неділя, 07 липня 2024 10:45

В Африці стрімко поширюється новий штам вірусу мавпячої віспи

В Африці стрімко поширюється новий штам вірусу мавпячої віспи
У Конго фіксують новий штам вірусу мавпячої віспи. Фото: meta.ua

У Демократичній Республіці Конго стрімко поширюється штам вірусу мавпячої віспи.

Про його мутацію мало що відомо. Тому міжнародні організації охорони здоров'я б'ють на сполох. Про це пише The Hill.

Вірус, який циркулює у двох провінціях країни, мутував з клади І, яка є ендемічною для Центральної Африки, на відміну від штаму, похідного від клади II, що вразив США та інші західні країни у 2022–2023 роках.

Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає, що виявлений штам з'явився приблизно у вересні 2023 року. Ризик, пов'язаний із ним, залишається високим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світом шириться новий вірус: може розпочатися пандемія

"Головна відмінність полягає в тому, що відбувається стійка передача вірусу від людини до людини. Це триває вже кілька місяців, і це справді щось нове у випадку з кладою I", - сказала експертка з інфекційних захворювань організації "Лікарі без кордонів" Сільвія Йонкер.

У ВООЗ також наголошують, що штам, який походить від клади I, є наслідком мутації. Це свідчать про "адаптацію вірусу внаслідок циркуляції серед людей".

На відміну від форми мавпячої віспи, яка поширилася в західних країнах у 2022 році, новий штам не має тісного зв'язку зі статевим шляхом передачі й значно менш небезпечний. Смертність від штаму клади ІІ сягає 10%.

За словами Йонкер, приблизно 25% випадків захворювання припадає на дітей. Поки що цей штам віспи обмежується ДР Конго, хоча надалі може поширитися на сусідні Бурунді та Руанду й інші країни.

Фахівці вважають, що вакцина від мавпячої віспи, яку застосовували у США під час спалаху 2022 року, має бути ефективною і проти нового мутованого штаму.

В Іспанії та Італії вперше цього року виявили випадки зараження лихоманкою Західного Нілу. Через це туристів закликають бути обережними.

Випадки захворювання зафіксували, зокрема, в іспанській Севільї та в італійській Модені. Окрім того, вірус виявили у провінції К'єті в Італії.

Зараз ви читаєте новину «В Африці стрімко поширюється новий штам вірусу мавпячої віспи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі