вівторок, 29 червня 2021 08:01

Вакцинованих Covishield не пускають в ЄС

Вакцинованих Covishield не пускають в ЄС
МЗС Індії порушило питання про невизнання Covishield Європейським агентством з лікарських засобів (EMA). Фото: pixabay.com

Жителі Індії, які отримали щеплення вакциною AstraZeneca, випущеної індійським Serum Insitute, мають проблеми з поїздками до ЄС.

Усі, кого вакцинували препаратом Covishield, не можуть потрапити до Євросоюзу, повідомив гендиректор інституту Адар Пунавалла, передає Reuters.

"Я підняв це питання на найвищому рівні і сподіваюся вирішити його найближчим часом. Як із регулюючими органами, так і на дипломатичному рівні", - написав він у Twitter.

Із 1 липня програма паспортів вакцинації ЄС дозволяє людям вільно переміщатися всередині блоку, якщо вони вакциновані однією з чотирьох вакцин західного виробництва. Хоча AstraZeneca і належить до вакцин, які визнали у ЄС, це не поширюється на індійську версію Covishield. Визнають лише вакцину AstraZeneca, відому як Vaxzevria. Безпечними в Європі також вважають вакцини Moderna, Pfizer від BioNTech і Johnson & Johnson.

МЗС Індії порушило питання про невизнання Covishield Європейським агентством з лікарських засобів (EMA). Хоча Covishield виготовляють за аналогічною технологією, що й Vaxzevria, наразі препарат не має дозволу на продаж у ЄС.

"Єдиною Covid-вакциною від AstraZeneca, щодо якої подали заявку на отримання дозволу на продаж, була вакцина Vaxzevria. Якщо ми отримаємо заявку на отримання дозволу на продаж Covishield або будуть схвалені будь-які зміни в затверджених виробничих майданчиках для Vaxzevria, ми повідомимо про це", - заявили в EMA.

При цьому на офіційному сайті EMA йдеться, що вакцини, які отримали дозвіл на продаж в масштабах ЄС, підходять для отримання сертифіката, у той час як держави-члени можуть також приймати вакцини, схвалені ВООЗ. ВООЗ же внесла Covishield і вакцини Sinopharm і Sinovac в список для використання в надзвичайних ситуаціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країну охопила нова страшна інфекція. Кількість хворих перевалила за 40 800

Глобальна ініціатива COVAX уклала угоду з одним із найбільших виробників вакцин у світі – індійським Serum Insitute. Завод мав доправити 1,1 млрд доз вакцин AstraZeneca та Novavax. Через брак вакцин Індія ще наприкінці березня тимчасово обмежила експорт препарату AstraZeneca.

Експорт вакцин від коронавірусу до інших країн не відновлять аж до жовтня 2021-го. Раніше влада Індії планувала поновити поставки препарату в червні. Точні терміни відновлення експорту можуть змінюватися залежно від того, як швидко Індія зможе контролювати другу хвилю спалахів Covid-інфекції.

Зараз ви читаєте новину «Вакцинованих Covishield не пускають в ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі