понеділок, 10 квітня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Витік даних по контрнаступ, небезпека для української ППО: що пише світова преса
9

У Пентагоні підтвердили справжність деяких документів, витік яких стався раніше. З документів знаємо, що США шпигуть за союзниками та ворогами. Зокрема, за президентом Володимиром Зеленським. Витік викликав запитання у союзників Штатів, і ставить під загрозу джерела Америки в міноборони Росії та канали зв'язку, які прослуховували. В Україні закінчуються запаси ракет для С-300 і "Бук", що дуже небезпечно для охорони українського неба. Тому Захід має якнайшвидше дати свої системи ППО та ракети до них. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Витік документів Пентагону показує глибину розвідданих США про союзників і противників", CNN, США

Секретні документи Пентагону, що просочилися в мережу останніми тижнями, розкрили, як Штати шпигують за союзниками та ворогами. Деякі документи, які офіційні особи США називають справжніми, викривають масштаби прослуховування американцями ключових союзників, включаючи Південну Корею, Ізраїль та Україну.

Інші розкривають ступінь, в якому США проникли в міноборон Росії та ПВК "Вагнера". В основному, через перехоплені повідомлення, які тепер можуть відрізати, і людей, які можуть наразитися на небезпеку.

Витік даних Пентагону розкриває ключові недоліки в українському озброєнні, ППО, розміри та готовність батальйонів, коли ЗСУ готуються до контрнаступу

Треті розкривають ключові недоліки в українському озброєнні, ППО, розміри та готовність батальйонів, коли ЗСУ готуються до контрнаступу. Це сталося саме тоді, коли США та Україна почали розробляти взаємно довірчі відносини в обміні розвідданими.

Україна вже змінила деякі військові плани через витік, повідомило CNN джерело, близьке до Зеленського.

"Пентагон перевіряє і оцінює достовірність фото документів, які поширюються у соцмережах, та які містять секретні матеріали. Зроблено міжвідомчі зусилля, щоб оцінити, як фото документів можуть вплинути на національну безпеку США, союзників і партнерів", - заявила заступник прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Автор: East News
  Українські військові під Бахмутом, 5 квітня
Українські військові під Бахмутом, 5 квітня

Витік спонукав Пентагон зробити кроки до скорочення циркуляції таких украй важливих документів, заявили офіційні особи. Вони зазвичай доступні будь-якого дня сотням людей в уряді США.

Документи з'явилися в мережі минулого місяця на платформі соцмереж Discord. Це фото зім'ятих документів, розкладених поверх журналів та оточених іншими випадковими об'єктами, такими як пакети з застібкою-блискавкою та клей. Наче їх поспішно згорнули і запхали в кишеню, перш ніж прибрати з безпечного місця, повідомило CNN джерело, знайоме з документами. У Discord підтвердили, що співпрацюють із правоохоронними органами у розслідуванні.

Автор: East News
  Українські військові на фронті у Донецькій області, 29 березня
Українські військові на фронті у Донецькій області, 29 березня

Союзники США проводять оцінку збитків, намагаючись визначити, чи не були якісь із їхніх джерел і методів скомпрометовані витоком.

Витік військової інформації про Україну може перешкодити країні на полі бою. Один із чиновників зазначив, що тривожить документ за лютий "Росія-Україна: битва за Донбас, ймовірно, зайде в безвихідь протягом 2023 року". У документі зазначаються складнощі з оцінкою "тривалості операцій в Україні".

"Досягти вигоди для України буде важко, але публічне оприлюднення такої приватної оцінки США, яка вказує на ймовірний глухий кут на рік уперед, точно не допоможе", - сказав чиновник.

Один документ показує, що США шпигують за Зеленським

CNN переглянув 53 документи. Усі, схоже, підготовлені з середини лютого до початку березня. Один документ показує, що США шпигуть за Зеленським. Це не дивно, сказало джерело, близьке до Зеленського, але українські чиновники глибоко розчаровані витоком.

У звіті розвідки США йдеться, що Зеленський наприкінці лютого "запропонував завдати ударів по місцях дислокації російських військ у Ростовській області Росії" з використанням дронів, бо Україна не має далекобійної зброї, здатної досягти такої дальності.

Автор: Getty Images
  Українські солдати батальйону «Вовки Да Вінчі» ведуть артилерійський вогонь у напрямку Бахмута, 3 квітня
Українські солдати батальйону «Вовки Да Вінчі» ведуть артилерійський вогонь у напрямку Бахмута, 3 квітня

Розвідка може пояснити публічні заяви США про небажання дати Україні ракетні комплекси великої дальності через побоювання, що Київ використовуватиме їх для ударів по території РФ. Але Україна зобов'язалася не використовувати для цього зброю від Штатів.

У зв'язку з цим в іншому звіті розвідки йдеться, що Китай може використати українські удари по цілях у Росії "як можливість виставити НАТО агресором і може збільшити свою допомогу Росії, якщо вважатиме такі атаки значними".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає документи недостовірними, що вони не мають "нічого спільного з реальними планами України", і засновані на "великій кількості фіктивної інформації", яку поширює Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

Ще один документ описує розмову між двома високими чиновниками національної безпеки Південної Кореї про побоювання через запит США на постачання боєприпасів. Чиновники боялися, що поставки, які Штати потім відправлять в Україну, порушать політику Сеула, яка полягає у відмові від постачання смертоносної допомоги країнам, що воюють. Один із чиновників тоді запропонував спосіб обійти цю політику, продавши боєприпаси Польщі. Документ викликав полеміку в Сеулі – корейці планують порушити це питання у розмові з Вашингтоном.

Офіційні особи з інших країн теж планують порушити це питання у Вашингтоні, але в них ще не було таких розмов, оскільки чекають, що скаже адміністрація Джо Байдена.

Ізраїль розгляне можливість надання летальної допомоги Україні через посилення тиску США та деградацію відносин з Росією

У документі "Ізраїль: шляхи надання летальної допомоги Україні" йдеться про те, що Єрусалим "ймовірно розгляне можливість надання летальної допомоги під посиленням тиску США або передбачуваною деградацією" своїх відносин із Росією.

Інший документ показує, що США думають про наміри деяких країн Європи дати винищувачі Україні, яка вже понад рік їх просить. 23 лютого, йдеться у звіті, Болгарія висловила готовність дати Києву свій парк МіГ-29, що є "викликом", бо залишить Софію без машин для охорони свого повітряного простору. До постачання F-16 в країну ще, "як мінімум рік".

Автор: Getty Images
  На цвинтарі під Санкт-Петербургом могили найманців ПВК «Вагнера»
На цвинтарі під Санкт-Петербургом могили найманців ПВК «Вагнера»

Витік також показує, що проникнення США в міноборони РФ і ПВК "Вагнера" відбувається глибше, ніж передбачалося раніше.

Більшість інформації про Росію зібрано за допомогою перехоплених повідомлень, що викликало побоювання, що росіяни тепер можуть змінити свій метод зв'язку, щоб краще приховати плани. Людські джерела також можуть бути у небезпеці.

США перехопили російські плани наведення, аж до того, які саме ТЕЦ, електричні підстанції, залізничні та автомобільні мости російські війська планували атакувати в Україні й коли

Документи показують, що США змогли перехопити російські плани наведення, аж до того, які саме теплоелектростанції, електричні підстанції, залізничні та автомобільні мости російські війська планували атакувати на території України та коли.

США також змогли перехопити російську стратегію боротьби з танками країн НАТО, які мали прийти в Україну на початку квітня. План "передбачав створення трьох зон вогню, залежно від дальності – дальньої, середньої та ближньої – з прикриттям кожної зони певними видами зброї та підрозділами".

У документах йдеться про "тривалий вплив лідера ПВК "Вагнера" на Путіна".

Станом на лютий російські війська втратили до 223 тис. осіб. Україна до 131 тис. осіб

Документи також дають уявлення про цифри втрат сторін. Їх важко точно оцінити. Згідно з одними, станом на лютий російські війська втратили від 189,5 тис. до 223 тис. осіб. Зокрема, 43 тис. військових загинули у боях. Україна втратила від 124,5 тис. до 131 тис. осіб. Зокрема, до 17,5 тис. убитих, йдеться у доповіді.

За словами аналітиків, зловмисники вже використовують документи для поширення дезінформації. Документ із цифрами жертв, наприклад, було змінено останніми тижнями, щоб більш ніж удвічі скоротити кількість загиблих росіян, перш ніж поширити їх проросійськими каналами в Telegram.

"Витік документів передбачає, що українська ППО в небезпеці", The New York Times, США

Вже понад рік українська ППО, посилена західною зброєю, стримує російські літаки. Але без величезного припливу боєприпасів вона, ослаблена обстрілами російських дронів і ракет, може зруйнуватися. Це може дозволити Путіну застосувати винищувачі, щоб змінити перебіг війни.

У перші дні вторгнення російські літаки здійснили сотні бойових вильотів, щоб бомбити Україну. Але поєднання кмітливості українських командирів, слабкої розвідки та поганого прицілювання російських пілотів залишило цілими багато українських літаків і засобів ППО, не дозволивши Москві встановити контроль над небом і змусило росіян не задіювати більшу частину їх ВПС.

Зі витоку знаємо, що чиновники Пентагону стурбовані, що шквал атак Москви виснажує українські запаси ракет. Оцінка від 28 лютого показує, що українська ППО на лінії фронту, де зосереджена більшість авіації РФ, буде "повністю виснажена" до 23 травня, що призведе до перевантаження систем ППО вглиб української території.

Москва може вирішити, що її винищувачам і бомбардувальникам можуть безпечно вступати в бій. Для України стане проблемою, якщо російські літаки зможуть атакувати позиції українських військ і артилерійські цілі

Якщо це станеться, Москва може вирішити, що її цінним винищувачам та бомбардувальникам безпечно вступати у бій. Такий крок стане серйозною проблемою для України, особливо якщо російські літаки зможуть атакувати позиції українських військ та артилерійські цілі на землі.

Прагнучи зміцнити ППО України, адміністрація Байдена оголосила минулого тижня, що відправить додаткові перехоплювачі ППО та боєприпаси в рамках пакету допомоги $2,6 млрд. Чи буде цього достатньо, залежить від того, чи будуть союзники по НАТО робити власні поставки, і чи ризикне Путін своїми цінними бойовими літаками.

Автор: NYT
  Згідно з документом Пентагону, українські запаси ракет, які становлять 89% її захисту від більшості винищувачів і деяких бомбардувальників, можуть закінчитись у травні
Згідно з документом Пентагону, українські запаси ракет, які становлять 89% її захисту від більшості винищувачів і деяких бомбардувальників, можуть закінчитись у травні

За даними Всесвітнього довідника сучасної військової авіації, Росія має близько 900 винищувачів і 120 бомбардувальників.

"Російська армія зазнала поразки. Але їх ВПС ще ні", - сказав генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів.

Згідно з витоком документів Пентагону, на українському театрі військових дій 485 російських винищувачів, порівняно з 85 українськими.

Автор: NYT
  У тому ж документі оцінюється, що українські ППО, призначені для захисту військ на передовій, будуть «цілком вичерпані» до 23 травня
У тому ж документі оцінюється, що українські ППО, призначені для захисту військ на передовій, будуть «цілком вичерпані» до 23 травня

Багато експертів вважали, що російські ВПС із МіГів та Су стануть вирішальним чинником у перші місяці війни. Але набагато менші українські сили маргіналізували російську авіацію через неушкоджену ППО Києва та тактичні й стратегічні помилки Росії.

Україна реорганізувала мобільні ЗРК після перших трьох днів війни і торік збила кілька російських Су-34 та інших штурмовиків. Українські батареї випускали ракети, а потім швидко їхали геть, щоб Росія не виявила їх позиції і не відкрила вогонь у відповідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Коли літаки почали збивати, Путін відвів їх назад. Упродовж більшої частини війни Су-25 концентрувалися на бойових вильотах уздовж лінії фронту, обстрілюючи українські позиції ракетами, а також завдаючи ракетних ударів далекої дії з території Росії чи Білорусі.

"Вони зробили вибір, що не збираються жертвувати коней за пішаків", - сказав Дара Массікот, старший науковий співробітник RAND Corporation.

З того часу українські ППО відбивали атаки російських ракет і дронів. Але ці системи швидко виснажуються.

Як тільки заберете одну частину захисту, решта буде вразлива. Якщо ППО України впаде або буде значно ослаблене, її сухопутні війська, зокрема артилерія, опиняться під загрозою. А без артилерії у російських військ буде можливість досягти значних успіхів на полі бою.

Україна страждає від виснаження запасів радянських зенітних ракет, але нові західні системи можуть замінити те, що витрачено

Юрій Ігнат, представник командування ВПС України, не заперечує, що Україна страждає від виснаження запасів зенітних ракет, але сказав, що нові системи, поставлені західними партнерами, можуть повністю замінити те, що витрачено.

"Питання у цифрах. Щоб повністю замінити їх, нам потрібно багато систем, і я не скажу скільки", - каже він.

Пентагон стривожений цим. Зміцнення та заміна радянських систем ППО на західні матиме вирішальне значення для допомоги Україні у поверненні території навесні.

Автор: NYT
  Російські поліцейські спостерігають за польотом над Кремлем. Москва може вирішити, що тепер безпечно використовувати літаки, якщо українські системи ППО будуть виснажені
Російські поліцейські спостерігають за польотом над Кремлем. Москва може вирішити, що тепер безпечно використовувати літаки, якщо українські системи ППО будуть виснажені

"Це досить ризикована місія – летіти в центр ППО противника, а потім намагатися розбити її. Росія надалі побоюється літати в Україну, бо там все ще досить багато української зброї, і повільно, дуже повільно, надто повільно Захід починає посилати своє найкраще спорядження", - каже генерал Філіп Брідлав, колишній льотчик винищувачів у США, який був верховним головнокомандувачем сил союзників у Європі.

США та країни Європи перекидають в Україну танки, бойові машини та боєприпаси та зміцнюють ППО країни. Вони вже дали не тільки ракети для існуючих систем С-300, але також нові та модернізовані системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Чиновники Пентагону кажуть, що прагнуть допомогти Україні втримати російських пілотів від польотів. Високий військовий чиновник сказав, що Захід має модернізувати систему ППО України, і переконати Путіна, що якщо він вирішить піти ва-банк, то втратить стовп своєї армії.

Західні країни постачають Київ досконаліші системи. У жовтні Німеччина надіслала батареї ППО IRIS-T. У листопаді Україна одержала першу партію NASAMS. Цього місяця українські військові закінчують тренування на Patriot. Українські війська перекинуть на передову, озброєну найсучаснішою наземною системою ППО США. Теоретично Patriot мобільна, але залишає досить великий слід, і РФ вже пообіцяла знищити її.

Автор: East News
  Колона військової техніки із ЗРК MIM-104 Patriot прямує з Німеччини до Польщі, 24 січня. Такі ж невдовзі мають бути в Україні
Колона військової техніки із ЗРК MIM-104 Patriot прямує з Німеччини до Польщі, 24 січня. Такі ж невдовзі мають бути в Україні

Найближчими місяцями Україні знадобиться набагато більше, ніж Patriot, кажуть військові, а співробітники Пентагону з закупівель прочісують склади союзників.

Декілька офіційних осіб США заявили, що, незважаючи на побоювання, що російські ВПС можуть атакувати, такий крок може бути ризикованим для Путіна.

"У ППО України скоро можуть закінчитися ракети - витік Пентагону", The Guardian, Велика Британія

ППО України ризикує вичерпати запаси ракет та боєприпасів протягом кількох тижнів, передбачає витік документів Пентагону.

В одному з документів від 23 лютого описується, як радянські системи ППО С-300 будуть виснажені до 2 травня за нинішнього рівня використання. Незрозуміло, чи відтоді змінився рівень.

Автор: East News
  Українські військові на фронті у Донецькій області, 29 березня
Українські військові на фронті у Донецькій області, 29 березня

До середини квітня українські системи ППО "Бук", на які Україна опирається разом із С-300 для захисту життєво-важливих об'єктів від російської авіації, можуть зіткнутися з проблемами, а сили ППО, що захищають війська на фронті, можуть бути "повністю виснажені" у травні.

Тоді російські винищувачі та бомбардувальники, які матимуть більше можливостей для атак, можуть стати серйозною проблемою для Києва.

Полковник Юрій Ігнат не став конкретно коментувати, але повідомив, що ЗСУ зіткнулися з серйозними проблемами у пошуку радянських боєприпасів для С-300 та "Бук".

Якщо програємо битву за небо, наслідки для України будуть дуже серйозними – Юрій Ігнат

"Якщо програємо битву за небо, наслідки для України будуть дуже серйозними. Не час зволікати", - сказав він, закликавши західних союзників прискорити надання допомоги засобами ППО.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що в соцмережі потрапили американські документи про підготовку України до весняного контрнаступу. Частину змінено росіянами для дезінформації. Частина виглядає як справжні – про постачання зброї та чисельність військ, які готуються. Це найбільший успіх російської розвідки. Він може внести розбіжності між Україною та США щодо обміну розвідданими. Українці та Захід розкрили блеф Кремля, переступаючи усі "червоні лінії" РФ, і розуміючи, що за це нічого не буде.

Зараз ви читаєте новину «Витік даних по контрнаступ, небезпека для української ППО: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі