пʼятниця, 21 липня 2023 09:40

Спецтема: Війна Росії проти України

У світі "Термінаторів" – "розумні роботи-вбивці" вже реальність війни

Надводні дрони 17 липня атакували Кримський міст. Безпілотники у небі щодня атакують українські міста та об'єкти інфраструктури. БПЛА також атакують російські військові об'єкти. На фронті ведуть розвідку, знищують солдатів та техніку воюючих сторін. Людство стоїть на порозі нової доби воєн. Завдяки швидкому розвитку безпілотних систем та штучного інтелекту зброя може ідентифікувати, націлюватися і приймати рішення про вбивство людей віддалено чи навіть самостійно. Це швидко змінює майбутнє конфліктів. Ми всі ближче до похмурого світу "Термінатора" і навіть не помітили, як підійшли.

"Розумні" "роботи-вбивці" вже воюють на полях битв

Офіційно БПЛА, які приймають рішення про знищення цілі, називаються "летальними автономними системами озброєння" або LAWS. Але критики називають їх просто "роботами-вбивцями". Багато країн, включаючи США, Китай, Велику Британію, Індію, Іран, Ізраїль, Південну Корею, Росію, Україну та Туреччину останніми роками вклали значні кошти у розробку такої зброї.

У звіті ООН йдеться, що безпілотники Kargu-2 турецького виробництва в повністю автоматичному режимі ознаменували світанок нової ери, коли атакували комбатантів у Лівії в 2020 році на тлі війни, що триває в цій країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Автономні безпілотники грають вирішальну роль у війні в Україні, де вражають солдатів та інфраструктуру, пише Al Jazeera.

Експерт із штучного інтелекту з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї, Австралія, Тобі Уолш стурбований, що розвитку LAWS може викликати ланцюгову реакцію ескалації.

Ми не зможемо відмотати назад початок Третьої світової війни

"Ми знаємо, що відбувається, коли зіштовхуємо складні комп'ютерні системи у невизначеному і конкурентному середовищі. Це називається фондовим ринком. Єдиний спосіб зупинити їх – "автоматичні вимикачі". На фондовому ринку можемо просто зупинити угоди, коли виникає така ситуація. Але не зможемо відмотати назад початок Третьої світової війни. Відповідь може полягати в наслідуванні успішного регулювання по типу хімічної зброї", - написав Уолш.

Коли застосовується хімічна зброя, вона потрапляє до заголовків перших шпальт газет і викликає обурення у світі. Конвенція ООН з хімічної зброї забороняє її розробку, виробництво, накопичення та використання. Це, у поєднанні з міжнародними табу на хімічну зброю, успішно зупинило її виробництво великими збройовими компаніями.

"Не можемо засунути Пандору назад у ящик, але ці заходи значною мірою обмежили сьогодні неправомірне використання хімічної зброї на полях битв по світу", - сказав Уолш.

Україна як тестовий полігон військових технологій

Вперше за десятиліття, 25 січня, міністерство оборони США оновило директиви щодо використання автономної зброї зі штучним інтелектом. Оновлення слідує відповідному плану, опублікованому НАТО 13 жовтня 2022 року, який спрямований на збереження "технологічної переваги" Альянсу у сфері "роботів-вбивць", пише The Conversation.

Майбутнє війни за штучним інтелектом

Обидва оголошення відображають важливий урок, який військові всього світу витягли з бойових дій в Україні, і раніше в Нагірному Карабаху – майбутнє війни за штучним інтелектом.

У міру того, як у війні в Україні зростають втрати, зростає і потреба досягти вирішальної переваги на полі бою за допомогою повністю автономної зброї – роботів, які можуть обирати, вистежувати і атакувати цілі самостійно, без дій зі сторони людини.

Автор: Wikipedia
  Російський безпілотний наземний транспортний засіб «Маркер»
Російський безпілотний наземний транспортний засіб «Маркер»

У лютому російський виробник оголосив про плани розробки нової бойової версії свого розвідувального робота "Маркер" - наземної машини без екіпажу. Вони існують у модифікаціях на гусеницях та на колесах.

На думку старшого наукового співробітника Центру нової американської безпеки Сема Бендетта, Росія навряд чи відправить в Україну багато роботів "Маркер", оскільки їх просто немає багато. Від сили три-п'ять штук, як експеримент, спробують випробувати в бою, і, звичайно, для пропаганди.

До того ж експерт упевнений, що фаховий танковий екіпаж легко впорається з роботом на відкритій місцевості, а українські БПЛА заздалегідь відшукуватимуть цілі та вражатимуть їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Також США роблять все можливе, щоб позбавити Росію та її союзників змоги отримувати необхідні високотехнологічні компоненти для військових систем. Керівник компанії Android Technology, яка розробила "Маркери", Євген Дудуров визнає, що російська робототехніка зможе наздогнати західну лише через 10-12 років.

Повністю автономні дрони також використовуються для захисту українських енергетичних об'єктів від дронів.

Гендиректор американського оборонного підрядника AeroVironment Вахід Навабі, який виробляє напівавтономний дрон Switchblade, сказав, що технологія вже доступна для перетворення цієї зброї на повністю автономну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що повністю автономна зброя є "логічним та неминучим наступним кроком війни".

Прихильники повністю автономних систем озброєння стверджують, що ця технологія убереже солдатів від небезпеки, утримуючи їх подалі від поля бою. Вона також дозволить приймати військові рішення з надлюдською швидкістю, що дозволить радикально покращити військові можливості.

"Перша світова кібервійна"

Відколи Росія вторглася в Україну, дрони зі штучним інтелектом як саморобні, так і дуже складні розгорнуті в безпрецедентних масштабах на полі бою. Росія використовувала "високоавтономні" безпілотники "Куб-БЛА" та Lancet. Україна зробила ставку на турецький Bayraktar TB2, який має можливості автономного польоту і може похвалитися "розумними боєприпасами з лазерним н веденням". США зараз зобов'язалися відправити Україні 700 дронів-камікадзе Switchblade та Phoenix Ghost, які використовують програмне забезпечення з GPS-стеженнями та розпізнаванням об'єктів. Про це пише видання Coda.

В Україні також дебютує нове покоління автономних машин, які називають "роботами-вбивцями". Вони готові перевернути сучасну війну та принести нові виклики, смертоносність та проблеми.

Війна в Україні служить полігоном для випробувань передових технологій

Естонський військовий підрядник Milrem Robotics, виробник наземних безпілотних транспортних засобів THeMIS, разом із Німеччиною надав Україні 14 таких машин. Вони призначені для евакуації поранених. Це приклад, як війна в Україні є полігоном для випробувань передових технологій.

Гендиректор Milrem Robotics Кулдар Вяерсі сказав, що машини THeMIS, які можуть бути оснащені легкими чи важкими кулеметами і протитанковими ракетами, значно дешевші, ніж танк, і в найближчі роки стануть звичайним явищем на полі бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

"Як і з усіма новими технологіями, особливо з технологіями, яких раніше не існувало, необхідно розробити концепцію та провести експерименти, щоб побачити, як вони вписуються в доктрину, перш ніж будуть розгорнуті у великій кількості", - сказав він.

"Евакуація поранених і розчищення шляхів – дві трудомісткі дії, що вимагають залучення кількох солдатів, які перебувають під постійною загрозою вогню противника. Автоматизація цих завдань за допомогою безпілотних транспортних засобів знижує небезпеку і дозволяє більшій кількості військових залишатися у безпечній зоні", - каже капітан Юрі Паюсте, директор оборонних досліджень та розробок Milrem Robotics.

THeMIS може швидко переходити від транспортної функції до бойової, знешкоджувати боєприпаси та проводити розвідку. Машина на гусеничному шасі може їхати на дизельному двигуні та електрогенераторі. Має бойову масу 800 кг. Здатна перевозити еквівалентне корисне навантаження. Нею можна керувати за допомогою пульта на відстані до 1,5 км.

Автор: Тemerland
  Український автономний робот-розвідник «ГНОМ»
Український автономний робот-розвідник «ГНОМ»

Українська робототехнічна компанія Temerland випустила збройну розвідувальну роботизовану платформу ГНОМ, розроблену теж як протимінну машину, призначену для оперативних бойових дій.

Малі роботи "ГНОМ" існують у різних модифікаціях для різних цілей – від розвідки та бою до перевезення поранених та боєприпасів. Також компанія розробила невеликих роботів "ЛАСКА" і "СКОРПІОН".

"У наступному десятилітті побачимо впровадження наземних дронів з елементами автоматизації та подальший розвиток штучного інтелекту для самостійного реагування та прийняття рішень", - заявив гендиректор Temerland Едуард Троценко.

Кожна війна – це випробування технологій

Тим часом, союзники по НАТО, такі як Нідерланди, вже тестують робототехніку зі штучним інтелектом. Підполковник Сьорд Мевіссен, командувач підрозділу робототехніки та автономних систем Королівської армії Нідерландів, сказав, що кожна війна - це випробування технологій.

"Бачимо велику перевагу у майбутньому, маючи такі типи систем як THeMIS. Це знизить когнітивне і фізичне навантаження на солдатів, коли зможуть використати більше таких транспортних засобів", - каже він.

Полковник Мевіссен каже, що перепоною до масового застосування є ціна, кожна THeMIS коштує близько $350 тис. Це серйозна перешкода, щоб ці типи роботів боролися пліч-о-пліч з солдатами в короткостроковій перспективі.

Наприкінці жовтня 2022 року міністр Федоров заявив на конференції НАТО, що Україна розробила Delta – платформу ситуаційної обізнаності, яка допомагає солдатам визначати місцезнаходження ворожих військ та дає поради щодо найкращої скоординованої відповіді. Вона зіграла важливу роль у тому, щоб допомогти українським військам відвоювати Херсон під час того, що Федоров назвав "Першою світовою кібервійною".

Автор: Mil.gov.ua
  Український солдат із протидронною литовською гвинтівкою EDM4S SkyWiper
Український солдат із протидронною литовською гвинтівкою EDM4S SkyWiper

Щоб протистояти російським дронам Shahed, виробленим в Ірані, українська армія розгорнула литовські антидронні системи EDM4S SkyWiper, здатні не лише збивати російські безпілотники, а й брати їх під контроль, ефективно уганяючи, що є першим поширеним застосуванням таких пристроїв.

Але більшість найбільш передових роботів-вбивць перебувають у межах країн НАТО. Американські військові та європейські оборонні компанії притримують більшу частину свого найновішого високотехнологічного обладнання, щоб воно не потрапило до рук росіян чи китайців.

Наприкінці листопада 2022 року ВМС США розпочали навчання "Цифровий горизонт" для створення першого у світі "безпілотного флоту надводних кораблів". Генерал США Ерік Курила заявив, що морські дрони зі штучним інтелектом перехопили вітрильне судно, яке перевозило тисячі кілограмів вибухівки в Перській затоці, "без наказів та команд з операційного центру".

Американський оборонний гігант Lockheed Martin розробив безекіпажний вертоліт Matrix

Американський оборонний гігант Lockheed Martin розробив безекіпажний гелікоптер Matrix, який у жовтні показав польоти в автономному режимі.

За словами Макса Каппучіо, вченого з Канберри, Австралія, та співавтора роботи "Порятунок приватного робота", проекти з використанням безпілотних літальних апаратів такого типу тепер більш успішні, тому що штучний інтелект може краще моделювати та орієнтуватися в однорідному та передбачуваному середовищі - в небі та на морі.

Автор: Lockheed Martin
  Американський безекіпажний вертоліт Matrix
Американський безекіпажний вертоліт Matrix

"Я не думаю, що хтось може точно сказати, коли повністю автономні "роботи-вбивці" будуть готові до систематичного розгортання на полі бою", - сказав він.

Незалежно від того, коли з'являться повністю автономні військові технології, Мевіссен вважає, що на світ чекає "нова гонка озброєнь", гонка постійної модернізації програмного забезпечення, розробки штучного інтелекту та модернізації кібербезпеки.

В результаті, військові коригують стратегії, щоб задовольнити гостру потребу в інженерах-програмістах, експертах зі штучного інтелекту та солдатах, здатних працювати з високотехнологічним обладнанням.

"Вам потрібні хороші солдати, які також є дуже хорошими гравцями", - сказав Мевіссен.

Литовська благодійна організація "Малі, але сильні" планує зібрати до 24 серпня 300 тис. євро. На них для України придбають 500 дронів-камікадзе типу FPV.

Зараз ви читаєте новину «У світі "Термінаторів" – "розумні роботи-вбивці" вже реальність війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі