середа, 27 квітня 2022 09:21

У Хорватії назвали вступ Фінляндії і Швеції у НАТО "небезпечною авантюрою"

У Хорватії назвали вступ Фінляндії і Швеції у НАТО "небезпечною авантюрою"
За словами президента Хорватії, країна перебуває у "жахливій ситуації". Фото: pixabay.com

Президент Хорватії Зоран Міланович назвав намір Фінляндії та Швеції подати заявки на членство в НАТО "небезпечною авантюрою".

Міланович закликав парламент не ратифікувати таку угоду доти, доки не буде змінений закон про вибори в Боснії та Герцеговині, повідомляє хорватський телеканал N1. Формально президент Хорватії не може самостійно прийняти рішення про вступ держав до НАТО, але назвав це "дуже небезпечним манкіруванням".

"Як на мене, то нехай вступають в НАТО. Але поки не вирішиться питання про закон щодо виборів у Боснії, поки американці, англійці, німці, якщо зможуть і захочуть, змусять боснійських чиновників змінити закон про вибори протягом наступних шести місяців і надати хорватам їхні основні права, хорватський парламент не повинен ратифікувати чийсь вступ до НАТО", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін воює з НАТО, але Альянс цього не розуміє" – чи готова Росія напасти на Польщу або Фінляндію

За словами президента Хорватії, країна перебуває у "жахливій ситуації".

"Болгарія та Румунія не можуть приєднатися до Шенгенської зони, Північна Македонія та Албанія не можуть почати переговори про вступ до ЄС, а Косово так і не визнали, водночас Фінляндія може вступити в НАТО відразу", - пояснив Міланович.

Фінляндія і Швеція можуть подати заявки на членство у НАТО одночасно після 16 травня. Фінляндія пригальмує процес вступу до НАТО для синхронізації зі Швецією. Це зроблено на прохання шведського уряду, щоб сторони могли оголосити готовність приєднатися до альянсу одночасно.

Зараз ви читаєте новину «У Хорватії назвали вступ Фінляндії і Швеції у НАТО "небезпечною авантюрою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі