середа, 20 вересня 2023 13:32

Велика Британія може повернутися до ЄС

Велика Британія може повернутися до ЄС
Другий рівень для зовнішніх членів ЄС не включатиме в себе будь-яку інтеграцію із законодавством блоку. Фото: pixabay.com

Франція та Німеччина хочуть запропонувати Великій Британії та іншим європейським країнам "асоційоване членство" в ЄС.

Це могло б відновити зв'язки Лондона з блоком, повідомляє Independent.

"Країни представили проєкт, згідно із яким будуть створені чотири нових рівня. Водночас держави, найбільш близькі одна до одної, утворюватимуть внутрішнє коло. Планується, що для Великої Британії буде відкритий новий зовнішній рівень так званого асоційованого членства, що закладе основу для тісних економічних відносин. Відповідно до планів асоційованого членства, країна має зробити свій внесок у річний бюджет ЄС та підкорятися Європейському суду в обмін на участь у єдиному ринку", – пише видання.

У документі, запропонованому Францією та ФРН йдеться, що асоційовані члени, які утворюють перший "зовнішній рівень" блоку, можуть включати в себе членів єдиного ринку, що не входять до ЄС. Наприклад, Швейцарію.

"Вони не будуть пов'язані більш тісним союзом та подальшою інтеграцією, але їм доведеться дотримуватися загальних принципів та цінностей ЄС. Хоча держави платитимуть до бюджету ЄС, витрати будуть нижчими, ніж ті, які платять повноправні члени", – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія надасть Україні десятки тисяч артилерійських снарядів

Асоційоване членство не включатиме Митний союз, що дозволить Лондону проводити незалежну торговельну політику. Офіційний представник прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака на питання, чи схвалить той вступ країни в асоційовані члени Євросоюзу, не відповів ствердно.

Організація Best for Britain, яка виступає за більш тісні зв'язки з ЄС, заявила, що ці пропозиції обнадіюють, хоча вважає до асоційованого членства ще далеко.

Другий рівень для зовнішніх членів ЄС не включатиме в себе будь-яку інтеграцію із законодавством блоку, але сприятиме оновленню Європейського політичного співтовариства, частиною якого є Велика Британія. Він включатиме угоди про вільну торгівлю в певних сферах, таких як енергетика чи оборона, і буде зосереджений на співпраці з важливих питань, таких як клімат та безпека.

Пропозиції будуть представлені на щомісячній зустрічі міністрів країн-членів ЄС.

У 2016 році британці шляхом референдуму проголосували за вихід країни з Європейського Союзу.

Brexit був проєктом консервативних сил, незадоволених економічними і міграційними правилами ЄС, яким доводилося підкорятися британцям.

Велика Британія вийшла з ЄС у 2020 році, з 1 січня 2021 року на неї перестали поширюватися правила ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія може повернутися до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі