки, у четвер на торгах рубль посилився на 3-3,5% до основних валют.

Однак з опитувань економістів російськими ЗМІ, жоден із них не висловився, що обов'язковий продаж валютної виручки надалі радикально вплине на курс рубля. Про це пише "Економічна правда".

12 жовтня пара долар/рубль склала значення 96,46 руб/долар - вперше з 27 вересня. Таким чином, рубль набрав 3,3% порівняно з попереднім днем.

Пара євро/рубль 12 жовтня котирувалася по 102,81 - і тут рубль набрав 3,5% порівняно з попереднім днем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вдарили новими санкціями по російських олігархах і компаніях

У російському центробанку, який раніше виступав проти повернення до обов'язкового продажу валютної виручки експортерами, вважаючи, що це не дасть очікуваного ефекту в стабілізації курсу рубля, кажуть про зниження волатильності на ринку, але тільки у короткостроковій перспективі.

Глава Сбербанку Герман Греф також заявив, що вимога для частини експортерів продавати валютну виручку фундаментально навряд чи вплине на курс.

"Це вже вплинуло, курс дещо зміцнився, але фундаментально це навряд чи вплине на ситуацію", - сказав Греф. Спрогнозував, що курс рубля поступово стабілізується на позначці 90 руб за долар.

Водночас аналітик компанії "Велес Капітал" Олена Кожухова сказала про закріплення валютних пар на рівні 94,50 руб за долар і 101,50 руб за євро.

На початку жовтня агентство Reuters повідомляло, що рубль перетнув поріг у 100 рублів за долар, попри заходи Центробанку, через відтік іноземної валюти та скорочення профіциту поточного рахунку РФ.

У серпні долар у Росії теж коштував більш ніж 100 рублів. Російський центральний банк екстрено підвищив ставку з 8,5% до 12% річних, однак рубль продовжив падіння, а долар і євро зросли на московській біржі.

Зараз ви читаєте новину «Врятувати "рядового рубля". Як Путін намагається втримати валюту РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі