субота, 22 квітня 2023 08:25

Винищувачі Швеції та Данії перехопили російський військовий літак

Винищувачі Швеції та Данії перехопили російський військовий літак
Російські літаки регулярно патрулюють Балтійське море, що спонукає скандинавські країни реагувати. Фото: pixabay.com

Винищувачі Швеції та Данії вперше разом перехопили у повітряному просторі над Балтійським морем російський військовий літак.

Це був російський Іл-20 – літак радіолокаційної розвідки та РЕБ, повідомили міністерства оборони обох країн.

"Це перший випадок такої співпраці між двома скандинавськими країнами. Іл-20М, який здатен створювати радіоелектронні завади та проводити радіоелектронну розвідку, прямував із Калінінграда на захід у міжнародному повітряному просторі. Два шведські Jas 39 Gripen та два данські F-16 Fighting Falcon виявили його між данськими островами Зеландія та Борнгольм. Винищувачі спільно простежили за курсом російського літака, після чого повернулися на свої бази", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винищувачі США перехопили російські бомбардувальники

Російські літаки регулярно патрулюють Балтійське море, що спонукає скандинавські країни реагувати. Тож це була звичайна операція, але вперше військово-повітряні сили Данії та Швеції працювали спільно, скоординувавши перед цим свої дії.

"Це плід кількох років наполегливої ​​роботи, покликаної тісніше об'єднати північні країни. Приємно бачити, що співпраця проходить так злагоджено", – заявив начальник відділу операцій у данському повітряному командуванні Ганс Сковмозе.

7 квітня, румунські винищувачі F-16 перехопили російські літаки Су-25. Винищувачі Росії помітили у міжнародних водах у зоні відповідальності НАТО.

17 березня британські та німецькі винищувачі перехопили російські літаки. Судна росіян пролітали поблизу повітряного простору Естонії, яка є країною-членом НАТО.

Два винищувачі Typhoon союзників перехопили російський військовий пасажирський літак Ту-134. Він супроводжував два винищувачі Су-27 і військово-транспортний літак Ан-12.

Зараз ви читаєте новину «Винищувачі Швеції та Данії перехопили російський військовий літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі