середа, 15 вересня 2021 10:30

У Польщі спростували чутки про вихід із ЄС

У Польщі спростували чутки про вихід із ЄС
Лідер керівної партії Польщі заявив, що "Polexit не буде". Фото: Reuters

Останні суперечки керівної партії Польщі "Право й справедливість" з ЄС не означають можливого виходу Польщі з Євросоюзу. Однак Польща хоче "залишатися суверенною країною".

Про це заявив лідер партії "Право й справедливість", віцепрем'єр Ярослав Качиньський.

Він зазначив, що партія не збирається ініціювати вихід Польщі з Євросоюзу, як заявляє опозиція.

"Polexit не буде. Це пропагандистська ідея, яка багато разів використовувалася проти нас. Ми бачимо майбутнє Польщі в Євросоюзі", - сказав Качинський в інтерв'ю PAP.

Натомість депутат заявив про "кризу у ЄС" і звинуватив Німеччину у використанні інструментів блоку у власних інтересах.

"Ми хочемо покласти край кризі, яку бачимо у ЄС. Договори значною мірою перестають застосовувати або використовують як привід. Також порушується принцип рівності країн у кричущий спосіб. Є тенденції перетворювати ЄС на інструмент сильніших держав, зокрема Німеччини. Ми маємо протидіяти цьому. Ми хочемо, щоб договори ЄС були уточнені, щоб різні типи зловживань радикально зупиняли", - заявив лідер партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі відмовляться від російського газу: назвали терміни

Він наголосив, що є питання, які не належать до сфери повноважень ЄС. Серед них - судова система. Тож втручатися в них ЄС не має, це компетенція кожної країни.

"Ми хочемо бути в ЄС, але й хочемо залишатися суверенною країною. Є ще один принцип, який треба поважати - принцип рівності країн. Якщо щось можна в одній країні, то треба, щоб це було дозволено в усіх", - зазначив Качинський.

Качинський також висловив сподівання, що Єврокомісія невдовзі затвердить польський план відновлення економіки, від якого залежить отримання €36 млрд.

Зараз відбувається конференція щодо майбутнього Європи. Але Польща хоче запропонувати план альтернативний тому, який презентують там, і має "чітке бачення".

Єврокомісія звернулася до суду ЄС із проханням накласти щоденні штрафи на Польщу за порушення нею норми верховенства права, а також за неоднозначну роботу палати верховного суду Польщі, який впливає на суддів і прокурорів на користь влади. Після цього депутат консервативної партії Польщі "Право й справедливість" Ришард Терлецький пригрозив ЄС відходом Польщі з ЄС, згадавши досвід британців. У відповідь на попередження Терлецького польські опозиційні політики звинуватили керівну партію в тому, що вона ставить під загрозу членство Польщі в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі спростували чутки про вихід із ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі