понеділок, 16 січня 2023 08:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Винищувачі НАТО для України: Мельник зробив Німеччині "креативну пропозицію"

Винищувачі НАТО для України: Мельник зробив Німеччині "креативну пропозицію"
Panavia Tornado – надзвуковий літак, розроблений Німеччиною, Італією та Великою Британією у 1970 роках. Фото: twitter.com/MelnykAndrij

Заступник міністра закордонних справ та експосол у Німеччині Андрій Мельник пропонує Берліну передати Києву бойові літаки Tornado.

Panavia Tornado – надзвуковий літак, розроблений Німеччиною, Італією та Великою Британією у 1970 роках. Пропозицією передати судна України Мельник висловив у Twitter.

У бундесверу є 93 багатоцільові бойові літаки Tornado, які скоро знімуть з озброєння і замінять на американські F-35, зазначив Мельник. Тому дипломат має "креативну пропозицію" для німецьких друзів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль просуває у світових ЗМІ фейки про західне озброєння – РНБО

"Це хоч і старий винищувач, але все ще дуже потужний. Чому б не поставити ці Tornado Україні?" – написав він і позначив канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Загалом збудовано 990 літаків Panavia Tornado. Єдиний їхній закордонний експлуататор – Саудівська Аравія, пише "Ліга. Новини".

Залежно від модифікації може виконувати роль винищувача-бомбардувальника, придушення ППО, перехоплювача. Здатний нести 9 тис. кг корисного навантаження, розвивати швидкість 2,4 тис. км/год на висоті 9 км і 1482 км/год на висоті біля рівня моря.

Лідери в столицях країн НАТО переглядають ідею, від якої відмовилися в перші дні повномасштабної війни, – надати Україні винищувачі. Ідеться про ті самі МіГ-29 та F-16, заявив колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс.

Уряд Словаччини готовий передати Україні свої винищувачі МіГ-29. Найближчим часом можуть почати підготовку до передачі, заявив міністр закордонних справ країни Растислав Качер.

Винищувачі МіГ-29, які Словаччина готова передати Україні, не зроблять "погоди" на полі бою. Саме тому для потреб Збройних сил України потрібні сучасні літаки, заявив речник Повітряних сил України Юрій Ігнат.

Зараз ви читаєте новину «Винищувачі НАТО для України: Мельник зробив Німеччині "креативну пропозицію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі