пʼятниця, 01 березня 2024 09:18

У Литві заборонили висадку росіян із транзитних поїздів до Калінінграда

У Литві заборонили висадку росіян із транзитних поїздів до Калінінграда
Уряд Литви заборонив висадку і посадку пасажирів на прикордонних пунктах Кяна і Кібартай з російських поїздів. Фото: pixabay.com

Литва заборонила висадку пасажирів із транзитних поїздів до Калінінграда.

Заборона почала діяти з 1 березня, пише російський "Интерфакс".

"Уряд Литви заборонив висадку і посадку пасажирів на прикордонних пунктах Кяна і Кібартай з російських поїздів, що прямують до Калінінграда", - сказано в повідомленні.

У постанові також ідеться про "виняткові випадки". Вони визначатимуться Державною прикордонною службою Литви (VSAT). Чи торкнеться заборона росіян, які мають паспорти ЄС, візи та ВНП - не уточнюють.

У Литві російські поїзди зупиняються на двох станціях - Кяна і Кібартай. Згідно з правилами перевезень РЖД, росіяни не могли вийти на них і до заборони, навіть за наявності Шенгенської візи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Латвії сказали, що гальмує доставку допомоги Україні

Кібартай - місто за 16 км на захід від міста Вілкавішкіс, на кордоні з Калінінградською областю РФ.

Кяна - село за 27 км на схід від Вільнюса і 9 км від кордону від Білорусі.

"Влада Литви пообіцяла скоротити видачу дозволів білоруським та литовським перевізникам, які виконують регулярні міжнародні пасажирські перевезення автобусами", - йдеться у матеріалі.

У Латвії використовуватимуть історичну назву російського Калінінграда - Караляучі або німецьку версію - Кенігсберг.

Раніше комісія зі стандартизації географічних назв у Польщі перейменувала Калінінград і Калінінградську область РФ. Для міста рекомендували уживати польську назву Крулевець, а для області - Крулевецька. Те саме згодом зробила і Литва.

Агресивна позиція Російської Федерації становить пряму загрозу для всього євроатлантичного регіону. Попри значні втрати Росії в Україні буде помилкою вважати, що РФ ослаблена війною і не здатна на нові "сюрпризи", заявила очільниця міноборони Латвії.

Зараз ви читаєте новину «У Литві заборонили висадку росіян із транзитних поїздів до Калінінграда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі