середа, 18 жовтня 2023 22:13

В Іспанії провели експеримент із чотириденним робочим тижнем. Що з цього вийшло

В Іспанії провели експеримент із чотириденним робочим тижнем. Що з цього вийшло
Учасники експерименту відзначили покращення балансу між роботою та особистим життям. Фото: Getty Images

В іспанському місті Валенсія провели експеримент із чотириденним робочим тижнем.

Експеримент призвів до поліпшення здоров'я й добробуту працівників та якості повітря, а також до зростання активності у готельному і ресторанному бізнесі, повідомила "Європейська правда".

Проєкт тривав у квітні-травні.

Згідно зі звітом міської влади, сім із десяти учасників експерименту оцінили його позитивно. Вони відзначили покращення балансу між роботою та особистим життям, збагачення соціального життя і користь для здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбагатші у світі. Хто потрапив до рейтингу Bloomberg

Дані свідчать про покращення самооцінки стану здоров'я жителів Валенсії, які працювали менше днів на тижні, значне зниження рівня стресу. Також - кращі відчуття втоми, щастя, настрою та особистого задоволення порівняно з тими, хто не отримав вигоди від скорочення робочого часу.

Учасники експерименту використовували звільнений час на спорт і відпочинок. Зокрема - на культурні та освітні заходи або відвідування парків, садів і природних зон.

Крім того, через зменшення інтенсивності руху на дорогах Валенсії у місті покращилась якість повітря.

Водночас в експерименту були й негативні наслідки.

Так, частина учасників стала більше курити і вживати алкоголь у додатковий вихідний. У крамницях рівень продажів падав на 20%, а служби невідкладної медичної допомоги були більше навантажені.

Міністерство охорони здоров'я пояснило, з якими симптомами слід звертатися до психолога, а з якими - до психіатра.

Безсоння, або розлади сну є одними з найрозповсюдженіших наслідків впливу стресу на організм людини. Якість сну значно впливає на психічне здоров'я. Центр громадського здоров'я дав поради, як покращити сон.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії провели експеримент із чотириденним робочим тижнем. Що з цього вийшло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі